perjantai 28. heinäkuuta 2023

Seikkailu Pohjois-Norjassa

Vietimme mieheni ja kolmen koiramme kanssa kuuden yön reissun Pohjois-Norjassa. Matkan toteutus oli kompromissi meidän ihmisten kiinnostuksen kohteista ja koirien mukana olemisen mahdollistamisesta. Retkeilyssä oli lisäksi huomioitava vanhimman, 14,5-vuotiaan koiramme jaksaminen, jonka vuoksi myöskin lähdimme kotiin yhtä päivää suunniteltua aikaisemmin.

Norjan majoituksen suhteen olimme miettineet erilaisia vaihtoehtoja teltasta matkailuauton vuokraamiseen, mutta päädyimme valitsemaan meille käytännöllisimmät hotelli- ja mökkiyöpymiset. Varasimme kaikki majoituspaikat puhelimitse - nettisivujen kautta ei joko saanut tehtyä lemmikkihuone-/ -mökkivarauksia tai lemmikeistä ei ollut nettisivuilla mainintaa.

Heinäkuu helli meitä kauniilla kesäkeleillä koko reissumme ajan ja osa päivistä oli liiankin lämpimiä, mutta parempi sekin kuin kaatosade. Reissuautonamme oli neliveto-farmari automaattivaihteistolla, joka kuljetti meidät oikein kivasti sinne ja takaisin. Norjan puolella kilometrejä kertyi reilu 900.

    Maisemaa tieltä matkalla Kilpisjärveltä Yykeänperälle.


Tässä reissumme tiivistettynä päiväkohtaisesti, kartta lopussa. Osasta kohteita on jo linkit, joissa tarkemmat kertomukset niistä kuvineen. Myöhemmin tulossa lopuistakin, kunhan ehdin kirjoitella - lisään sitä mukaa linkkejä tänne, joten kannattaa seurailla joko tätä julkaisua tai koko blogia, jos aihe kiinnostaa. Saapi toki myös kysyä, jos haluaa jostain aiheesta lisätietoja.

Saapuminen Norjaan

Alunperin ajatuksena oli mahdollisuus mennä Norjaan Ruotsin kautta. Norjassa (kuten Suomessakin) kuitenkin vaaditaan koirilta ekinokokkoosi-lääkitys (mikä ekinokokkoosi?), mikäli tulevat maahan Ruotsin kautta, joten valitsimme yksinkertaisimman vaihtoehdon eli ajaa suoraan Suomesta Norjaan.

Menimme Norjaan käsivarresta Kilpisjärven läpi. Käsivarren tie oli pääosin hyvää asvalttia, mutta pitkästi reunoistaan murtunutta ja paikoin erittäin pomppuista, joten ajamisen kanssa sai väliin olla tarkkana. Loppumatkasta tienreunan levennyksiä oli hyvinkin usein ja yllättävissä paikoissa maisemien katselua varten.

Pysähdyimme Kilpisjärvellä tullissa näyttämään koirien lemmikkieläinpassit (mikä lemmikkieläinpassi?). Tämä kuuluu jokaisen koiran, kissan, fretin tai hillerin kanssa matkustavan tehdä automaattisesti.

Norjan vaatimukset (mikrosiru, voimassaolevat rabies-rokotus ja ekinokokkoosilääkitys, lemmikkieläinpassi, maksimissaan viisi eläintä mukana) maahantuleville koirille täällä Travelling with dogs, cats and ferrets from EU-countries to Norway | The Norwegian Food Safety Authority (mattilsynet.no). Huomaa, että muutaman koirarodun ja niiden sekoitusten vieminen Norjaan on kokonaan kielletty Banned dogs | The Norwegian Food Safety Authority (mattilsynet.no).

        Kilpisjärven tulliasema.

Päivä 1

Ensimmäisen Norjan päivän vietimme Yykeänperällä (Skibotn), tie sinne oli ylä- ja alamäkinen sekä mutkainen, mutta hyväkuntoinen asvalttitie. Olimme varanneet kahdelle yölle majoituksen Strandbu Campingistä (mikä Strandbu Camping?), joka vaikutti nettisivujen perusteella kivalta paikalta. Pienimmän mökin hinta oli noin 70€/yö.

Kävimme koirien kanssa kävelyllä leirintäalueelta oikealle lähtevällä rantapolulla sekä syömässä keskustan Arktos Bistro - ravintolassa (mikä Arktos Bistro?). Kaupat ovat sunnuntaisin kiinni Norjassa, joten ilta- ja aamupalatarvikkeet ostimme Circle K-huoltsikalta (mikä Circle K?).

Tästä linkistä >klik< pääset lukemaan kertomukseni Strandbu Campingistä ja sitä ympäröivistä ulkoilureiteistä.

        Maisemaa tieltä matkalla Kilpisjärveltä Yykeänperälle.

Päivä 2

Toisena päivänä tutustuimme koirien kanssa lisää Yykeänperän maisemiin. Kapusimme Hengen vesiputoukselle, kävimme Nallevuopion toisessa rannassa, kipusimme osan matkaa Bullmansveien/Lyngenlinja-reittiä, olimme kävelyllä leirintäalueelta vasemmalle lähtevällä rantapolulla ja syömässä Olderelv Campingin (mikä Olderelv Camping?) terassilla, koska Arktos Bistro oli maanantaisin suljettu.

Ajelimme hyvää asvalttitietä pitkin katsastamaan Yykeänperän "naapuripitäjän" Olderdalenin, matkalla oli useampi tunneli, vuorenrinteiltä laskeutuvia pieniä vesiputouksia ja söpöjä satama-alueita. Toisenkin yön vietimme mökissämme Strandbu Campingissä.

Tästä linkistä >klik< pääset lukemaan kertomukseni retkestä Hengen-vesiputoukselle.
Tästä linkistä >klik< pääset lukemaan kertomukseni vierailusta Nallevuopiolla.

        Maisema matkalla Yykeänperä-Olderdalen väliltä.

Päivä 3

Lähdimme heti aamusta ajelemaan kohti Tromssaa (hyvät asvalttitiet koko matkan), jonka lähettyvillä pidimme tauon Laksvatn P-paikalla, jossa pääsi kävelylle vesiputouksen viereen. Fjellheisenin (mikä Fjellheisen?) gondolihissillä matkasimme Storsteinen-vuorelle, myös koirat olivat tervetulleita hissiin. Edestakainen kyyti maksoi 35€/hlö.

Stromssan keskustassa teimme koirien kanssa kävelylenkin, söimme Waltor Leonard Grill & Bistrossa (mikä Waltor Leonard?), jonka terassille reunapöytään sai tulla koirien kanssa, ja olisimme käyneet parissa museossa, mutta koirien kanssa niihin ei saanut mennä sisälle.

Erinomaista aamupalapöytäänsä mainostava Scandic Ishavshotel (mikä Ishavshotel?) oli lepopaikkamme tälle yötä, huonehinta 150€. Lisäksi koirista meni lisämaksu 20€ ja parkkipaikka autolle kustansi myös noin 20€.

Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan kertomukseni Laksvatn P-paikasta vesiputouksineen.
Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan kertomukseni retkestä Storsteinen-vuorelle Fjellheisen gondolihissillä.
Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan kertomukseni Tromssan kaupungissa pesivistä lokeista.
Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan kertomukseni Tromssan kaupungin hienoista rakennuksista ja hotellimajoituksestamme.

       Ylhäällä Storsteinen- vuorella, alhaalla näkyy Tromssan saari.

Päivä 4

Kävimme aamukävelyllä keskustaa toiseen suuntaan kuin eilen, jonka jälkeen lähdimme ajamaan Sommarøyta kohden aloittaen matkan Stromssan alla kulkevista tietunneleista. Lähes koko "alatie" Sommarøyhin oli kuoppainen ja töyssyinen, tasaisia asvaltinpätkiä oli harvemmassa.

Pysähdyimme Brensholmenin rannalle Sandvikslettaan ja Sommarøyssa kävimme vähän kävelemässä koirien kanssa, mutta +27 asteen helteen vuoksi jätimme väliin pidemmän retkeilyn. Ruokaa, ei tosin hyvää, saimme Havfrua Krosta (mikä Havfrua Kro?), jonka terassilla koirat saivat olla mukana.

Palatessa katsastimme vanhoja, heinäkattoisia rakennuksia käsittävän, perinnetalotyyppisen museoalueen Perspektivet Straumen Gård (mikä Straumen Gård?). Tromssassa kävimme vielä piipahtamassa Scandicista suositellulla Bahpajavri-järven puistoalueella, jonka jälkeen menimme yöksi ihan uuteen Moxy hotelliin (mikä Moxy?). Yöpyminen maksoi noin 100€ (ei sisältänyt aamupalaa) ja koirista meni lisämaksu noin 25€.

Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan kertomukseni Sandviksletta-rannasta.
Tästä linkistä  <klik> pääset lukemaan kertomukseni Sommar
øyn saaresta.

       Maisema kohti Sommaroyn saarta.

Päivä 5

Lähdimme aamulla ajelemaan hyviä teitä pitkin Breidvikiin/Breivikeidetiin, jossa odotti noin 11€ maksava ja 20 minuuttia kestävä lauttamatka (mikä lauttamatka?) Svensbyyn. Teimme retken Nesset Lenangsoyraan, jonka jälkeen suuntasimme Yykeänmuotkaan (Lyngseidet). Tiet olivat ihan hyvässä kunnossa, Lenangsoyrassa vähän kapenevat.

Kävelimme koirien kanssa keskustassa ja ruokailimme Best-huoltsikan pihapöydässä. Kävimme tutustumassa Åroybukt fortin bunkkereihin ja samalla alueella olevaan Aurora Spirit Distilleryn (mikä Aurora Spirit?) ympäristöön. Majoituimme Magic Mountain Lodgessa (mikä Magic Mountain Lodge?), jossa huone aamupalan kera oli noin 120€ ja koirista meni lisämaksu 10€.

    Maisemaa Nesset Lenangsoyralla.

Päivä 6

Retkeilimme vuoristojärvi Aspevatnetille sekä kävimme uudelleen Åroybukt fortissa. Ajoimme jokusen tunnelin kautta takaisin lähtöpaikkaamme Yykeänperään (Skibotn), jossa kävelimme ensimmäisellä Nallevuopion rannalla sekä Ivgojohka-joen rantaa mukailevalla tiellä.

Kävimme syömässä Arktos Bistron terassilla koirien kanssa ja yövyömme Olderelv Campingin pikkumökissä, jonka hinta oli noin 70€.

Tästä linkistä <klik> pääset lukemaan käynnistämme Mesta-yhtiön pihassa.
Tästä linkistä >klik< pääset lukemaan kertomukseni vierailusta Nallevuopiolla.


    Maisemaa Aspevatnetilla.


Päivä 7

Lähdimme kotimatkalle, ensin vielä pysähdyttiin Rovijoen vesiputouksella.

    Maisemaa tieltä matkalla Yykeänperältä Kilpisjärvelle.

Tässä vielä kartalla suunnilleen koko reissu, ihan jokaista ajopätkää ei Google Mapsiin pystynyt laittamaan välipysäkkien määrän ollessa rajattuna kahdeksaan. Todellinen ajomatka oli tosiaan sellainen reilu 900km ja vietimme Norjan puolella viisi kokonaista päivää ja kaksi osittaista päivää. Tälläkin suht pienellä alueella, jolla olimme, olisi ollut nähtävää ja koettavaa helposti vielä vähintäänkin viikoksi lisää.

Google Mapsin antamaan ajoaikaan ei kannata luottaa, sillä todellisuudessa matkanteko on hitaampaa kuin Mapsin arvio. Mikäli ei halua ajaa tukka putkella ja vain kuluttaa istumalihaksiaan autossa, vaan myös pysähdellä nauttimaan paikoista ja maisemista, niihin tutustumisesta puhumattakaan, lisääntyy matkoihin käytetty kokonaisaika vielä huomattavasti.


Jos Pohjois-Norja ei ole juuri nyt ajankohtainen, muutama kotimaanmatkailuvinkki löytyy jutusta Viisi kivaa kesäretkikohdetta.

8 kommenttia:

 1. Kivoja matkakuvia :)
  Norjaa tekisi mieli kovasti. On vaan nuo ajomatkat niin pitkiä, mutta siitä huolimatta jonain kesänä ponnistan sinne taas. Viimeksi taisi olla kesä 2020, kun menimme Kilpisjärven kautta Lofooteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alettiin myös suunnittelemaan jo uutta reissua parin vuoden päähän, oli siellä sen verran makoisat maisemat. Ymmärtää hyvin, miksi niin monet menevät Norjaan uudelleen ja uudelleen. Toivottavasti sinullakin uusi reissu toteutuu, kun aika on myötä!

   Poista
 2. Norjan maisemat on jylhiä. Aika vähän olen harrastanut matkailua, mutta Norjassa olen joskus muinoin käynyt ja matka oli kyllä kaiken sen autossa istumisen väärti. Melkoista vaihtelua näkyi teillä olleen yöpymishinnoissa. Hauska tuo kesäretkikohteen kuva penkillä makoilijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen enimmäkseen lomat kotimaisemissa viihtyvää sorttia, mutta tämä reissu oli kyllä oikein kiva ja odotettu. Kun sitä niin harvoin käy missään, niin sallimme itsellemme vähän luksusta majoituksen muodossa.

   Nuo Karvian hahmot olivat kyllä hauskoja. Löytyi vastavihittyä hääparia, valokuvaajaa, bussipysäkillä liftaajaa jne.

   Poista
 3. Vau, nuo maisemat! On jo monen monta vuotta kun on tullut Lapissa/Norjassa käytyä. Mutta nyt kyllä taas heräsi innostus kun luki tätä sinun reissukertomusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemia kyllä kelpasi katsella. <3 Ei muuta kuin haaveilemaan uudesta matkasta pohjoiseen ja jossain kohtaa sitten haaveesta todeksi. :)

   Poista
 4. ja täällä lisää tuttuja maisemia....Stromsö, Sommaroy.... jota Norjan Malediiveiksi kutsutaan, jopa teille sattui kuuma päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lomaviikolle sattui tosiaan oikein ihanat, kesäiset kelit, joka päivälle vähintään +20 lämmintä, mutta onneksi liikkumista rajoittavia hellekelejä oli vain tuo yksi.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...