keskiviikko 23. elokuuta 2023

Hengen-vesiputous, Skibotn, Pohjois-Norja

233 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Hengen-vesiputous Pohjois-Norjan Skibotnissa/ Yykeänperällä on melko helposti saavutettava, käymisen arvoinen luontokohde. Putousta pääsee ihastelemaan kolmesta eri kohtaa: alhaalta (jonka me harmillisesti unohdimme), ylhäältä edestä päin ja ylhäältä putouksen päältä.

Polku Hengenille oli sinänsä hyväkulkuista, mutta nousuosuuksia luonnollisesti mahtui mukaan. Kulkua kuitenkin kevensi se, että koko matka ei ollut yhtäjaksoista nousua, vaan myös tasaisempaakin kohtaa välillä löytyi. Maisemat tietysti tulivat sitä upeammiksi, mitä ylemmäs vuorenrinnettä eteni.Me olimme liikkeellä Hengenille heti aamusta. Saimme kulkea ja ihastella maisemia aivan omassa rauhassamme. Muihin retkeilijöihin emme törmänneet kuin vasta ihan paluumatkan loppupuolella, jolloin muutama henkilö tuli vastaamme. Melko rauhallinen paikka Hengen kyllä ilmeisesti on päiväsaikaankin.

Ötököitä, joiden määrää pohjoisessa ennakkoon hieman pelkäsin,  emme täällä nähneet missään muualla kuin pysähtyessämme kerran pitämään juomataukoa, eikä niitä silloinkaan montaa ympärillä pyörinyt. Ihan rauhassa siis sai tältäkin osin nautiskella matkanteosta ja putouksen näkymistä.


Hengenin putoukselle aikoessa virallinen parkkipaikka on kauempana keskustassa. Me jätimme kuitenkin auton reitin lähtöpaikkaa vastapäisen, Olderev Campingille kääntyvän tien alussa olevalle levennykselle. Koiristamme vanhin ei enää ole nuoruuden kunnossaan ja halusimme säästää sen voimia, koska reippailua oli tiedossa lisää koko Norjan reissumme ajalle.

Polku Hengenille on pituudeltaan noin 1,5km. Halutessaan, ja kuntonsa riittäessä, voi matkaa jatkaa viedä edemmäskin, sillä vuorireittejä alueella riittää, kuten alla olevasta kartasta näkyy. Me tyydyimme ainakin tällä kertaa palaamaan Hengeniltä samaa reittiä alaskin päin.  Vuorille nousemisen rasittavuuden lisäksi kannattaa muuten varautua myös sieltä laskeutumiseen - yllättävän raskasta sekin.Kaikki heinäkuisen Norjan reissumme käyntikohteet tiivistetysti sekä hieman yleistä asiaa matkasta löytyy jutusta Seikkailu Pohjois-Norjassa. Yykeänperällä/ Skibotnissa sijaitsevasta Strandbu Campingistä ja alueen tasamaan ulkoilureiteistä kokemuksia kirjoittelin täällä. Jos mieleen heräilee jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastailen parhaani mukaan. :)

Mikäli alla oleva video ei näy, linkki Youtubeen.

2 kommenttia:

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...