keskiviikko 9. elokuuta 2023

Strandbu Camping, Skibotn, Pohjois-Norja

Jos aikaa Norjan puolella vierailuun on vain päivä tai pari, suosittelen lämpimästi Yykeänperää/Skibotn. Miksi? Se on lähellä Kilpisjärveä, upeat vuorimaisemat joka suuntaan, hienoja ranta-alueita, merkittyjä polkuja vuorille ja vesiputoukselle (kertomukseni Hengen putouksesta täällä), retkireittejä myös helpolla tasamaalla silti silmää hiveleviä maisemia tarjoillen. Luontokohteiden lisäksi Yykeänperältä löytyy myös historiaa sekä tietysti majoitusta, ruokaa ja autollekin "menovettä".

Maisemaa leirintäalueen oikealta puolelta lähtevän polun varrelta.

Viikon mittaisesta Pohjois-Norjan reissustamme (katso Seikkailu Norjassa) vietimme kaksi ensimmäistä yötä Strandbu Campingillä Yykeänperän/ Skibotnin kylässä. Olimme varanneet Strandbusta mökin jo etukäteen puhelimitse varmistaen, että myös koirat ovat ok. Muutoin varaus olisi onnistunut helposti myös netistä. Pikkumökin hinta oli noin 70€/yö.

Mökistä löytyi kaksi kerrossänkyä tyynyjen ja peittojen kera, ruokapöytä tuoleineen, pienet keittiökaapit ja taso, jääkaappi, vedenkeitin, keittolevy, perus astiastot ja ruuanlaittovälineet. Pieni terassi pöydän ja tuolien kera kuului myös mökkiin. Auton sai parkkeerattua ihan mökin eteen.

Strandbu Campingin kotisivut, joiden perusteella päädyimme majoittumaan juuri sinne, täällä. Kielivaihtoehdot sivuilla ovat norja ja englanti, pääosin teksteistä sai hyvin selvää. Google kääntäjällä oli helppo vielä tarkistaa jotain kohtaa, jota ei täysin ymmärtänyt. Puhelimitse ja paikanpäällä asioimme ruotsiksi ja englanniksi.

Mesta makoilemassa mökin terassilla.


Lumes ja Pikkubolognese mökissä.


Strandbu Camping oli pienehkö, mutta viihtyisä leirintäalue, jossa oli huomioitu kaikki reissaajien perustarpeet. Oikein passeli paikka viipyä yö jos toinenkin, mikäli ei kaipaa ison leirintäalueen suurempaa palvelutarjontaa. Maisemiltaan Strandbu on upea vuorien kohotessa näköpiiriin joka suunnasta ja ranta uintimahdollisuudella tuo toki paikalle vielä lisäplussaa.

Huoltorakennuksesta löytyi iso keittiö kaikkine tykötarpeineen, pyykinpesukoneita/kuivausrumpu, vessat ja suihkut. Suihkut toimivat 10 kruunun kolikoilla (10kro/4min), joita sai ostaa paikanpäältä korttimaksulla. Leirintäalueen ympäristössä oli lisäksi sauna sekä muutamia evästely-/grillauspaikkoja ja vesipisteitä. Kaikkialla oli siistiä, joka toki riippuu henkilökunnan lisäksi myös tilojen käyttäjistä.

 Ensimmäinen aamu Strandbu Campingillä valkeni sumuisena.


 Näkymä leirintäalueen yhteisterassilta.


Koirien kanssa Strandbu Camping oli ihan täydellinen ja rauhallinen paikka. Parasta olivat leirintäalueen molemmin puolin lähtevät ihanat, rantaviivaa myötäilevät lenkkipolut, jotka jatkuvat hyvinkin pitkälle ja mahdollistavat lämpiminä päivinä myös koirien pulahtamisen viileään veteen.

Mitään ruuhkaa ei leirintäalueelta lähtevillä poluilla todellakaan näkynyt, mahtavista maisemista huolimatta. Ensimmäisenä päivänä reippailimme oikealle päin ja siellä oli muutama muukin kulkija, toisena päivänä vasemman suuntaan saimme  retkeillä täysin omassa rauhassa ja jossain etäällä vain näimme yhden muun ulkoilijan.

Olettaisin Strandbu Campingin vasemmalta puolelta lähtevän polun haarautuvan Nallevuopion (mikä Nallevuopio?) rannalle asti.

 Maisemaa leirintäalueen vasemmalta puolelta lähtevän polun varrelta.  Maisemaa leirintäalueen oikealta puolelta lähtevän polun varrelta.Mikäli alla oleva video ei näy, linkki Youtubeen.

Jos mieleen heräilee jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastailen parhaani mukaan. :)

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Vaikuttaisi oikein kivalta yöpymispaikalta lenkkireitteineen ja tietenkin kauniine maisemineen!
  Joka vuosi haaveilen sinne "ylös" lähdöstä. Norjasta, tai edes Suomen Lapista. Mutta aina tulee päätettyä muita kohteita kun täältä "alhaalta" on niin vietävän pitkä matka. En ole kuitenkaan hylännyt toivettani, joskus vielä repäisemme itsemme täältä liikkeelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä oli monien vuosien haaveilun tulos. Se matka ensin päästä sinne asti on tuntunut tosiaan ihan liian pitkältä, mutta sitten kun sen vain teki, ei se nyt niin pitkältä enää tuntunutkaan - varsinkin, kun määränpää oli kyllä matkan arvoinen. Tsemppiä sinullekin haaveilun todeksi tekemiseen! :)

   Poista
 2. Kiitos blogomatkasta upein kuvin täydennettynä Norjaan!! Lapsuudessa/nuoruudessa siellä tuli vanhempien kanssa käytyä joka kesä... isän sukulaisia avioitui sinne evakkomatkan seurauksena ja kun matka oli pitkä - niin KESÄ vietettiin aina Lapissa, Tornio-Haaparanta-Luleå-Alta-Sommaroy. Vuosikymmeniä ajatellut, ettei koskaan enää... mutta ihanaa oli ainakin näin tehdä matkaa kanssasi...kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kuvat olivat mieleesi. :) Sinulle onkin kyllä kertynyt kesämuistoja Norjasta roppakaupalla. Joskus tosiaan käy niin, että kun lapsena saa riittävän annoksen jotain asiaa, ei aikuisena siihen enää halua palata. Joskus kuitenkin aika tekee tehtävänsä ja on kiva herättää muistoja henkiin, joskus ne taas saavat jäädä menneeseen. Mukava, että tykkäsit piipahtaa virtuaalimatkalla.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...