lauantai 2. syyskuuta 2023

Nallevuopio, Skibotn, Pohjois-Norja

Nallevuopio on kaunis, vähän erilainen ranta-alue Yykeänperällä/ Skibotnissa. Se sijaitsee aivan E6 tien vieressä, josta löytyy myös kaksi pysähdyspaikkaa autoille. Pysähdyspaikoista suurempi tarjoaa matkailijoille myös palveluita, muun muassa vessa löytyy sekä turistien suosima kuvauskohde Skibotn-keinu, ja pienempi sen sijaan on mielestäni vähäsen kivemmalla kohdalla useamman opastaulun kera.

Se, miltä Nallevuopion rannassa näyttää, riippuu hieman ajankohdasta, milloin siellä sattuu käymään. Laskuveden aikaan, jolloin me olimme paikalla, ranta on maa-alaltaan suurempi kivikkoisen vedenpohjan ollessa näkyvillä. Meriharakat olivatkin useamman yksilön voimin syömässä leviin takertuneita simpukoita ja näkyivät niitä ihmisetkin keräilevän.

Nallevuopio kuuluu vuonna 2004 perustettuun luonnonsuojelualueeseen, jonka lisäksi sillä on pitkä historia Pohjois-Norjan ensimmäisenä markkinapaikkana. Ensimmäinen kirjallinen merkintä kaupanteosta Nallevuopiossa on vuodelta 1571, mutta oletettavasti kauppoja alueella on tehty jo sitäkin ennen. Vanha markkinapaikka ulottuu rannan lisäksi myös E6 tien toiselle puolen.
Pientä rantakäpsyttelyä enemmän liikuntaa haluavat voivat jatkaa Nallevuopiosta matkaa polkuja pitkin pidemmällekin retkelle. Tässä hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat ulkoilla upeissa maisemissa, mutta eivät innostu vuorille nousuista. Olettaisin Nallevuopiosta lähtevän reitin yhdistyvän Strandbu Campingiltä päin kulkemiimme polkuihin, joista kerroin täällä Strandbu Camping.

Toki Skibotnissa pääsee retkeilemään myös niille vuorille. Me kiipparoimme itsemme Hengen putoukselle asti, siitä juttu täällä.Koko heinäkuinen Norjan reissumme tiivistetyssä muodossa löytyy täältä Seikkailu Pohjois-Norjassa. Jos mieleen heräilee jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastailen parhaani mukaan. :)

2 kommenttia:

  1. Upeita maisemia! Kiva paikan nimi Nallevuopio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on vesialueella ilmeisesti jotain norjansaamea oleva nimi Nallovuohppi, josta Nallevuopio on sitten johdettu. Kiva, helposti muistettava nimi tosiaan. :)

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...