sunnuntai 27. elokuuta 2023

Mikä puunhalausviikko?

Tällä viikolla on vietetty sekä puunhalausviikkoa, Suomen luonnon päivää että nuku yö ulkona- haastetta. Kaikilla niillä on sama tavoite - lisätä ihmisten arvostusta meitä ympäröivää luontoa kohtaan ja kannustaa viettämään siellä enemmän aikaa.

Puunhalausviikkoa on vietetty vuodesta 2016 alkaen tarkoituksenaan muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä niin maalla kuin kaupungissa. Puistot, lähiluonto ja lenkkipolut, metsät, pihapuustot ja luontopolut, ovat tärkeitä kehon ja mielen virkistyspaikkoja.

Tiesitkö, että maailmassa lasketaan olevan yli 60000 puulajia? Tiesitkö, että yhdessä grammassa maaperää, voi olla 100-1000 miljoonaa pieneliötä? Tiesitkö, että puut parantavat ilmanlaatua sitomalla lehtiinsä pienhiukkasia ja kaasumaisia ilmansaasteita? Nämä ja paljon muuta mielenkiintoista puu-asiaa löytyy puunhalausviikon virallisilta sivuilta Puunhalausviikko (vyl.fi).

Minulle metsä, ja luonto ylipäätään, on ollut hyvin tärkeä asia lapsuudestani alkaen. Omasta metsä- ja luontosuhteestani olenkin kirjoitellut jo aiemmin otsikolla Tutkittuja terveysvaikutuksia - metsä parantaa. Ja samoin kuin ihmisten, myös koirienkin henkinen ja fyysinen hyvinvointi kohenee niiden päästessä liikkumaan luontoon - ja mikä parasta, me saamme mennä sinne niiden kanssa yhdessä.Halaa puuta- temppu koirille

Kuvituksena otoksia nelijalkaisista puunhalaajistani. Tuorein kuvista on otettu tänään, vanhin on vuodelta 2018. Kuvien temppu on yksinkertainen ja helppo opettaa koirille, ja teeman mukaisesti sopii täydellisesti metsälenkeillä toteutettavaksi.

Koira houkutellaan nameilla kapuamaan etujalkojen varaan puunrunkoa vasten ja palkitaan tästä herkulla, tai mieluusti vaikkapa useammallakin. Pidetään kuitenkin huoli, että namit tulevat vain silloin, kun koiralla on vähintäänkin toinen etujalka puuta vasten, jotta saadaan vahvistettua sitä haluttua asiaa.

Harjoitus toistetaan muutaman kerran peräkkäin samaan puuhun ja lenkin aikana vaikkapa muutaman kerran muutamaan eri puuhun. Mukaan voidaan ottaa jokin sana, jonka halutaan tarkoittavan puuta vasten asettumista, vaikkapa "hyppää", "puuhun" tai "nouse".

Kun temppua harjoitellaan silloin tällöin lenkeillä ja koira saa siitä aina herkkupaloja palkkioksi, se oppii nopeasti, mistä on kysymys. Mikäli koira sattuu oma-aloitteisesti tarjoamaan tempun suorittamista, kehu heti iloisesti ja anna nami, mikäli niitä mukana on.

Koiran oma-aloitteinen kontaktinhaku ihmiseen, vaikkapa näitä temppuja tekemällä, on ehdottomasti positiivinen asia. Siitä olen kertonut enemmän Oletko koirasi mielestä kiinnostava-otsikon alla. Samaan tyyliin, kuin puu-tempunkin, koiran voi opettaa hyppimään myös kiville ja muille sopiville kohteille.

Kun koira on oppinut hyppimään puita vasten kehoituksesta ja/tai oma-aloitteisesti, ja pitää sitä kivana juttuna, voi namipalkkaa vähitellen satunnaistaa, että välillä herkkuja saa ja välillä ei, mutta iloiset kehut pidetään mukana aina.

Olisi muuten mukava nähdä kuvia myös teidän puunhalaajistanne!

10 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että luontopäivän lisäksi oli vielä puunhalauspäiväkin samana päivänä. Kuulostaa kivalta. Sitä voi tietenkin viettää muinakin päivinä jos myöhästyi viralliselta :) , ehkäpä teen sen :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin itsekin tuosta puunhalausviikosta vasta muutama päivä sitten, kun työkaveri siitä mainitsi. Varmasti ehtii vieläkin halailemaan, ajatushan siinä on tärkein. :)

   Poista
 2. Suomen luonnon päivästä tiesin, mutta noista kahdesta muusta teemapäivästä en ollut kuullut, asioita menee niin paljon ohikin. Puita en ole halaillut, mutta metsä ja luonto yleensäkin on minulle tärkeitä. Metsä on ystäväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kauniisti sanottu tuo, että metsä on ystävä. <3

   Poista
 3. Itselleni luonnonrauha on myös äärettömän tärkeä ja siksi täällä metsän keskellä nykyisin asutaankin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on onni, että pystyy asumaan itselleen mieluisassa ympäristössä. <3

   Poista
 4. No empä ole kuullutkaan Puunhalausviikosta,
  mutta eipä mene montaakaan viikkoa vuodesta, etten halailisi puita.
  Puut ovat voima"kasvini"-lempipuiltani kyselen mmieltä painavia ja -askarruttavia asioita ja vastauksia olen saanut, niinkuin Bao bab puun taru lupaakin!! Aivan ihania nelijalkaisia halailemassa... aloin miettiä, että onnistuisiko itseltä nelijalkainen halaus enää... ennen sitä kyllä kiipeiltiin puissa "nelinkontin"
  Sykkivää sydämellistä syyskuuta toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kuulin puunhalausviikosta ohimennen työkaverilta, joten uusi juttu minullekin tosiaan. Mutta eipä tuon taas toisaalta niin väliä, jos aihe on ilman teemaviikkoakin usein mielessä. :)

   Piti ihan tarkistaa, mistä tuo baobabpuu on tuttu nimi, jää muuten häiritsemään. Pikku Prinssi-kirjassahan se näköjään mainitaan.

   Lapsena tuli tosiaan paljonkin kiipeiltyä ja roikuttua puissa. Meidän kotipihassa oli kaksi loistavaa kiipeilykoivua ja kyllä olimme pahoillamme, kun toinen niistä piti kaata uuden piharakennuksen tieltä.

   Nyt se on tosiaan syksy aluillaan. Toivotaan ihania, aurinkoisia, ulkoilemaan kannustavia syyssäitä!

   Poista
 5. Onpas hauskoja puunhalauskuvia! Enpä voisi kuvitellakaan elämää ilman luonnossa vietettyä aikaa. Lenkit koirien kanssa metsässä ovat parhautta. Ja mökkikin on melkein umpikorvessa metsän keskellä. Se paikka antaa aivan valtavasti hyvää.

  Hipun ja Mytön emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puita vasten hyppy on yksi koirien lempitempuista. :)

   Metsät on kyllä parhautta, ja se, että niitä on erilaisia. Ollaan onnellisia, kun meillä on niin ihanaa luontoa ympärillä. <3

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...