maanantai 13. helmikuuta 2023

Oletko koirasi mielestä kiinnostava?

Koirien kouluttaminen, oli se sitten arkitottelevaisuutta tai johonkin harrastuslajiin liittyvää, perustuu siihen, että koira kokee ihmisen ohjaaman toiminnan itselleen kannattavaksi. Jos ihminen ei tee itsestään ja koiralle antamista ohjeistaan koiralle kannattavampaa kuin koiran itse valitsemat toimintatavat, koulutus on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Koiralle täytyy rakentaa motivaatio, eli halu toimia, yhdessä ihmisen kanssa ja ihmisen antamien käytösohjeiden mukaan.

Koira tekee asioita, jotka tuottavat sille mielihyvää. Kun koira haistelee ulkona eläinten jälkiä ja ihminen kutsuu koiran luokseen, koira valitsee toiminnon, joka tuottaa sille enemmän mielihyvää. Jos koiralle ei ole rakennettu riittävän hyvää motivaatiota tulla ihmisen luokse, eli luoksetulokäskyn noudattaminen ei tuota koiralle mielihyvää, koira valitsee eläinten jälkien haistelun. Koira ei tällöin ole itsepäinen tai tottelematon, se vain tekee asian, jonka kokee itselleen kannattavammaksi. Hajujen haistelu on sen mielestä mielenkiintoisempaa kuin ihminen.

Houkuttele koira hyppäämään kivien päälle ja anna sille herkkuja palkaksi.

Ihmisen tehtävä on löytää asiat ja palkkiot, joilla hän saa koiransa kiinnostumaan itsestään, ja jotka tuottavat koiralle mielihyvää enemmän kuin koiran omat päätökset ja ympäristön tarjoamat houkutukset. Erilaisissa tilanteissa nämä voivat olla erilaisia asioita, esimerkiksi kotona sisätiloissa koira yleensä motivoituu helpommin ihmistä kohtaan kuin ulkona. Tämän vuoksi koiran ihmistä kohtaan suuntautuvan motivaation eteen onkin ulkona tehtävä enemmän töitä kuin kodin sisätiloissa, ja koiralle tarjottavan toiminnan ja palkkion on oltava enemmän koiralle mielihyvää tuottavaa.

Jos ihminen haluaa, että koira kiinnostuu hänestä ja kuuntelee häntä, ihmisen täytyy olla koiransa mielestä kiinnostava. Ihmisen täytyy tehdä koiran mielestä kiinnostavia asioita ja hänellä täytyy olla tarjota koiralle sitä kiinnostavia palkkioita. Ihmisestä kiinnostumisen on tuotettava koiralle mielihyvää. Ainoat hetket, jolloin ihminen aktivoituu koiraa kohtaan, eivät voi olla vain ne hetket, jolloin koiralta halutaan jotain. 

Houkuttele koira hyppäämään kaatuneiden puunrunkojen päälle ja anna sille herkkuja palkaksi.

Kuvitellaan seuraava tilanne: Ihminen on koiransa kanssa lenkillä. Heidän lenkkeilynsä on aina sellaista, että koira touhuaa omiaan ja ihminen kulkee narunjatkona perässä, ehkäpä jopa kuulokkeet korvillaan omaan maailmaansa uponneena. Koira alkaa haukkua ja kiskoa vastaantulevan ulkoilijan koiraa kohti. Tässä kohtaa ihminen herää komentamaan koiraansa, ehkä yrittää jotain herkkujakin tarjota.

Koiraa ei tietenkään kiinnosta ihminen, koska toinen koira motivoi sen käytöstä paljon enemmän kuin yleensä hyvin tylsä ihminen. Koira ei ole itsepäinen tai tottelematon, se vain tekee asian, jonka sillä hetkellä kokee itselleen kannattavammaksi. Toinen koira on sen mielestä mielenkiintoisempi kuin ihminen.

Miten ihminen sitten voisi tehdä itsestään koiralle kiinnostavan?

Ihmisen ja koiran pitäisi olla koirakko, toimia yhdessä, eikä olla vain erilliset ihminen ja koira. Ihan kuten ratsastaja ja hevonen ovat yhdessä ratsukko, eivät vain erilliset ihminen ja hevonen. 

Ihmisen pitää kehittää itselleen ja koiralleen jotain yhteistä tekemistä, jotta koira oppii ihmisen olevan hyödyllinen ja kiinnostava, että ihmisen kanssa voi tehdä asioita yhdessä ja koira saa siitä mielihyvää. Koiralle mieluisaa ja palkitsevaa tekemistä pitää olla niin paljon - alkuun enemmän ja koiran oppiessa sitä voi vähentää - että koira muistaa olevansa matkassa yhdessä ihmisen kanssa, ei yksin.

Pyydä koiraa tekemään sen osaamia temppuja ja anna sille herkkuja palkaksi.

Koiralle pitäisi opettaa, että aina, kun ihmisellä on sille jotain asiaa, kannattaa se asia kuunnella, koska ihminen keksii sille niin kivoja ja palkitsevia juttuja. Ihan täydellistä olisi, jos ihminen saisi itsestään niin kiinnostavan, että koira tulisi häneltä kyselemään, mitä kivaa tehtäisiin ja saisinkohan lisää herkkujakin sitten, tai koira jopa oma-aloitteisesti tarjoaisi jotain aiemmin yhdessä tehtyä asiaa "hei katso, mä osaan tällaisen jutun, enkö olekin nyt taitava".

Miksi pelkkä herkkujen antaminen ei riitä? Miksi pitää tehdä koiran kanssa asioita?

Jos koiralle aina vain suoraan annetaan herkkuja, ihmisestä tulee koiralle vain namiautomaatti. Namiautomaattina oleminen ei paranna ihmisen ja koiran välistä suhdetta, ei tuo heidän välilleen yhteyttä. Ihan samoin kuin lapselle tärkeää on vanhemman kanssa yhdessä vietetty aika ja yhdessä tehdyt asiat, eikä niitä pysty korvaamaan tavaroilla lahjomalla.

Pelkkä ruuan saaminen ei motivoi koiraa yhtä paljon kuin se, että ruuan eteen on ensin tehtävä töitä. Koira haluaa käyttää kroppaansa, aivojaan ja hajuaistiaan. Korvaavan tekemisen tarjoaminen myös auttaa koiraa tehokkaammin unohtamaan jonkin muun sitä kiinnostavan, mutta mahdollisesti ihmisen mielestä ei toivotun, asian. Kun pelkän ruuan antamisen sijaan ihmisellä on koiralle muutakin asiaa, koira oppii kuuntelemaan ihmistä pitäen tätä kiinnostavana, mielihyvää tuottavana seurana.

Jotta koiraa voi tuloksellisesti kouluttaa jossain hankalammassa tilanteessa, sen tulee ensin osata kuunnella ihmistä ja suorittaa haluttu asia helpommassa ja neutraalimmassa tilanteessa. Kun koira oppii kiinnostumaan ihmisestä, on koiran huomio helpompi saada ihmiseen myös haastavammissa olosuhteissa.

Houkuttele koira hyppäämään puunrunkoja vasten ja anna sille herkkuja palkaksi.

Mitä koiran kanssa voi sitten tehdä?

Leikitä koiraa mukaan ottamallasi lelulla tai vaikka hanskallasi. Heitä tai hieman piilota lelu/hanska ja anna koiran hakea se, palkitse leikkihetkellä tai herkuilla.

Kutsu koira luoksesi ja palkitse se leikkihetkellä, rapsutteluilla tai herkuilla. Heitä herkkuja maahan, kutsu koira luoksesi ja näytä sille, mistä herkkuja löytyy. Mene piiloon, kutsu koira luoksesi ja palkitse se leikkihetkellä, rapsutteluilla tai herkuilla.

Houkuttele koira hyppäämään/kiipeämään esimerkiksi puistonpenkin/betoniporsaan/kiven/kaatuneen puunrungon päälle ja anna sille herkkuja palkaksi. Pyydä koiraa tekemään jokin sen osaama temppu, esimerkiksi istu/maahan/pyöri/tassu, ja anna sille herkkuja palkaksi.

Kiinnitä koiran huomio esimerkiksi kutsumalla sitä nimeltä ja lähde sen jälkeen juoksemaan koiraa karkuun, palkitse perääsi tullut koira leikkihetkellä tai herkuilla.

Heitä yhtäkkiä herkkuja maahan koirasi eteen ja anna koiralle lupa syödä ne. Kehu koiraasi ja sen vastatessa kehuusi katsomalla sinua, palkitse koira leikkihetkellä tai herkuilla.

Houkuttele koira herkkujen avulla kulkemaan hetkisen vierelläsi ja anna sille sitten herkkuja palkaksi. Houkuttele koira lepertelevän, iloisen ja innostavan jutustelun avulla kulkemaan hetkisen vierelläsi ja anna sille sitten herkkuja palkaksi.

Heitä koiralle herkkupala vasemmalle maahan ja anna koiran mennä syömään se. Koiran syötyä herkun, heitä samantien uusi herkkupala oikealle maahan ja anna koiran mennä syömään se. Ja taas vasemmalle, oikealle, vasemmalle, oikealle.

Laita herkkuja/jaa koiran ruoka-annos muutamaan pieneen muovirasiaan, piilota rasiat, auta koiraa löytämään ne ja anna sen syödä herkut/ruuat rasioista.

Jos koira oma-aloitteisesti katsoo sinua tai tulee luoksesi, palkitse se leikkihetkellä tai herkuilla, ja pyydä koiraa tekemään jokin kiva tehtävä, josta se saa palkkioksi vielä lisää herkkuja. Jos koira spontaanisti hyppää esimerkiksi kivelle tai pysähtyy odottamaan sinua, anna sille herkkuja palkaksi.

Mikäli alla oleva video ei näy, linkki Youtubeen.

2 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen aihe! Osallistuin tuossa taannoin "Koiran aktivointi osana arkea"- webinaariin. Ja siinä tulin myös huomanneeksi että aktivointia voisi ja pitäisi lisätä ihan arkisiin toimintoihin. Yhdessä tekemistä ja kontaktia koiraan, muutenkin kuin juuri esim ohittamistilanteissa tms.
  Ihana tuo video, kun kolmikko porhaltaa peräkanaa polkua ja sitten hyppy kivelle♥
  Aktivointi kun ei vaadi mitään kummallista, toteutettavissa missä ja milloin vain.
  Mukavaa viikon jatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, kiitos! :) Vaikka itse keskityinkin tässä kirjoituksessa näkökulmaan koiran ja omistajan suhteesta, niin tosiaan samallahan siinä parannetaan koiran elämänlaatua tarjoamalla sille mielekästä tekemistä, joka sekin on tosi tärkeää. <3
   Kiitos, toivotaan, että loppuviikon ulkoilukelit ovat hyvät teillä ja meillä, niin saadaan nauttia raikkaasta ilmasta parhaassa seurassa! :)

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...