maanantai 2. tammikuuta 2023

Kuinka ongelmia ratkaistaan?

Pata Degerman (PT-vinkit menestykseen) on sanonut: "Kun jokin asia ei mene suunnitelmiesi mukaan, valittaminen ei ole vaihtoehto. Voit joko istua ja kärsiä, tai voit tehdä asialle jotain."

Toisinaan näkee, että syystä tai toisesta ei haluta tai osata nähdä vaivaa ongelman oikeaan ratkaisuun. Haetaan helppoja, pintapuolisia keinoja ja/tai keksitään tekosyitä oikeiden syiden tilalta.

Yksi hyvä esimerkki tästä on, että hoidetaanko kivun syytä vai oiretta? Syödäänkö särkylääkkeitä lihaskipuun vai selvitetäänkö kivun eli oireen oikea syy ja hoidetaan se? On toki helpompaa syödä niitä särkylääkkeitä kuin toimia ergonomisesti, jumpata, venytellä ja käydä hierojalla tmv. hoidoissa, mutta tuleeko ongelman oikea syy särkylääkkeillä ratkaistuksi? Ei.

Toinen yleinen esimerkki aiheesta on koiran nimeäminen tottelemattomaksi tai itsepäiseksi, kun se ei tee, kuten halutaan. Tosiasiassa koiralle ei vain ole kyseistä asiaa opetettu niin hyvin, että se pystyisi sen aina käskettäessä tekemään. On helpompi valittaa ja syyttää koiraa, kuin etsiä syy itsestään ja nähdä enemmän vaivaa koiransa kouluttamiseen.

Mesta ja Lumes iloisina kotiterassilla huhtikuulla 2022.


Ongelman alkuperäisen syyn etsiminen

Aina ei ole yhtäkkiseltään helppoa sanoa, mistä jokin asia johtuu. Näiden oikeiden syiden löytämiseksi on kehitetty niin sanottu juurisyyanalyysi. Se perustuu siihen, että pintapuolisten aiheiden sijaan etsitään se "kaiken pahan alku ja juuri", ja mietitään asian ratkaisu sen perusteella.

1. Kirjoita ongelma paperille.

2. Kysy, miksi ongelma tapahtui, ja kirjoita vastaus.

3. Jos vastaus, jonka kirjoitit, ei ollut vielä juurisyy kohdan 1 ongelmaan, kysy, miksi kohdassa 2 antamasi vastaus tapahtui ja kirjoita vastaus.

4. Jos vastaus, jonka kirjoitit kohdassa 3, ei ollut vielä juurisyy kohdan 1 ongelmaan, kysy, miksi kohdassa 3 antamasi vastaus tapahtui ja kirjoita vastaus.

5. Jatka miksi-kyselyä kohtien 3 ja 4 tavoin niin kauan, kunnes juurisyy paljastuu. Tämä voi viedä enemmän tai vähemmän kuin viisi miksi-kysymystä.

6. Kun syyt ongelman syntyyn ovat selvillä, on helpompi keksiä myös ratkaisu ongelman korjaamiseksi.

Lumes ottaa rennosti pysäköidyssä autossa lokakuulla 2021.

Esimerkkejä juurisyyn selvittämisestä omien koirieni kanssa:

Ongelma


Koira menee perusasennosta (=koira istuu ohjaajansa vasemmalla puolella ohjaajan jalan vieressä) makaamaan etuosa vinoon oikealle ohjaajaan päin, mikä on virhe tottelevaisuusliikkeissä.

Syy
Koira on alkanut ennakoida palkkion saamista oikealta. Miksi?

Juurisyy
Koiraa on palkattu runsaasti ohjaajasta päin ja oikealla kädellä.

Ratkaisu
Koiraa palkataan kyseisestä tehtävänosasta ohjaajasta pois päin eli tarjoamalla nami vasemmasta kädestä koiran pään vasemmalta puolelta tai heittämällä palkka vasemmalle taka- tai etuviistoon. Tällöin palkan ennakointi oikealta loppuu ja makuuasento suoristuu.

Tämän jälkeen palkataan sattumanvaraisesti eri suunnista, jottei palkkion odotus ala uudelleen kohdistua mihinkään tiettyyn suuntaan ja sitä mukaa kyseinen tehtävänosa uudelleen vinoutua.

Mesta perusasennossa kotipihalla elokuulla 2015.


Ongelma


Koira haukkuu ovikellonsoitolle, mikä on epätoivottavaa kerrostalossa. (Liittyy aiemmin kertomaani aiheeseen Koirien sopeutuminen omakotitalosta kerrostaloon.)

Syy
Koira kiihtyy ovikellon äänestä. Miksi?

Syy2
Koira tietää, että ovikellon ääni tarkoittaa jonkun olevan tulossa asuntoon. Miksi?

Syy3
Oman asunnon ovikellon soidessa, omistaja kiirehtii avaamaan oven samalla komentaen koiraa hiljentymään, mutta koira vain haukkuu ja ramppaa omistajan vierellä. Miksi?

Syy4
Omistajan käytös kiihdyttää koiraa eikä kieltäminen auta. Miksi?

Juurisyy
Koiralle ei ole opetettu haluttua käytöstä kyseiseen tilanteeseen.

Ratkaisu
Koiran lempparilelun, juuttipatukan, säilytyspaikka vaihdettiin eteisen hattuhyllylle. Ovikellon soidessa kysyttiin koiralta patukan sijaintia "Missä sun lelu on, mennäänpä etsimään?" ja annettiin patukka koiralle ennen oven avaamista. Alkuun koira haukkui patukka suussaankin, mutta se kanssa leikittiin vetoleikkiä patukalla sen aikaa, kunnes rauhoittui, jolloin patukka vietiin takaisin hattuhyllylle.

Muutaman kerran jälkeen koira ei enää reagoinut äänellään ovikelloon, vaan siirtyi vain tuijottamaan hattuhyllyllä olevaa patukkaa. Se oli yhdistänyt ovikellon soimisen merkiksi leikkihetkeen patukalla, eikä se enää välittänyt vieraistakaan. Vähitellen leikkihetkiä lyhennettiin ja satunnaistettiin, ja ajan kanssa patukanodotuskäytöskin laimeni, eikä koira reagoinut enää juuri laisinkaan ovikellonsoittoihin.


Ongelma


Koira järsii puisia tuolinjalkoja makoillessaan ruokapöydän alla.

Syy
Pöydän alla pikkupentuajasta lähtien olleet pahvilaatikot ynnä muut revittävät ja järsittävät asiat oli hiljattain siivottu pois "koska ei parivuotias koira enää niitä tarvitse".

Juurisyy
Vaikka pentuajan pureskeluntarve oli jo ohi, tuli nuorelle koiralle silti toisinaan tarve vähän käyttää hampaitaan johonkin tylsällä hetkellä.

Ratkaisu
Pöydän alle palautettiin pahvilaatikoita ynnä muuta, mihin puruvoimiaan voi luvallisesti testailla, joten koiran ei tarvinnut enää järsiä tuolinjalkoja. Muutaman kuukauden päästä kokeiltiin uudestaan poistaa pahvit ja sen sellaiset, ja koira ehti siinä ajassa sen verran levollistua, että pystyi jo makoilemaan pöydän alla rauhassa ilman oheistoimintaa.

Näkymä ruokapöydän alta elokuulla 2015.


Kurkkaa, voisiko ongelmiin löytyä ratkaisuja myös kirjoituksistani Oletko koirasi mielestä kiinnostava ja Kolme ratkaisua pujotteluongelmiin agilityssa?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus! Paljon mietintää herättävää asiaa omasta toiminnasta. Täytyykin käydä kohta kohdalta läpi, ja pohtia niiden asioiden kantilta mihin haluaisi muutosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla, että herätti ajatuksia. :) Eilen tuli taas itsekin koiratreeneissä pohdittua syy-seuraussuhteita, kun ei kaikki mennyt ihan niin hyvin kuin olin ajatellut. :D

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...