keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Kunin vaellusreitti Pohjanmaalla

Kävimme retkeilemässä Pohjanmaalla Mustasaaressa olevalla Kunin vaellusreitillä (Kunileden) kahdessa osassa - heinäkuulla pohjoisen kierroksen 6,4 km ja lokakuulla eteläisen kierroksen 7,9 km. Nämä kaksi lyhyempää reittiä on myös mahdollista yhdistää yhdeksi pidemmäksi 12,5 km kierrokseksi.

Kunin vaellusreitistä löytyy lisätietoja karttoineen Mustasaaren kunnan sivuilta Kunin vaellusreitti. Kuniin on erittäin helppo piipahtaa E8-tieltä.Vaikka reitillä periaatteessa on tietty kulkusuunta, jolloin vastaantulijoita ei pitäisi olla, näimme molemmilla kerroilla ulkoilijoita, jotka kiersivät reittiä vastapäivään. Koiria irtipitäessä tämä piti huomioida ja olla valmiina nopeastikin ottamaan ne kiinni, mikäli mutkan takaa putkahtaakin ihmisiä.

Mikään tungos tuolla Kunin vaellusreitillä ei kuitenkaan tosiaan ollut vaan ihan omassa rauhassa sai pääosin poluilla kulkea.

Ensimmäisen grillipaikan kohdalla polku haarautuu ja voi päättää, haluaako lähteä koko kierrokselle/ eteläiselle kierrokselle (suuntana märkenkall) vai pohjoiselle kierrokselle (suuntana grotta).

Halutessaan kulkea pelkän eteläisen kierroksen (kartassa alempana oleva reitti), voi aloituksen tehdä suoraan tältä ensimmäiseltä grillipaikalta, jonne pääsee autollakin. Eteläisen kierroksen pituus on laskettu tästä käsin, viralliselta infotaulun aloituspaikalta eteläiselle kierrokselle tulee lisämatkaa 4km.


Kunin vaellusreitti on pääosin helppokulkuinen ja kuiva, mutta joitakin vähän haastavampiakin pätkiä sinne mahtuu mm. puunjuurakoiden muodossa ja kostealla kelillä vedenpitävät kengät eivät ole haitaksi. Maastopyörälläkin taitavalle pyöräilijälle varmasti suht ok, mutta joissakin kohdin pyörää kyllä pakostakin joutuisi taluttamaan tai jopa vähän kantamaan.

Tauko-/grillipaikkoja löytyy reitin varrelta ihan mukavasti ja niitä on sijoiteltu kivoihin kohtiin reittiä. Pari pientä vesistöäkin on, mutta lämpimänä päivänä kannattaa silti varata itse juomista mukaan myös koirallekin.
Pohjanmaalta löytyy myös yllättävän nätti soramonttu (klik), Keski-Pohjanmaalta tosi kivat, kallioiset pururadat (klik) ja Etelä-Pohjanmaalta pitkän pitkät kuntoportaat näkötornilla (klik).

Alla vielä videopätkä Kunin vaellusreitistä. Jos video ei näy, niin tässä suora linkki Youtubeen.

7 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja näyttää mukavalta reitiltä! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä oli kyllä tosiaan kiva reitti. :)

   Poista
 2. Sen verran on kaukana, että ei ihan tuosta vaan voi lähteä :)
  Koirien riemu aivan paistaa kuvienkin läpi! Varmasti ihanaa, kun on erilaisia hajuja ja kulkureittejä, esteitä ja haastavia kohtia. Minua aina ihmetyttää, miten koirien tassut kestävät vaikka minkälaista maastoa, kun ovat kuitenkin ihan "paljasjaloin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisikin mukavaa, jos kaikki kivat paikat olisivat ihan vieressä, mutta harmi, kun se ei ole mahdollista. :)
   Koirat kyllä nauttivat näistä metsäretkistä ja uusissa paikoissa vielä tosiaan kaikki uudet tuoksut ja ympäristö virkistävät niitä. Koirien anturat ovat kyllä aika paksua nahkaa, mutta varmaan niihinkin vaikuttaa, minkälaisilla pohjilla on tottunut kulkemaan. Hevosista ainakin tiedän, että osalla on herkemmät kaviot kuin toisilla, ja esim. soratiellä kulkeminen aristaa niitä, vaikka toisilla ei haittaa yhtään.

   Poista
 3. Onpas kutsuvan näköistä maastoa 😍! Ihan päiväreissu se ei meille olisi. Harmi :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän täytyy suunnitella kesälle pidempi reissu. :D

   Poista
  2. No niinpä :) . Kotimaanmatkailu on kivaa, ja jo useamman vuoden ollaan sitä harrastettu.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...