keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Karvia - geokätköillen löydät kaikkea kivaa

Jalasjärvi-Kankaanpää väliselle tieosuudelle jäävä Karvia on käymisen, tai edes ainakin ohiajamisen arvoinen paikka. Meidän yhden päivän geokätköilyreissulta Karvialle vuonna 2015 loppui kuntaan tutustumisessa aika kesken, nähtävää - ainakin geokätköjä - olisi ollut niin paljon.

Jalasjärveltä päin tullessa autoilijaa ensimmäisenä hämmästytti kottikärryissä istuva tyttö kani sylissään. Vähän päästä tienvarressa näkyi vastavihitty hääpari, ja kun bussipysäkillä odottavat ihmisetkin paljastuivat suuriksi nukkehahmoiksi, alkoi ankara ukkeli- ja akkeli-bongailu. Willit patsaat
Karvianjärven rantamilta löysimme kolme virallista uimapaikkaa, joista Karviankylän uimaranta (ilmeisesti nykyään Saran uimaranta-niminen?) oli ehdottomasti hienoin. Siellä oli siisti ja hyväkuntoinen, hirsinen pukuhuonemökki, kuivakäymälä wc, lentopallokenttä (nurmea), iso roskis ja keitto-/grillikatos sisältäen pöydän, penkit, takan ja hellan, joihin myös polttopuita löytyi. 

Paikka oli niin kiva, että siellä olisi voinut vaikka yöpyäkin, ja koska kalakanta järvessä on kuulemma hyvä (kuha, purotaimen, kirjolohi, hauki, harjus), onkimiesten ja -naisten kannattaa laittaa kalastusluvatkin kohdilleen. Karvian kalastuskunta
Vanhalle sahalle vei pelottavan vanha ja laho silta - tai siltä se ainakin näytti - mutta koska autokieltomerkkiä ei näkynyt ja siltaa selvästi oli autoillakin ylitetty, rohkaisimme mielemme ja ylitimme mekin joen. Se kannatti, sillä yllättävän hauskan geokätkön lisäksi sillan toisella puolen oli oikein kaunista luontomaisemaa.
Karviassa on aikonaan ollut sotalinnoitus eli skanssi, jonka tehtävänä oli valvoa liikennettä tiellä ja ottaa kiinni sotapalvelusta pakoilevia. Kyrön-Skanssin linnoitus toimi Karviassa Kyrönkankaantien ja Karvianjoen yhtymäkohdassa yli 30 vuotta. Nykyään jossain niissä kohdin on harvinainen(?) neljän vierekkäisen sillan keskittymä, joista kivisilta on kaunein ja samalla vanhin. Joenrantamassa on myös viehättävä, pieni harjanne - perua jostain vanhoilta ajoilta?


Geokätköilypuuhat veivät meidät piipahtamaan jopa hautausmaalla, jonka perälle yhteen rykelmään oli koottu ilmeisestikin kaikki "vanhentuneiden" hautojen hautakivet- ja ristit. Se oli mielestäni ihan mukava idea sen sijaan, että ne olisi vain heivattu jonnekin varaston perälle piiloon. 

Kirkon läheisyydessä sijaitsee myös Karvian kotiseutumuseo, jossa on nähtävää sekä sisällä että ulkoalueellaan.
Vaikka koirat saivatkin jaloitella jokaisen geokätkön etsinnän yhteydessä lyhyemmälti tai pidemmälti, oli silti mahtavaa löytää suuri, rauhallinen ja aukea alue, jossa niiden oli turvallista purkaa juoksuenergioitaan. Pelkkä pikkukäpsyttely autossa istumisten päälle kun ei tuo riittävän hyvää mieltä koirille eikä oikeastaan meille ihmisillekään.

Karviasta löytyy myös luontoreittejä kuljettaviksi, vaikka meidän aikatauluun niiden läpikäyminen ei valitettavasti tuolloin sopinutkaan. Näe ja koe
Lumes oli todella suureksi avuksi geokätköjen etsimisessä ja osoitti jälleen pätevyytensä niin maasto- kuin rakennusetsinnöissäkin. Kaiken lisäksi Lumes on aina niin ihanan iloinen löytäessään kätkön - hei, hei, täällä se on, löysin sen!

Mestaa kyseinen tehtävä ei yhtä paljon innosta, mutta enpä tosin ole sen kiinnostavuuteen panostanutkaan, kun Lumes niin mielellään hoitaa nämä hommat. Purkinlöytöpalkkioapajille Mesta kyllä syöksyy nopeaan paikalle, pitäähän Herra Hurtta Huolettomankin retkievästä saada...
Jos alla oleva video ei näy, kokeile päivittää sivu ja yritä uudelleen.Geokätköily on oivallinen tapa tutustua uusiin paikkakuntiin ja saattaapa sieltä omasta asuinkunnastaankin löytää uusia paikkoja kätköjen myötä. Me löysimme itsemme syksyllä ihanalta, vanhalta soramontulta (klik), ehkä sinä löydät itsesi ensi kesänä viihtyisältä majakkasaarelta (klik)?

8 kommenttia:

 1. Bussipysäkillä odottelijoista nuo kaksi penkillä istujaa vievät kyllä kaiken huomion ;)
  Miten koira voi haistaa geokätkön? Vai onko nuo jotenkin koiraihmisille suunnattuja kätköjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä kieltämättä hyvin söpöjä, vaikka mielipiteeni onkin puolueellinen. :)

   Hyvä kysymys, kiitos. Koira haistaa geokätköpurkkeihin tarttuneen ihmisenhajun, ja toki purkki itsessäänkin yleensä tuoksuu ympäristöstään poikkeavalta. Etsiessään geokätköjä Lumes siis etsii jotain ihmisenhajuista esinettä. :)

   Poista
  2. Uskomatonta, mikä taito! Kätköt on usein kuitenkin aika pieniä ja oudoissa paikoissa. Varmaan mukava yhteinen harrastus :)

   Poista
  3. Koirat ovat kyllä taitavia hajuasioissa, ja parasta, kun niistä voi vielä tehdä tosiaan yhteisen harrastuksen - koira saa mielekästä tekemistä ja ihminen avun koiran nenästä. :)

   Poista
 2. Hauskaa, että Lumes auttaa kätköjen löytämisessä! :D
  Hieno tuo vanha silta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiva, ja nimenomaan tuo sanavalinta löytymisessä, etsintäapu on aina sekin mukavaa, mutta vielä parempi, kun kätköt löytyvätkin. :D

   Poista
 3. Suomi on kyllä hieno maa, niin paljon katsomista ettei aika riitä. Geokätköily on hyvä tyyli tutustua paikkoihin ja löytää sellaistakin, mitä ei muuten löytäisi. Meilläkin oli tuo kätköilyharrastus, mutta viime vuosina se on jäänyt vähän unholaan.
  Ihana tuo kivisilta <3 ! Tulee ihan mieleen iki-ihana Hiljaiset Sillat -elokuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, vaikka mitä kivaa ja hienoa olisi, kun vain ympäri Suomea kiertäisi. :) Minullakaan ei kätköily enää ole niin aktiivista kuin joskus ennen, mutta aina välillä joku kätkö jostain etsitään. Kivisilta oli kyllä tosi nätti!

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Blogitekstisuositus

Milloin siivotaan joulukoristeet pois?

Mikä on oikea aika siivota joulukoristeet pois? Kuinka kauan joulun jälkeen voi joulukoristeita vielä pitää? Saavatko joulukoristeet olla es...