lauantai 10. joulukuuta 2022

7 syytä, miksi kannattaa ostaa rekisteröimätön rotukoira

Rekisteröimättömät rotukoirat tekevät edelleen kauppansa, vaikka syistä niiden välttämiseen on valistettu jo lukuisia vuosia. Tässä esittelenkin seitsemän kohdan listan, miksi kannattaa ostaa paperiton pentu ja mitä se tarkoittaa. 

1. Raha

Haluat säästää rahaa koiran ostohinnasta, tai haluat maksaa enemmän rahaa. Esimerkiksi rekisteröimättömän, yleiskielellä sanottuna paperittoman, suomenlapinkoiranpennun hinnat liikkuvat siinä suunnilleen 800-1400 euron välillä, kun taas Kennelliiton rotukoirarekisteriin rekisteröidyt pennut maksavat 1000-1500 euroa.

Rekisteröimättömän pennun ostamalla voit siis saada sen vaikkapa 100-200 euroa halvemmalla kuin rekisteröidyn, tai sitten maksat siitä saman hinnan tai jopa 400 euroa enemmän kuin mitä olisi maksanut rekisteröity pentu.

2. Rekisteripaperit

Ajattelet, ettei pelkkä kotikoira tai metsästyskoira tai sinä sen omistajana tarvitse niitä papereita mihinkään. Et välitä siitä, että ilman niitä Kennelliiton rotukoirarekisteriin rekisteröityjä koiria ja niiden kasvattajien tekemää työtä ei koko rotua edes olisi olemassa sellaisena kuin se nyt on.

Et ole kiinnostunut haluamasi rodun tulevaisuudesta etkä siitä, että jokainen rekisteröimätön koira pienentää rotunsa geenipoolia. Rekisteröimättömät rotukoirat ovat pois rodun virallisesta, rekisteröidystä kasvatuksesta ja siten uhka rodun monimuotoisuuden säilymiselle.

Huom! Ruokaviraston koirarekisteri on vain koirien omistajatietorekisteri viranomaiskäyttöön, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko koira rekisteröity rotukoira vai ei.

Huom! Kennelliiton Fix-rekisteri on vain koirien tunnistusmerkintätietokanta, joka on perustettu sekarotuisten koirien yksilöimiseen niiden koiraharrastuskilpailuihin osallistumista varten, eikä sillä siis ole mitään tekemistä rekisteröityjen rotukoirien kanssa.

3. Terveys

Luulet, että rekisteröidyt rotukoirat ovat sairaiksi jalostettuja, mutta ottamalla paperittoman pennun, saat terveemmän koiran, koska sitä ei ole ylijalostettu. Et tiedä, että suurelle osalle roduista ennen pennuttamista tehtävät viralliset terveystarkastukset nimenomaan ovat olemassa siksi, että kasvattajilla olisi mahdollisuus teettää pentuja vain niillä terveimmillä koirilla.

Et ymmärrä, että rekisteröimättömien koirien näennäinen terveys johtuu siitä, että niille ei tehdä samoja terveystutkimuksia kuin rekisteröidyille koirille, ja näin tietyt sairaudet jäävät selviämättä. Uskot, että koira on terve, kun se liikkuu, leikkii ja syö. Et ole kuullut tutkimuksesta (klik), jossa selvisi, että suurin osa koiranomistajista ei tunnista koiransa kipukäytöstä, vaan luulevat kipuilevaakin koiraansa terveeksi.

Rekisteröintiä varten pentueen vanhemmilta vaadittavat terveystutkimukset (esimerkiksi lapinkoirilta pitää tutkia ennen pentujen teettämistä virallisesti, eli tulos näkyy KoiraNetissä koiran omissa tiedoissa, lonkat röntgenkuvaamalla ja silmät koirien silmäeläinlääkärillä) eivät ole tiedossasi tai et pidä niitä tärkeinä. Et hoksaa ajatella, että paperittomien pentujen teettäminen ja ostaminen on välinpitämättömyyttä tulevien pentujen, sinunkin tulevan koirasi, terveydestä.

4. Ostajan oikeudet

Et halua vastailla rekisteröityjä koiria kasvattavan kyselyihin siitä, miksi haluat koiran, miksi juuri tämän rotuisen koiran, missä ja kuinka asut, onko sinulla aiempaa koirakokemusta jne. Kasvattajan esittämien kysymysten tarkoitus on selvittää, että pentu ja sen omistaja olisivat parhaat mahdolliset toisilleen, mutta sinä haluat vain jonkun pennun ja that´s it, ja paperittomien pentujen teettäjä myy sinulle sellaisen ilman mielestäsi ylimääräisiä kysymyksiä eikä pahastu siitäkään, jos sinulle kelpaa vain tietyn värinen pentu.

5. Kenneli

Haluat ostaa pennun joltain tavalliselta ihmiseltä etkä mistään kennelistä, mutta et tiedä, että suurin osa kennelnimellisistä kasvattajistakin on ihan tavallisia ihmisiä, joilla on kotonaan vain yksi tai muutama koira. 

6. Ei se mitään, jos minä

Pitäähän jonkun niille paperittomillekin pennuille koti antaa, joten miksi se et voisi olla sinä. Et ajattele niin pitkälle, että ostamalla paperittoman pennun, samalla tuet vastuutonta kasvatusta ja jokaisen myydyn tilalle syntyy kohta uusia lisää - paperittomia pentuja teetetään niin kauan, kuin joku niitä ostaa.

7. Malttamattomuus

Paperittoman pennun saat helpommin, ei tarvitse jonottaa ja odottaa. Rekisteröityjä pentuja saakin teettää nartulla vain maksimissaan viisi kertaa ja pentueiden välissä pitää olla vähintään noin vuosi. Paperittomia pentuja voi sen sijaan nartulla teettää halutessaan vaikka kymmenenkin kertaa ja jopa kahdet vuodessa, jotta pentuja riittää ostajille.


Kuvituskuvina hakutreenien alkuun suoritettuja pentuleikkejä vuoden 2013 lokakuulta Mestan ja samanikäisen saksanpaimenkoiran toimesta. Molempien rodut ovat valitettavasti kokeneet suositun koirarodun ongelmat muun muassa paperittomien pentujen teettäjien muodossa.

4 kommenttia:

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...