torstai 23. helmikuuta 2023

Koiran nisäkasvaimen leikkaus ja sterilaatio

Pikkubolognese-koiramme (millainen koira on bolognese) nisäkasvain päädyttiin eläinlääkärin suosituksesta hoitamaan suorittamalla nisäkasvainleikkaus ja samalla kertaa koira myös steriloitiin.

Kuinka nisäkasvain huomattiin?

Narttukoiran nisiä, samoin kuin uroskoiran kiveksiä, tulisi säännöllisesti tunnustella läpi, jotta niihin mahdollisesti kehittyvät muutokset huomattaisiin mahdollisimman ajoissa. Pikkubolognesen nisiä on aina toisinaan tullut kokeiltua masurapsuttelun yhteydessä ja näin tapahtui myös perjantai-iltana 27.1. Tuolloin huomasin vasemman puolen toiseksi taaimmaisen nisän juuressa noin herneenkokoisen, irtonaisen patin.


Miksi päädyttiin nisäkasvaimen leikkaukseen ja sterilaatioon?


Perjantaina 3.2. kävimme näyttämässä Pikkubolognesen nisäpattia eläinlääkärissä. Patti vaikutti lääkärin mielestä melko tyypilliseltä nisäkasvaimelta, mutta hyvää oli se, että patti oli kooltaan vielä hyvin pieni. Lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa:

Vaihtoehto1 Pattia ei leikata, seurataan tilannetta ja kasvaako patti suuremmaksi. Nisäkasvaimista noin puolet on hyvänlaatuisia ja puolet pahanlaatuisia, mutta etukäteen sitä ei tiedä, kumpaa juuri se oman koiran patti edustaa. Jos patti suurenee ja sattuukin olemaan pahanlaatuinen, lisääntyy riski siihen, että nisäkasvaimesta on lähtenyt myös etäpesäkkeitä koiran sisäelimiin. Tällöin kasvaimen poisleikkaaminen on jo myöhäistä.

Vaihtoehto2 Leikataan patti heti piakkoin pois. Tällöin, kasvaimen ollessa vielä niin pieni, on hyvä todennäköisyys sille, ettei se ole lähettänyt etäpesäkkeitä, vaikka sattuisikin olemaan pahanlaatuinen. Näin vanhalla koiralla kuin Pikkubolognese on (10v), ei lääkäri nähnyt nisäkasvaimien mahdolliseen uusiutumiseen eroa siinä, steriloidaanko koira lisäksi vai ei. Sterilaatio on kuitenkin helppo ja edullinen tehdä samassa yhteydessä nisäkasvaimen poiston kanssa, joten hän suositteli sitä kohtutulehduksen riskin nollaamiseksi.

Päädyimme vaihtoehtoon nro2, sillä jos patti alkaisikin kasvaa suuremmaksi, silloin harmittaisi, ettei leikkautettu sitä pois ajoissa. Kohdun saisi myös poistaa samalla, niin eipä sitten toivottavasti tarvitse mitään "naistenvaivoja" enää myöhemminkään Pikkubolognesella miettiä.


Kuinka nisäkasvainleikkaus ja sterilointi sujuivat?


Pikkubolognesen leikkauspäivä oli perjantaina 17.2.. Mitä lähemmäs leikkauspäivä tuli, sitä enemmän pelotti ja arvelutti - mitä, jos leikkauksessa käykin huonosti ja menetämme koko koiran. Pitäisikö sittenkin vain odotella ja katsella, miten patti kehittyy - saisimme ainakin pitää Pikkubolognesen vielä jonkin aikaa meitä läsnäolollaan ilahduttamassa.

Lähdimme lopulta kuitenkin lääkäriin asti, aika oli varattuna kello kymmeneksi aamupäivällä. Odotushuoneessa sattui olemaan eräs treenikaverimme oman koiransa kanssa ja itkuhan siinä minulle tuli, kun kerroin, millä asialla Pikkubolognesen kanssa liikkeellä olemme. Kaveri sai onneksi tsempattua minua omien koiriensa hyvin onnistuneilla leikkauskokemuksilla ja sain kyyneleeni kuivattua.

Vaikka koiriani on ennenkin ollut leikkauksissa, tällä kertaa jouduin ensimmäistä kertaa allekirjoittamaan lomakkeen, jossa vakuutan ymmärtäväni ja hyväksyväni leikkaukseen ja sen tarvitsemaan nukutukseen liittyvät riskit. Nimihän siihen paperiin oli laitettava, mutta lääkärille sitten kyynelsilmin kerroin, miten leikkaus on meitä alkanut pelottaa.

Itse leikkauksen lisäksi olin pelännyt sitä, että Pikkubologneselle tuikataan alun rauhoituspiikki niin nopeasti, etten ehdi kertoa lääkärille huolistani ja jutella hänen kanssaan vielä hetken aiheesta. Tämä pelko oli kuitenkin turha, sillä lääkäri suhtautui huoleeni todella ihanasti, kertoi kaiken, miten homma nyt tästä etenee ja että komplikaatiot ovat todella harvinaisia.

Sovimme, että lääkäri suorittaa ensin nisäkasvaimen poiston. Sen jälkeen, jos Pikkubolognesen kaikki tarkkailuarvot (syke, verenpaine, hengitystiheys) ovat edelleen kunnossa, tehdään perään vielä sterilaatio, muutoin ommellaan koira kiinni suoraan nisäkasvainleikkauksen päätteeksi. Tämän lisäksi lääkäri lupasi vielä ilmoittaa heti leikkauksen jälkeen, että kaikki on hyvin, niin minun ei tarvitse huolehtia.

Kellon ollessa noin 11.30, lääkäri soitti leikkauksen olevan ohi ja Pikkubolognesella kaiken kunnossa. Kohdussa oli kuulemma ollut jonkin verran nestettä ja siitä syystä kohtutulehdus olisi jossain kohtaa ollut hyvin todennäköinen, joten oli ollut hyvä, että olimme päätyneet myös sterilointiin nisäkasvainten poiston lisäksi - ja että Pikkubolognesen vointi leikkauksen aikana salli jatkaa sterilointiin saakka.

Suunnilleen kahdentoista maissa sain viestin, että Pikkubolognese on riittävän hereillä kotiinhaettavaksi. Hoitajan sylissä se näytti hyvin uupuneelta, mutta kuullessaan ääneni, nousivat korvat hörölle ja ilme kirkastui hetkiseksi. 

Ote hoitoselosteesta: "Pikkubolognese steriloitiin tänään klinikalla, kohtu ja munasarjat poistettiin nukutuksessa ja 2 nisälohkoa poistettiin nisäkasvaimen takia. Toimenpide sujui hyvin. Pikkubolognese oli toimenpiteen ajan nestetipassa ja intuboituna, sekä sai paikallispuudutuksen, pahoinvoinninestolääkkeen ja kipulääkkeet."

Jotta nisäkasvain varmasti saataisiin poistettua kokonaan, pelkkä patin poistaminen ei riitä, vaan koko maitorauhaskudos on poistettava kahden peräkkäisen nisän kohdalta. Sterilointi pidensi leikkaushaavaa ulkoisesti vain jotain parin senttimetrin verran, mutta toki koiran sisään tuli enemmän paranneltavaa kuin pelkästä nisäkasvaimen poistosta.

Pikkubolognesen leikkaushaava on todella siisti ja hyvännäköinen. Uroskoirieni kastraatiohaavat ovat näyttäneet paljon häjymmiltä, vaikka se toimenpiteenä on pienempi kuin nyt Pikkubologneselle tehdyt leikkaukset.


Paljonko nisäkasvainleikkaus ja sterilointi maksoivat?


Pikkubolognesen leikkaus maksoi kaikkineen hitusta vaille 600€, tästä steriloinnin osuus oli noin 150€. Tämän lisäksi leikkauspäivää (pe) ja leikatun koiran kotonavalvomista (ma & ti) varten palkattomia vapaapäiviä töistä kertyi kolme päivää, joten seuraavana tilipäivänä palkkapussi on sitten niiden verran pienempi. Nisäpatin näyttökäynti lääkärillä ennen leikkausta kustansi 40€.

Mitä pitää huomioida koiran nisäkasvainleikkauksen ja sterilaation jälkeen?

Nukutuksen jäljiltä koiran ruumiinlämpö saattaa leikkauspäivänä olla hieman normaalia alhaisempi, joten Pikkubolognesella pidettiin vilttiä päällä lämmittämässä. Sitä myös piti, ja pitää edelleen, valvoa tarkasti, että se liikkuu rauhallisesti eikä esimerkiksi juoksentele tai hypi, jotta leikkaushaavan alueeseen ei kohdistu äkillisiä liikerasituksia ja haava repeydy auki.

Koira ei saa päästä nuolemaan/järsimään leikkaushaavaa, joten sillä on pidettävä muovikauluria tai haavasuojapukua (itse tehty haavapuku koiralle) reilun viikon ajan - Pikkubolognese sai ylleen haalarit. Mahdollisen tulehtumisen havaitsemisen vuoksi haava on tarkistettava päivittäin ja tietysti pidettävä kuivana ja puhtaana. Kipulääkettä Pikkubolognese saa 2-3 kertaa päivässä.

Sterilaatio vaikuttaa koiran aineenvaihduntaan hidastavasti, joka tarkoittaa yleisimmin sitä, että koiralle voi aiempaa herkemmin kertyä ylipainoa. En kuitenkaan usko, että tästä tulee liikkuvaiselle Pikkubologneselle ongelmaa - kastroidut lapinkoiraurokseni ainakin ovat edelleen pysyneet hyvin ihannepainossaan.

4 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista! Hyvä että kohdunpoisto saatiin tehtyä samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvältä näyttää paraneminen ainakin tässä vaiheessa. :)

   Poista
 2. Hyvä kuulla, että operaatio sujui hyvin! Paranemisia Pikkubologneselle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koira on omasta mielestään jo täysin kunnossa, mutta me ihmiset halutaan vielä muutaman päivän seurailla tilannetta varovasti ottaen. :)

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...