Miltä näyttävät koirien omat villasukat? Riittääkö niistä lämpötehoja kovillekin pakkasille?
Aloitetaan Mestasta, jolla on meidän koirakolmikon muhkeimmat villasukat. Tässä kuvattuna etutassut.
Tassujen alapuolelta kuvattuna paljastuu villasukkien todellinen muhkeus. Kyllä näillä kelpaa ulkona kuljeskella, vaikka lämpömittari näyttäisi kylmääkin kylmempää.
Takatassujen villaisuus on samaa luokkaa etutassujen kanssa, lämmikettä riittää. Vaikka suomenlapinkoira ei kuulu trimmattaviin rotuihin, eikä sen turkkia saa näyttelyihin käsitellä, osa omistajista leikkaa kaikki nämä ulkonevat villahapsut veks saadakseen siistit, pyöreät tassut.
Tassunvälikarvoituksen tehtävänä on suojata tassunpohjia kylmältä ja vahingoittumiselta - ja minun mielestäni ne ovat myös ihan tosisöpöt. Tassukarvojen leikkaamista lyhyeksi suositellaan paljon siisteyteen ja helppohoitoisuuteen vedoten, ja toki se kannattaa silloin tehdä, jos haluaa minimoida villatupsujen mukana sisään kulkeutuvan roskan määrän tai koiralla on tassujen terveysongelmia.
Lumeksen villasukat ovat hieman maltillisempaa laatua kuin Mestalla. Tässä kuvattuna etutassut. Suomenlapinkoiran rotumääritelmä (klik) kuvailee tassuja seuraavasti: "Korkeahkot, pikemmin soikeat kuin pyöreät, tiheän karvan peittämät. Päkiät ovat kimmoisat ja sivuilta tiheän karvan suojaamat."
Etutassujen pohjissa olevat villatupsutkin ovat Lumeksella selvästi Mestan omia pienempiä, vaikka tuuheat ja rotumääritelmän hyvin täyttävät nämäkin ovat.
Lumeksen tassuja hieman paleli alkuvuodesta niissä yli -30C pakkasissa ulkoillessa, mutta varmuutta ei ole, johtuiko se korkean iän (Lumes on jo 15-vuotias) tuomasta mahdollisesta kylmänsiedon heikkenemisestä vai Mestan tassuja vähäisemmästä villamäärästä - vaiko kenties molemmista yhdessä.
Pikkubolognesen villasukka-look ei ole täysin luonnollinen - sen turkki pidetään lyhyemmässä kotitrimmissä, koska täyspituisen turkin hoito (takuttomana pitäminen) on todella työlästä.
Vaikka Pikkubologneseltakin pörreitä tassukarvoja löytyy, bolognesen karvanlaatu ja -määrä eroaa lapinkoirasta suuresti. Bolognesen villasukat eivät nimittäin tassuja lämmitä, vaan sitä paleltaa jo muutaman asteen pakkasellakin, jos joutuu aloillaan olemaan, ja liikkeessäkin tassujennostelu alkaa viimeistään siinä -10 asteen tienoilla.
Kaikilla koirilla villasukat myös hämäävät tassujen koon arviointia. Suuret sukat saavat tassutkin näyttämään suuremmilta, kuten tässä Pikkubolognesen takatassujen todellinen koko on puolet villatupsujen antamaa oletusarvoa pienempi.
Koirien villasukkia tositilanteissa pääset katselemaan muun muassa jutun Mitä kesämökillä voi tehdä talvella? kuvista (klik).
On kyllä komeat villasukat! :)
VastaaPoistaJa ihan itse kasvatetut. :D
PoistaEri mallisia villasukkia :) Mietin reisussa ollessa, miten koirat kestävät päivästä toiseen korkeaa lämpötilaa ja kuumaa asvalttia. Mahtaako tuollaisissa olosuhteissa elävä koira olla jotenkin pennusta asti siedättynyt olosuhteisiin. Ehkä tassut ovat karaistuneet?
VastaaPoistaPaikallisilla koirilla on varmaan sama kuin ihmisillä, että tiettyyn pisteeseen asti olosuhteisiin sopeutuu, kun siellä elää, eikä vaihtoehtoja ole. Olettaisin tassujen anturoidenkin sietävän kuumaa pintaa paremmin, kun sitä kuumaa on niin paljon ja pitkään, eikä kuten meillä, että suurin osa vuodesta viileää ja kesästäkin vain pienen osan aikaa tosi kuumaa.
PoistaKomeita villasukkia :)
VastaaPoistaMinä asun suositun koirien ulkoilutusreitin varrella ja olen katsellut, että todella paljon ovat yleistyneet koirien töppöset ja sadekelin "takit".
Meidän Pikkubolognesekin tarvitsisi tossut talvella, mutta ne on hankala pukea pieneen tassuun ja koira itse vielä inhoaa kaikkea pukemista, niin ollaan sitten menty ilman sen verran, kuin tarkenee. :)
Poista