torstai 20. heinäkuuta 2023

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Pohjanmaalle ja Satakuntaan.

Satakunta

Karvia (klik)
Jalasjärvi-Kankaanpää väliselle tieosuudelle jäävä Karvia on käymisen, tai edes ainakin ohiajamisen arvoinen paikka. Meidän yhden päivän geokätköilyreissulla Karvialle vuonna 2015 loppui kuntaan tutustumisessa aika kesken, nähtävää - ainakin geokätköjä, olisi ollut niin paljon. Karvialla on paljon kivoja luontokohteita, lisäksi kunta on tunnettu tienvarsia elävöittävistä lukuisista, äkkiseltään aidonnäköisistä ihmishahmoista. Reissaaminen pitkin poikin karviaa sujui mainiosti myös koirakavereiden kanssa.


Keski-Pohjanmaa

Kokkolan merialueella sijaitseva Tankarin saari on alunperin ollut hylkeenpyytäjien ja kalastajien tukikohta, jonne pääsee nykyään helposti säännöllisesti liikennöivällä matkustaja-aluksella. Saarta kiertää 1,5 km mittainen luontopolku ja sieltä löytyy majakan ja museoiden lisäksi myös venesatama, kahvila, majoitustiloja ja söpöjä, yksityisomisteisia kesämökkejä. Tankariin pääsee ja siellä voi yöpyä myös koirat mukanaan.


Etelä-Pohjanmaa

Vimpeli - kuntoportaat ja näkötorni järvimaisemalla (klik)
Lakis-laskettelumäen reunasta kohoaa ylös noin 400 metrin pituiset kuntoportaat, joita kiipeillessään voi nauttia upeasta järvimaisemasta. Mäen päällä, kuntoportaiden lepotasanteen vieressä, kohoaa lisäksi 16 metrinen näkötorni, jonka rapuista selviytyvät reippaat koiratkin. Alueelta löytyy myös useampi laavu evästelyyn, pururata lenkkeilyyn, frisbeegolfrata ja aivan mäen laelta jopa rullaluisteluratakin.


Pohjanmaa

Teerijärvellä sijaitseva reitistö on erittäin hyvin ylläpidetty, kiertelee kivoissa metsä-, joki- ja järvimaisemissa, ja sen varrelle on sijoiteltu lukuisia paikallisen taiteilijan puuveistoksia, joiden voimalla lapsetkin jaksavat hyvin kulkea eteenpäin, sekä geokätköjä. Reittivaihtoehtoja on useita parista kilometrista lähemmäs kymmeneen, ja laavun lisäksi kierroksilta löytyy ainakin pari muutakin taukopaikkaa.


Kunin vaellusreitti (klik)
Mustasaaren pohjoispuolella olevaan Kunin kylään on helppo poiketa E8-tieltä. Vaellusreitillä on 6,4km ja 7,9km kierrokset, jotka on mahdollista yhdistää myös yhdeksi pidemmäksi 12,5km reitiksi. Polusto on pääosin helppokulkuinen ja kuiva, mutta joitakin vähän haastavampiakin pätkiä sinne mahtuu mm. puunjuurakoiden muodossa. Tauko-/grillipaikkoja löytyy reittien varrelta ihan mukavasti ja maisemat ovat mukavan metsäiset ja paikoin kallioisetkin.

4 kommenttia:

 1. Retki suunnitelmat vielä auki, joten kiitos vinkeistä 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nuo otsikot ovat tosiaan linkkejä paikkojen tarkempaan esittelyyn. :)

   Poista
 2. Oi, olisipa sielläpäin mukavia vierailu- ja retkikohteita! Pitää pistää korvan taakse! Kiitos!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...