perjantai 7. heinäkuuta 2023

Kuinka mokata rally-tokokokeissa?

Rally-toko on sinänsä helppo laji, että siinä suoritettavat tehtävät ovat luokasta riippumatta melko yksinkertaisia opettaa koiralle kuin koiralle. Lajin haastavuus ei tulekaan niistä yksittäisistä tehtävistä, vaan siitä, että samantyyppisiä tehtäviä on monia erilaisia, radalla tehtävät tulevat nopeasti peräkkäin ja ovat joka kokeessa osittain erit ja eri järjestyksessä, sekä koiran että ohjaajan tulee olla koko ajan keskittyneitä suoritukseen ja ohjaajan myös perillä lajin suoristusohjeista ja säännöistä.


Kullakin koirakolla on koeradalle lähtiessään pisteitä täydet 100 ja mahdolliset virheet vähentävät pisteitä -1, -3 tai -10 ja osasta virheistä on seurauksena jopa suorituksen hylkääminen. Hyväksyttyyn tulokseen koirakolla on suorituksen päättyessä oltava pisteitä jäljellä vähintään 70, ja kolmen tuloksen jälkeen koira saa kyseisen luokan koulutustunnuksen (alokasluokasta RTK1 ja siitä eteenpäin 2,3 ja 4).

Rally-tokokokeissa on periaatteessa kahdenlaisia virheitä: koiran tekemiä (esim. ääntely, koira häiritsee ohjaajaa, koskee houkutukseen) ja ohjaajan tekemiä (esim. koskee koiraan, suorittaa tehtävän väärässä kohtaa, ohjaa koiraa liian voimakkaasti). Toki osa koiran tekemistä virheistä voi useinkin johtua ohjaajan tekemästä virheestä tai siitä, että kyseinen tehtävä on koiralle puutteellisesti tai virheellisesti opetettu.


Olen Mestan ja Lumeksen kanssa osallistunut kolmiin rally-tokon alokasluokan kokeisiin, niistä selvisin puhtain paperein. Mestan kanssa avoimen luokan kokeita on myös takana kolme ja siellä minun olikin sitten hyvä aloittaa ohjaajavirheiden keräily: koiran tullessa eteeni istumaan, otin vahingossa apuaskeleen, jonka johdosta pisteitä lähti pois -3. Houkutus-tehtävän kahdeksikon kierrossa menin sekaisin ja tein yhden ylimääräisen kierroksen, joka oli sitten -10 pistettä pois.

Voittajaluokan kokeissa kävimme neljä kertaa. Yhdessä niistä liian myöhään annettu ohje koiralle johti liikkeen uusimiseen, josta -3 pistettä. Toisessa kokeessa taas päästin epähuomiossa koiran vapaaksi jo ennen kehäänmenoa, jonka seurauksena suorituksemme hylättiin (rally-tokossa koira on alokasluokassa koko suorituksen kytkettynä, muissa luokissa vain kehään menon ja poistumisen).

Mestariluokassa koekäyntejä meillä on vasta kaksi, mutta olen ehtinyt sieltäkin jo ohjaajavirheitä keräilemään: kääntyminen väärään suuntaan -10 pistettä, liian myöhään annettu ohje koiralle ja sen johdosta liikkeen uusiminen -3, varpaiden jättäminen koiran tallottavaksi -3.

Seuraavia mokailuja odotellessa...


Kuvat Lumeksesta ja Mestasta vuodelta 2019 epävirallisesta alokasluokan rally-tokokokeesta.

2 kommenttia:

  1. Rally-tokossa saa olla aika tarkkana rytmin kanssa. :D Ja sitten jos on vielä koira, joka saattaa jäädä nuuskimaan ja touhuamaan omiaan, niin siinä on hermot koetuksella. Itse olen lähinnä painiskellut koirien erilaisten vireongelmien kanssa. Yhdellä on liikaa, toisella liian vähän ja kolmannen vire vaihtelee pitkin suoritusta niin, ettei koskaan tiedä, millä ilmeellä suoritus etenee. :D
    Mutta siinä näennäisen helppouden takana se lajin suola kai onkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rally on kyllä just sellainen, että näyttää tosi helpolta, kun katsoo toisia, ja parhaimmillaan siinä tulee sellainen flow fiilis, jos kaikki sujuu, mutta yleensä tapahtuu aina jotain pientä (tai suurta). 😃

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...