keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

DogVisit Kokkola: Tankarin majakkasaari

Mikäli kesälomareissulla tulee kuljettua Keski-Pohjanmaan suuntaan, yksi poikkeamisen arvoinen kohde on Kokkolan merialueella sijaitseva Tankarin saari. Tankariin ja takaisin pääsee säännöllisesti liikennöivällä Jenny-aluksella, johon myös koiramatkustajat ovat tervetulleita. Matkaa taitetaan hitaasti, mutta varmasti, pelkästään yhteen suuntaan "laivaillaan" 1,5 tuntia.

Tankariin pääsee m/s Jennyn kyydissä.
 
Meno-paluu risteilyllä aikaa Tankarilla vietetään kaksi tuntia. Se on juuri sopivan mittainen hetki tutustua saareen rauhalliseen tahtiin, kiertää 1,5 km mittainen luontopolku ja pistäytyä nauttimassa kahvilan herkkuja. Halutessaan saarella on myös mahdollista majoittua yhden tai useammankin yön yli, koirat ovat sallittuja kaikissa majapaikoissakin. Yleisten rakennusten lisäksi saarelta löytyy muutamia pieniä ja söpöjä, yksityisomistuksessa olevia kesämökkejä.

Kesämökki Tankarilla

Tankar on alunperin ollut hylkeenpyytäjien ja kalastajien tukikohta, ensimmäiset merkit hylkeenpyynnistä ovat peräisin 1330-luvulta. Nykyään saarella sijaitsee museo, jossa on esillä laaja kokoelma hylkeenpyyntivälineitä ja hyljevene. Vanhoja kalastajien tupia on jäljellä muutama, niistä vanhin on vuodelta 1768.

Osa Tankarin poluista on esteettömiä ja kuljettavissa myös pyörätuolilla/lastenvaunujen kanssa.

Tankar kuuluu Luodon saariston Natura 2000-alueeseen ja on luonnonsuojelualuetta. Tankarissa on tavattu noin 180 kasvilajia, joista osa on harvinaisia. Eri lintulajeja saarella pesii noin nelisenkymmentä, pesintäaikaan 15.4.-31.7. tuleekin välttää liikkumista saaren pohjoisosan kallioilla. Käärmeitä Tankarissa ei tiettävästi ole tavattu, mutta jäniksiä ja myyriä sen sijaan löytyy.Saarella aikanaan asuneet kalastajat kävivät joka sunnuntai jumalanpalveluksessa mantereella. Tankariin rakennettiin kirkko vuonna 1754, jotta kalastajien ei enää tarvitsisi tehdä viikoittain pitkää edestakaista kirkkomatkaa mantereelle. Pienestä koostaan huolimatta kirkossa on tilaa noin sadalle hengelle ja nykyään siellä järjestetään kesäisin konsertteja, hartaushetkiä ja vihkitilaisuuksia.

Tankarin kirkko

Tankarin majakka on valaissut merenkulkijoita vuodesta 1889 lähtien ja on edelleen toiminnassa, sen sisätiloihin pääsee tutustumaan kesäisin kerran viikossa. Ennen majakan rakentamista maamerkkinä on ollut kivikummeli, joka on edelleen paikoillaan, ja kalastajien ylläpitämä pieni mökki, jossa oli ikkunat merelle päin ja tulisija keskellä huonetta. 

Tankarin majakka

8 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Viime kesänä teimmekin kotimaanseikkailun juurikin Pohjanmaan tanhuville ja kävimme samalla reissulla myös Kokkolaa katsomassa.

  Tällainen olisikin ollut meille vesiä rakastaville oikein oiva päivänviettotapa! Saari näyttää oikein kutsuvalta ja historiaa täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäkää mielessä tulevia reissuja varten, on tosiaan kiva paikka. :)

   Poista
 2. Kiinnostavan kuuloinen kohde! Välillä oikein ihmettelee, miten paljon kaikkea mielenkiintoista koti-Suomessakin on, mistä ei ole koskaan ennen kuullut! Kiitos tästä infopläjäyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, löytyy vaikka ja mitä! Minulla on sellainen ikuisuustavoite retkeillä ja lomailla koko Suomi läpi, mutta taitaa mennä koko elinikä siinä vai riittääkö sekään, kun aika laiskaan tahtiin siinä tavoitteessa olen yrittänyt edistyä.

   Poista
 3. Joo, kiitos vinkistä! Tämä ehdottomasti visiittilistalle. Paljon olisi tosiaan nähtävää ihan täällä koto Suomessakin!
  Mietin mistä Tankar oli tuttu, mutta merisää uutisissa taidetaan aina mainita=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, hyvä jos oli hyödyksi. :)
   Niinpä muuten taitaa merisäässä olla Tankar yksi maininnoista.

   Poista
 4. Kiitos tästä matkavinkistä! Kotimaan matkailua pitäisi harrastaa enemmänkin. Ja ei tässä viime vuosina olla ulkomaille kyllä suunnattukaan. Koiraystävälliset matkailukohteet ovat meidän listalla aina kärkipäässä, kun lomareissuja mietitään.

  Hipun ja Mytön emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. :) Kiinnostavia matkakohteita on tosiaan Suomi täynnä ja koirien kanssa reissatessa mielellään juurikin valitsee paikkoja, jonne voi mennä kaikki yhdessä.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...