maanantai 12. helmikuuta 2024

Miltä koirankarva näyttää?

Oletko miettinyt, miltä koirankarva näyttää? Siis sillä tavalla ihan oikeasti näyttää, ei vain se, mitä näin äkkiä siitä paljain silmin näkee?

Itse en ole asiaa juurikaan sen kummemmin ajatellut, kunnes kerran näin koirien vesikipossa kummallisen heijastuman. Säikähdin, että mikä mato ja mistä on koirien vesikippoon joutunut, onko täällä joku sisäloisinfektio meneillään.

Lähempi tarkastelu toi nopean helpotuksen. Kyseessä oli lapinkoirankarvan varjo, joka heijastuessaan veden läpi paljastaa karvan solurakenteen - tai näin ainakin kuvittelen asian olevan.


Wikipediasta löytyvien tietojen mukaan karvat kiinnittyvät eläimen ihossa oleviin karvatuppeihin ja tupen sisällä karvanystyyn, joka kytkee karvan eläimen hermostoon ja verenkiertoon. Karvanystyyn välittyy verisuonia pitkin ravintoaineita.

Karvanystyn pinnalla ja reunoilla on ohut tyvisolukerros, jonka solut tuottavat karvan pintakerroksen suomusoluja. Nystyn keskellä olevat tyvisolut puolestaan tuottavat kuitusoluja. Karvan kasvuvaiheessa tyvisolut tuottavat jatkuvasti uusia karvasoluja mitoosin eli solunjakautumisen tuloksena. Tyvisolukerroksen yhteydessä on myös melanosyyttisoluja, joiden muodostama väripigmentti eli melaniini antaa karvojen luonnollisen värin.

Karvanystyn päällistä osaa kutsutaan karvasipuliksi. Sipulissa tapahtuu keratinisoituminen, jossa tyvisoluista irtaantuneet keratinosyyttisolut tuottavat muut solut vähitellen täyttävää keratiinia. Keratiini kovettaa solun tuman ja hävittää vähitellen muutkin soluelimet, ja kun solu on käyttänyt kaikki energiavarastonsa keratiinin tuottamiseen, se kuolee. Karvan varsi muodostuu näistä kovettuneista keratiinia sisältävistä soluista.

Joillain eläimillä karvoille on kehittynyt erikoisominaisuuksia: siilien ja piikkisikojen piikit ovat oikeasti karvoja, joihin on muodostunut tarkoitukseen sopiva kova pintakerros. Myös muurahaiskäpyjen suomumaiset levyt ovat kehittyneet karvapeitteestä.


Mutta miltä näyttää 14-vuotias koira? katso täältä Tai miltä näyttää joutsenen jalka? kurkkaa täältä

6 kommenttia:

 1. Hauska kuva koirankarvasta! Siinä on kuin läpikuultava helminauha tai hengelle jääneet tassun jäljet jonkun pienen eläimen kuljettua lumessa. Ihania kuvia veteraanikoirasta!

  VastaaPoista
 2. Wau - nyt oli informatiivinen postaus... ja kuva kuin mikroskoopilla otettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi tosiaan suurensi yllättävästi varjoa ja paljasti sen, mitä paljain silmin ei näe.

   Poista
 3. Onpa jännä tuo kuva karvan heijastumasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, en olisi osannut näkemättä tuollaiseksi veikata.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...