lauantai 23. syyskuuta 2023

Laksvatn P-paikka vesiputouksella, E8, Pohjois-Norja

Noin 40km E8-tietä Stromssasta Yykeänperälle/Skibotniin päin, on tilava tienvarren levähdysalue. Sieltä löytyy wc-rakennus sekä nätti polku viereiselle vesiputoukselle, jonka vedenkohina kuuluu p-paikalle asti.

Tässä on oikein sopiva kohde vessa-/eväs-/jaloittelutauolle, tai ihan varta vasten  käydä tsekkaamassa  helposti saavutettavissa oleva vesiputous.

Paikka löytyy Google Mapsista nimellä Parkeringsplass E8 Laksvatn.

Heinäkuinen reissumme Pohjois-Norjaan oli ihanasti lähes täysin ötökkävapaa. Kolmantena Norjan päivänämme, täällä p-paikalla, kohtasimme ensimmäistä kertaa meitä häiritseviä hyönteisiä - autosta noustuamme kimpussamme oli muutamia nälkäisen äkäisiä paarmoja.

Onneksemme paarmat kuitenkin pysyttelivät vain lämpöä hehkuvan, asvaltoidun p-paikan puolella. Sujahdettuamme koirien kanssa vesiputoukselle vievälle polulle, paarmat katosivat ympäriltämme ja saimme rauhassa nauttia luontoelämyksestä.

Putous pärskytti vesipisaroitaan pitkälle ja Lumes nautiskeli niiden tarjoamasta viileästä, sumuisesta suihkusta. Kieltämättä se lämpimänä päivänä virkisti mukavasti itseäkin.

Mesta ja Pikkubolognese pysyttelivät mielummin hieman etäämmällä, ja Pikkubolognese tuntui kokevan putouksen kohinan hieman epämieluisana.
Vuorilta alas virtaava lumen/jään sulamisvesi on väriltään ihanan turkoosia, samoin kuin vuoristojärvienkin vesi. Suomesta sellaisia ei löydy.

Veden värihän riippuu siitä, minkälaisia ulkoisia aineksia vedessä on tai ei ole, ja millä tavoin ne heíjastavat valoa. Suomen vesistöissä on paljon muun muassa humusta, joka saa veden näyttämään ruskeansävyiseltä. (lähde)
Koko reissukertomuksemme Pohjois-Norjasta täällä <klik> ja mikäli vain vesiputoukset kiinnostavat, retkestä Hengen-putoukselle juttu täällä <klik>. Jos mieleen heräilee jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastailen parhaani mukaan. :)

Alla vielä video Laksvatn p-paikan vesiputouksesta. Mikäli video ei näy, linkki Youtubeen.


8 kommenttia:

 1. Wau, onpas kivannäköinen paikka, ja koiratkin varmasti nauttivat! Norjassa en ole vielä käynytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä oikein kiva välipysähdyspaikka. :) Meilläkin oli nyt ensimmäinen kerta Norjassa, pitkään sitä oli mietitty.

   Poista
 2. Hauskat nuo kuvat, joissa vesi pärskyy ja ilmavirta heiluttelee turkkia :) Koirilla oli varmasti ihmettelemistä uusissa maisemissa ja hajuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat olivat kyllä tosiaan innoissaan menossa joka paikkaan ja nauttivat. :)

   Poista
 3. Kivoja kuvia putouksilta. Koirat näyttävät nauttivan olostaan. Siistit levähdyspaikat matkan varrella on tosi tärkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissatessa on kyllä tosiaan ihana, että löytyy kivoja ja hyviä paikkoja, missä pysähtyä taukoilemaan. Ei tarvitse ajaa posottaa yhtä soittoa tai pysähtyä hätäisesti vain johonkin tienreunaan.

   Poista
 4. Ihania kuvia koirista kauniissa maisemassa! :)

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...