torstai 7. syyskuuta 2023

Kaikkea mahdollista omenoista

Pihassamme kasvaa yksi suuri ja vanha omenapuu. Sillä oli kesällä kaunis ja erittäin runsas kukinto. Mietin silloin, että jos jokaisesta kukasta kasvaa omena, tulee omenoita niin paljon, että olen ihan pulassa niiden kanssa - ja niinhän siinä sitten kävikin.

Onneksi emme sentään keväällä ostaneet paria uutta omenapuuntaimea, vaikka niin oli aikomus. Tuosta nykyisestä yksilöstäkin kun kyllä riittää omenaa enemmänkin kuin tarpeeksi. Siitä pitäisi oikeastaan leikata muutamia ylimpiä oksia pois, jotta omenamäärä hieman vähenisi ja alaoksien omenat saisivat enemmän valoa kasvuunsa.



Olen tehnyt omenasosetta erän jos toisen ja kolmannenkin, ja laittanut ne pakastimeen. Sosetta varten lohkon omenat kuorineen, keitän kattilassa vesitilkan kera pehmeiksi ja sokerin lisäämisen jälkeen soseutan tehosekoittimella.

Olen myös palonut omenoita palasiksi erän jos toisen ja kolmannenkin, ja laittanut ne pakastimeen. En koskaan viipaloi omenoita (enkä myöskään kuori niitä), vaan nimenomaan palon pikkukuutioiksi, jolloin ovat monikäyttöisempiä kuin viipaleet.



Perussäilömisen lisäksi olen leiponut valmiitakin omenatuotoksia pakastimeen, josta niitä on sitten helppo napata herkkunälän iskiessä. 

Kauraomenapaistos

8-10 pienehköä omenaa, 100g voita/margariinia, 1dl sokeria, 3dl kaurahiutaleita

Paloittele omenat ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita siihen sokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos omenoiden päälle. Kypsennä paistosta uunissa 175° lämmössä, kunnes omenat ovat pehmeitä ja kuorrutus kauniin ruskea. Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Omenakanelikakkuset

150g voita, 2,5dl tummaa kidesokeria, 3 kananmunaa, 2tl leivinjauhetta, 3,75dl vehnäjauhoja, 2tl kanelia, 2-5 pienehköä omenaa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Lisää kuivat aineet ja pilkotut omenat. Annostele muffinssivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25-30min.

Omenapiirakka

3 munaa, 1,5dl sokeria, 100g voita/margariinia, 1,5dl maitoa, 2tl leivinjauhetta, 4dl venhäjauhoja, 10 pienehköä omenaa, fariinisokeria, kanelia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos vuorotellen sulatetun, jäähtyneen voin ja maidon kanssa. Kaada taikina uuninpellille leivinpaperin päälle ja levitä omenanpalaset taikinan päälle. Sirottele pinnalle fariinisokeria ja kanelia. Paista piirakka 200° noin 25min.

10 kommenttia:

  1. Omenapuut jotenkin kuuluu omakotitalon pihaan, mutta sitten päästään taas siihen itse asiaan: omenoiden keräämiseen! Meillä oli lapsuuden kodissa älytön määrä omenapuita ja minun homma oli kerätä niitä omenoita sieltä maasta...
    Nyt on onneksi niin vähän omassa pihassa, että pienillä keitoksilla selvisin. Vähän on pakkasessa sosetta, jos tulee äkkihätä :) Tuo kauraomenapaistos vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta.
    Teillä on ollut hieno Norjan reisukin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kaunishan omenapuu on kukkiessaan, se on varmaan yksi lisäsyy - ainakin minulle- , miksi omenapuista tykätään, vaikka sen omenamäärän kanssa sitten ollaankin ihmeissään.
      Meillä kävi lapsuudenkodissa niin päin, että muuton jälkeen isä ensimmäisenä kaatoi kaikki omenapuut pois, koska ne veivät liikaa tilaa takapihalla. Sitten seuraavana kesänä harmiteltiin asiaa, kun olisipa ollut kiva saada omenoita, joten ostettiin pari pientä taimea, mutta eihän niistä saanut omenoita moneen vuoteen.
      Juu Norjan reissu oli kyllä hieno! <3

      Poista
  2. Monenlaista oletkin saanut aikaiseksi omenoista. Välillä katselen haikeana muiden omenapuita ja runsasta satoa, mutta on sillä sadolla kääntöpuolensakin, välillä ihmiset on ihmeissään, mihin saisivat käytettyä kaikki omenansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehua olisin vielä halunnut omenoista ja siihen olisi saanut niitä kulumaan paljon, mutta mehustamolle oli minimimäärä 50kg omenaa ja se oli vähän liian iso määrä yhdestä puusta kerralla kerättäväksi. Kaikenlaista muuta tosiaan onneksi kuitenkin tuli tehtyä. :)

      Poista
  3. Herkullisia ohjeita! Meillä ei tällä hetkellä ole omenapuita, mutta mökille mielisin istuttaa. Joskus niiden kanssa on todella ollut pulassa kun satoa on tullut niin hurjasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtisitte istuttaa omenapuun mökille nyt syksyllä, olisi sitten kevääksi valmiiksi juurtunut ja pääsee kunnolla kasvuun. :)
      En minäkään saanut kaikkea omenaa talteen, vaikka parhaani yritin ja yhden kassillisen kannoin tuttavallekin. Pakastimessa alkoi tulla täyttymisraja täyteen, joten harmillisen paljon omenaa joutui ihan vaan keräämään poisheitettäväksi. :(

      Poista
  4. Ihania omenaherkkuja. Nam! Meillä on pari kituvaa omenapuuta mökillä. Sato on niin vaatimaton, että se on nopeasti kulutettu. Meidän naapurostossa moni vie omenansa mehupuristamoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä herkullisia. En tiedä, kauanko pakastimessakaan pysyvät, kun tekee mieli joka päivä ottaa sieltä jotain. :) Mehuja olisinkin halunnut vielä, mutta täällä on mehustamolla minimi 50kg omenoita ja se on harmillisesti vähän liian suuri määrä yhdestä puusta kerralla kerättäväksi.

      Poista
  5. Vaikka noissa omenoissa kuulostaa olevan työtäkin, niin kyllä silti vähän kateellisenakin lue, mitä kaikkea ihanaa olet saanut oman pihan antimista. :) Meillä menee vuosikausia ennen kuin istuttamani puut tekevät kunnolla satoa edellyttäen, että pysyvät nyt ensin hengissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimesta, vaikka vähän isommastakin, kasvattaminen vie tosiaan kyllä paljon aikaa, että alkaa omenaa tulla niin paljon, että sitä ihan oikeasti riittää. Toivotaan teidän puille hyviä kasvukesiä!

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...