perjantai 1. joulukuuta 2023

Tromssan hienot rakennukset, Pohjois-Norja

Moni, kuten mekin (kurkkaa Seikkailu Pohjois-Norjassa), lähtee Norjaan hienojen maisemien ja luontoelämysten perässä. Norjasta löytyy kuitenkin myös paljon muutakin näkemisen arvoista - riippuen toki siitä, mikä ketäkin kiinnostaa.

Heinäkuisella Pohjois-Norjan reissullamme majoituimme yhden yön aivan Tromssan kaupungin keskustassa. Hotellimme (Scandic Ishavshotel) oli ulkoasultaan varsin vaikuttavan näköinen.

Ihan hotellin vieressä oli iso parkkipaikka (maksu parkkisovelluksen kautta), jossa vielä saapuessamme klo15 aikaan oli paljon vapaata tilaa, illemmalla se alkoi täyttyä. Hotellilla oli myös muutamia omia autopaikkoja vuokrattavana asiakkailleen, me otimme sellaisen.

Huoneemme oli muuten oikein mukava, mutta hellepäivänä kuuma, joten pidimme ikkunan avoinna. Aamupala, jonka perusteella juuri tämän hotellin valitsimmekin, oli todellakin erittäin monipuolinen, jopa yllättävä kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla herkuillaan. Koiria ei aamupalalle saanut ottaa mukaan edes käytävän viereiseen sivupöytään, vastaanottovirkailija oikein hämmentyi edes kysymyksestä.

Kahden hengen huone aamupaloineen Ishavshotellissa maksoi 150€, koirista meni lisämaksu 20€ ja autopaikka maksoi myös noin 20€. Tämä olikin reissumme kallein majoitus.
Kävimme kävelyllä Tromssan keskustassa kolmeen otteeseen - heti saapumisemme jälkeen, illalla ja vielä aamulla. Lähdimme kullakin kerralla kävelemään vähän eri suuntiin, jotta näimme mahdollisimman suuren osan keskustaa.

Tromssa näkyi olevan oikea koirien kaupunki. Niitä kulki omistajineen vähän väliä siellä täällä, etten muista milloin olisin jossain Suomen kaupungin keskustassa nähnyt vastaavaa koiravilinää.

Kaupungissa koirien kanssa majoittuessa miettii, minkälaiset ulkoilutus-/tarpeidentekomahdollisuudet siellä on koirille. Tromssassa tämän kanssa ei ollut ongelmaa, jo heti hotellin lähistöltä löytyi useita nurmialueita (joista tietenkin kakat on kerättävä pois) ja söpössä - jos näin voi kaupunkia kuvailla - ja ruuhkattomassa keskustassa oli ihan kiva käppäillä muutenkin vaan koirien kanssa.

Alla oleva keltainen talo (taisi olla kahvila) ja seuraavan kuvan kanuuna ovat paikasta Skansen Festningsverk, jossa on yli 750 vuotta sitten ollut linnoitus. Kolmannen kuvan herttainen "puhelinkoppi" löytyy matkamuistomyymälän (Tourist Shop) pihasta.
Tromssan kaupunkiin, joka siis on saari, mennään pitkää, maksullista (lasku tuli postitse kotiin muutama kuukausi reissun jälkeen) siltaa pitkin. Jo sillalta avautuvasta maisemasta näkyy, että taloja löytyy monenlaista.

Katukuvassa on sulassa sovussa niin uutta kuin vanhaa rakennusta ja lähes kaikissa mahdollisissa väreissä ja muodoissa. Jos pidät vanhoista taloista, Tromssasta niitä ainakin löydät.Se jäi meitä vähän Tromssan kohdalla harmittamaan, että olimme varanneet sinne aikaa vain yhden iltapäivän. Siellä olisi ollut paljon lisääkin katseltavaa ja mielenkiintoisia museoita.

Meitä olisi kiinnostanut ainakin Pohjoismaisen taiteen museo (Nordnorsk Kunstmuseum), Peikkomuseo (Troll museum), luonto- ja historia museo (Polarmuseet), Arktinen elämyskeskus ja akvaario (Polaria) ja Tiedemuseo (Vitensenteret). 

Nyt osa museoista ehti mennä jo alkuillasta kiinni, kun olimme koirien kanssa ensin kävelemässä ja syömässä. Museoihin ei myöskään saanut ottaa koiria mukaan, joten niissä olisi pitänyt käydä yksin toisen ollessa koirien kanssa, mikä on olisi ollut aika tylsää. Toinen vaihtoehto olisi ollut jättää koirat yksin hotellihuoneeseen, jota taas ei ole kiva tehdä suorilta vieraassa paikassa, vaan olisi onnistunut vasta seuraava päivänä koirien jo ehdittyä hieman kotiutua hotelliin, mutta olimme jo jatkamassa matkaa eteenpäin heti aamusta.

Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt viettää Tromssassa toinenkin päivä, jolloin olisimme ensin koirien kera voineet tutustua lisää ulkoilmakohteisiin ja sitten koirat olisivat saaneet levähtää hotellihuoneessa ja me ihmiset olisimme päässeet yhdessä museoihin.

Alla kuvassa Polarian rakennus, joka on aika mielenkiintoinen jo ulkoisestikin. Toisessa kuvassa on Tromssan saaren ulkopuolella sijaitseva Jäämerenkatedraali (Ishavskatedralen), joka on suosittu turistikohde sekin.
Mikä kiinnitti Tromssassa myös huomion, olivat graffitit. Niitä näkyi mielestäni aika paljon, mutta ne eivät olleet töhryjä (ainakaan kaikki), vaan taidokkaasti tehtyjä ja suuriakin. Erikoisen huomiotaherättävä oli myös eräs graffitityyliin maalattu halli rannassa.
Tässä vielä videon muodossa lisää kuvia Tromssasta. Mikäli video ei näy alla, linkki YouTubeen.Jos mieleen heräilee jotain kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastailen parhaani mukaan. :)

8 kommenttia:

 1. Norja on kuulemma hieno paikka. Paljon erilaista nähtävää sekä luonnon keskellä että kaupungeissa. Hipun ja Mytön isännän veli käy siellä joka vuosi perheensä kanssa. Kaksi koiraa mukana myös. Kivalta reissulta tuo teidän matka näytti olevan.

  Suomessakaan museoihin ei saa tuoda koiria. Ihan ymmärrettävää kyllä, ainakin itseni mielestä.

  Hipun ja Mytön emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei tosiaan ollut moite, ettei museoihin saanut ottaa koiria, ymmärrän sen kyllä, lähinnä vaan toteamus, mihin meidän museokäynnit kaatui. :)

   Poista
 2. Oi, ihanuus te olette käyneet kesällä Norjassa. Tuttavat kävivät myös
  ja ihastelin heidänkin kuvia. Kauniit maisemat ja upea paikka.
  Kunpa pääsisin myös käymään.
  Kauniit kuvasi pääsi oikein Norjan maisemien tunnelmaan.
  Mukavaa joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin suunnittelemaan, ja joskus suunnitelmat sitten muuttuvat todeksi. :)
   Kiitos, mukavasti meni joulukuu!

   Poista
 3. Onpa erilainen kaupunkinäkymä siellä Tromssassa kuin mihin täällä Suomessa on tottunut. Arkkitehtuuriin sisältyy muitakin rakennuksia kuin näitä "laatikoita", joita Suomessa näkee - hauska tuokin, joka on melkein kaatumaisillaan :) .
  Ja joskus toivoisi, että graffitit (siistit) olisi sallitumpia, ja katutaide yleensäkin - mieluummin katselee värejä kuin harmaita betoniseiniä.
  Teillä on ollut oikein hieno reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuosta kyllä samaa mieltä, että moniin paikkoihin sopisivat oikein kivasti sellaiset taidokkaat graffitit, niitä on kiva ohikulkiessa katsella!

   Poista
 4. Hieno matka teillä. Ei paljon porot ja peikot pelottaneet :)
  Mikä ihme tuo puhelinkioskin näköinen vihreä pömpeli on? Liian pieni huvimajaksi ja liian iso jättilyhdyksi. Ehkä pieni kasvihuone? Outo ;D
  Ai mutta oliko se pääsymaksun kerääjää varten? Erikoisia rakennuksia muutenkin kaupungissa. Tuo kurkisteleva graffitiseinä on mielenkiintoinen.
  En ole koskaan tuolla käynyt, nyt näin pienen siivun kaupungista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli kyllä oikein mukava!

   Vihreän kopperon laatassa kerrotaan, että se on alunperin ollut Pohjois-Norjan ensimmäinen kioski, ilmeisesti vuodelta 1902, ja nykyiselle paikalleen siirretty ja kunnostettu vuonna 2000. Ajattelisin sen olevan siinä vain pihakoristeena ja mahdollisesti jotain mainoksia turisteille ikkunoissa.

   Kaupunkinäkymä oli tosiaan kivan erilainen, kun rakennuksia oli niin monenmoista. Ei mitään kaikki samaa kaavaa, kuten täällä meillä tuppaa olemaan.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...