keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Ihanaa kamalaa asiakaspalvelua

Monesti yritysten asiakaspalvelua kehutaan onnistuneiden hankintojen yhteydessä, mutta usein asiakaspalvelun todellinen laatu punnitaan siinä vaiheessa, kun asiakas ei ole tyytyväinen saamaansa tuotteeseen tai palveluun.

Velsia

Ostin Velsian kotimaisen - tämä oli nimenomaan se tärkeä asia itselleni- lintujen ruokinta-automaatin. Siemenet tulivat automaatista todella huonosti ulos, eivätkä linnut saaneet syötyä kunnolla, vaikka käytin kuorittuja auringonkukansiemeniä, kuten oli ohjeistettu.

Laitoin firmaan viestiä kokemuksestani ihan tuotekehittelymielessä. Sain vastauksen, jossa kerrottiin minun olevan ainoa asiasta huomauttanut, mutta jos antaisin osoitteeni, he voisivat lähettää minulle esiversion uudesta mallista ja kuulisivat mielellään käyttökokemukseni siitä.

Näin tapahtui, ja paranneltu malli ruoka-automaatista toimikin ihan täydellisesti. 
https://www.velsia.fi/Pihalintujen-ruokintaan-Velsia-5-ruokinta-automaatti-n-5-litraa

Musti ja Mirri

Ostin paikallisesta myymälästä ison kasan pakasteruokia sekä kolme hirvennahkarullaa. Ostoksia maksaessani hieman ihmettelin suurta summaa, mutta ohitin sen ajatuksella, että kylläpä niitä lihapötköjä tuli paljon otettuakin.

Kotona vilkaisin kuittia ja nahkarullia oli kolmen sijaan veloitettu kuusi. Kirjoitin myymälän Facebook-sivun kautta yksityisviestin asiasta ja sain vastauksena pahoittelun näppäilyvirheestä sekä ehdotuksen, jos seuraavan ostoksen kohdalla hyvittäisivät tuon ylimääräisenä merkattujen luiden summan. Se sopi minulle hyvin ja näin tapahtui.

Puinen lintu kesämökiltä.

Vauhti-Raksu

Vauhti-Raksun toimintaideana ennen oli ajella ruoka-autolla ympäri Suomen toimittaen pakastelihoja yms. asiakkaille tilausten mukaan. Nykyään he lähettävät ruuat Matkahuollon kautta.

Kerran kesällä lihoja Vauhti-Raksun autosta omaan autoon laittaessani ihmettelin, kun pakkaukset olivat päältä huurteessa. Ohitin sen sillä, että oli lämmin päivä, niin jos ne siinä ehtivät huurtua, kun nostaa heidän autostaan minun autooni.

Ajelin suoraan kotiin ja aloin latomaan lihoja pakastimeen. Samalla huomasin, että osassa lihapötköjä oli pehmeitä kohtia eli olivat jo alkaneet sulamaan. Muutaman minuutin kotimatkan aikana ei tällaista tapahdu, joten sulamisen oli täytynyt tapahtua jo Vauhti-Raksun autossa.

Vilpittömästi kuvittelin, että heillä ei ollut tietoa auton pakasteosan ilmeisestä lämpötilannoususta, koska olisihan asiasta muuten asiakkaille mainittu ostohetkellä. Laitoin heille samantien sähköpostilla tiedon asiasta.

Noin tunnin päästä sain Vauhti-Raksulta puhelinsoiton, joka meni jokseenkin näin: He olivat tietoisia siitä, että auton pakastus oli hajonnut, mutta halusivat siitä huolimatta ajaa kierroksen loppuun, koska autoa ei saatu heti korjattavaksi. Tästä ja lihojen sulamisesta he eivät maininneet sen takia, koska se ei heidän mielestään haittaa mitään. Yritin selittää asiaa omalta näkökannaltani, mutta se torpattiin toistamalla uudestaan ja uudestaan, että anteeksi nyt vaan, mutta sulaminen ei haittaa mitään.

Puhelun sävy minua kohtaan oli niin negatiivinen, että asiakas - eli minut-  saatiin tuntemaan syyllisyyttä siitä, että kehtaa huomauttaa niinkin selkeästä tuotevirheestä kuin että pakaste on jo valmiiksi sulanut. Jäi viimeiseksi kerraksi, kun ikinä ostan mitään Vauhti-Raksusta.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että paikallinen Hankkija jakoi ilmaiseksi pois kaikki koirien raakalihat, kun heillä oli kerran pakastin rikkoutunut yön aikana, ja en enää muista minkä firman pakasteauto myi 2€/laatikko donitsit pois (olikohan jotain 20kpl/ltk), kun auton pakasteosan lämpötila oli hetken aikaa käynyt -10 asteessa sen vaaditun -18 sijaan.

Vanha uittomiesten kämppä, Vaala

Olimme varanneet Rokua Geoparkin kautta majoituksen, jota kuvauksessa mainostettiin muun muassa tunnelmallisella pihasaunalla ja hienona häidenviettopaikkana. 

Saavuttuamme majoituspaikkaan, huomasimme ensimmäisenä pakastimen olevan pois käytöstä, vaikka se oli mainittu keittiön varustelussa. Ei muuten mitään, mutta olimme juuri käyneet ruokaostoksilla ja mukana oli myös pakastetuotteita.

Sänkyjä pedatessamme paljastui hiirenpapanoita sängyissä asti, lattialta niitä näkyi jo aiemminkin. Pihasauna oli alkuperäiskuntoinen vuodelta x maapohjineen kaikkineen, erilaista tunnelmaa tosiaan kyllä.

Kävin Geoparkin toimistolla kertomassa epäkohdista, pakastimesta ja hiirenpapanoista lähinnä. Sain pahoittelut ja ehdotuksen, kävisikö, jos puolet maksamastamme mökkivuokrasta palautettaisiin. Olisimme muuten saaneet myös vaihtaa majoituspaikkaa, mutta kaikkialla oli täyttä tapahtuman, johon mekin olimme osallistumassa, vuoksi.

Kalliohalkeaman kasvustoa kesämökiltä.

Nahkapaikka/Merrel

Ostin paikanpäältä liikkeestä Merrelin goretex-kengät. Heti otettuani ne käyttöön, huomasin kenkien päästävän vähitellen vettä lävitseen, kun niillä kulki kosteassa metsässä. Aiemmin käyttämilläni Salomonin goretex-kengillä ei tällaista tapahtunut.

Laitoin sähköpostilla viestiä Nahkapaikkaan ja sain ohjeet kenkien lähetykseen takaisin. Joku henkilökunnasta testasi kengät pitämällä niitä ensin vesiastiassa ja laittamalla sitten kengät jalkaansa muutamaksi tunniksi, ja kyllä, kosteus tosiaan tuli niistä läpi. Sain pahoittelut ja rahat takaisin.

Citymarket/Viking

Sama juttu kuin Merrelin kengissä, vesi tuli läpi. Palautin kengät Cittariin, jossa ne testattiin maahantuojan ohjeiden mukaan ja toteama oli, että kengissä ei ole mitään vikaa. Läpi tuleva vesi on kuulemma vain kondensiovettä lämpimistä jaloista ja viileämmästä ulkoilmasta.

Sain kuitenkin uuden parin samoja Vikingin kenkiä, vaikka mitään vikaa ei heidän mielestään palauttamissani tosiaan ollutkaan. Kotona laitoin kengät jalkaan ja lähdin metsälenkille - edelleen tulee vesi läpi. En jaksanut enää uudestaan ajella 50km päähän palauttamaan kenkiä, joissa liikkeen mielestä ei ole mitään vikaa, joten annoin olla, vaikka ärsyttikin.

Laitoin sittemmin vielä viestiä aiheesta suoraan Vikingille, eikä kengistä kuulemma todellakaan kuulu tulla vesi läpi kuvaamallani tavalla.

Kahvikuppi kesämökiltä.


Kotipizza firma

Yhteen aikaan lempipizzani Kotipizzassa oli jauhelihapizza. Kaikissa muissa pizzafirmoissa jauhelihapizzassa oli jauhalihanmurusia, mutta Kotipizzalla siinä oli herkullinen jauhelihakastike.

Erään kerran tilaamani jauhelihapizza ei sisältänytkään kastiketta vaan jauhelihanmurusia. Kastikepizza oli poistettu valikoimasta ja tilalla oli pelkkää jauhelihaa.

Laitoin Kotipizzaan palautetta, että olivat harmillisesti poistaneet valikoimistaan juuri sen lempparinipizzani, joka oli erityinen syyni asioida juuri heidän firmassaan. Sain vastauksena pahoittelut ja tiedon, että kastikkeesta oli luovuttu "pelkkien jauhelihamurujen paremman laadun vuoksi".

Kului jokunen kuukausi ja sain uuden viestin Kotipizzasta. Kastikepizzan poisto oli kerännyt niin paljon palautetta, että olivat ottaneet sen takaisin listalleen. Kaikille palautteenantajille lähetettiin lahjakoodi, jolla kyseisen pizzan sai käydä hakemassa itselleen ilmaiseksi. Aika kiva!

Paikallinen Kotipizzeria

Tilasin netin kautta kaksi pizzaa ja kävin hakemassa ne, jonka jälkeen kotiin syömään. Heti pizzalaatikot avattuamme näkyi, että toisesta pizzasta puuttui siihen tilattu chilimajoneesi.

Otin pizzasta kuvan ja lähetin samantien palautteen Kotipizzan nettisivujen kautta (palautteen lähettäminen on muuten tehty tosi helpoksi chat-tyyppisellä toiminnolla). Parin päivän päästä sain vastauksen, jossa pahoiteltiin majoneesin puuttumista ja annetiin seuraavaa tilausta varten koodi, jolla saa chilidipin maksutta.

Chilimajoneesi maksoi yhden euron - sen summan siis menetin, kun majoneesi puuttuikin pizzasta - , chilidipin hinta on 1,20€. Saan siis eri tuotteena 20 sentin hyvityksen siitä, että tilaamastani pizzasta puuttui osa täytteistä.

2 kommenttia:

 1. On kyllä asiakaspalveluissa paljon eroavaisuuksia. Tuollainen huono palvelu saa kyllä aikaan sen, ettei ikinä edes halua uudelleen käyttää palvelua.
  Posti on minulle nykyisin kirosana. Kerronpa.
  Lähetin joulupaketin 5.12. että varmasti kerkiää Jouluksi. Vastaanottaja sai tiedon paketista kotiinsa 19.12. - että paketti on palautettu minulle 17.12. No paketti tuli minulle 29.12. ja minun piti maksaa 10,90 e uudestaan paketin palauttamisesta, muuten minun itse neulomani isotöiset villasukat olisi tuhottu. Minkäänlaista pahoittelua ei kuulunut, vaan virkaikija kysyi haluanko lähettää paketin uudestaan. En todellakaan lähettänyt ja Matkahuolto vei paketin tammikuussa saajalleen.
  Postilla ei ole reklamaatiosivua, vaan ainoastaan yksipuolisia saneluita hinnoista ja lähetysajoista.
  Sinulla kävi tuuri, että sait annettua edes palautetta ja sait edes pahoittelut jos ei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin muuten katosi yksi nettiostos postilähetys. Seurannasta näkyi ensin, että paketti on lähtenyt matkaan ja sitten tuli saapumisilmoitus - paha vaan, että toiselle puolelle Suomea. Soitettiin Postiin, että ei todellakaan tulla hakemaan sitä monen sadan kilometrin päästä, vaan haluamme sen tänne, että laittakaapa uudelleen liikkeelle. Näin luvattiin tehdä.

   Meni muutama päivä ja katsoimme seurannasta, että missähän paketti mahtaa nyt mennä, ja yllätykseksemme paketti on nyt muka luovutettu vastaanottajalle - edelleen siellä kaukana meistä. Uutta soittoa Postiin, jossa ihmettelyä, että mekö emme ole pakettia hakeneet, no emme todellakaan. Lupasivat selvitellä asiaa.

   Pari puhelua vielä käytiin Postin kanssa, mutta paketti oli ilmeisesti jäänyt sille tielleen, ikinä se ei meille saapunut. Onni onnettomuudessa, että tilaus oli laskulle otettu eikä etukäteen maksettu, niin ei tarvinnut rahoja alkaa takaisin perimään, eikä sitä laskuakaan kyllä koskaan meille tullut. Mysteeriksi jäi.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...