lauantai 14. lokakuuta 2023

Missä lokit pesivät? Tromssa, Pohjois-Norja

En ole ennen sen kummemmin miettinyt, missä lokit pesivät. Harvoja lintuja ylipäätäänhän pääsee näkemään pesintäpuuhissa tai poikasina. Tromssan kaupungissa ollessamme pääsin kuitenkin näkemään lokkien pesintää ja siihen liittyviä oheisilmiöitä, ja se olikin hieman yllättävä näky.

Kävimme iltapäivällä, Storsteinen vuorella käynnin jälkeen, syömässä aivan Tromssan keskustassa sijaitsevassa Waltor Leonard Grill & Bistrossa, jonne koirat sai ottaa terassin reunapöytiin mukaan. Palvelu oli hidasta, mutta ruoka hyvää ja koirillekin tuotiin ihan pyytämättä vesikupponen.

Siinä ruuan odottamisen lomassa kiinnitin huomiota lokkeihin, joilla oli kummallinen, niin sanotusta normaalista kirkumisesta poikkeava ääni. Huomasin, että lokit ruokkivat poikasiaan viereisen turistikohteen, eli Tromssan katolisen kirkon sivusisäänkäynnin yläreunalla oleviin pesiin. Se lokkien omituinen ääni selvisi siis poikasten ruokintaan liittyväksi käytökseksi.

Missä lokit pesivät

Tutustuessamme lisää kaupunkiin kävellen koirien kanssa katuja ristiin ja rastiin, näkyi vähän siellä täällä lokkien pesiä, niissä olevia poikasia ja poikasia ruokkimassa käyviä emoja. Yhdyskuntalintuna lokit olivat tehneet pesiään viereikkäin toistensa kanssa, yksin ei ollut kukaan.

Pesät olivat rakennusten katoilla ihan katon alareunalla, tai ikkunalaudoilla, tai ihan missä vaan rakennuksessa oli pesänlevyinen, vaakatasoinen uloke. Tässä vaiheessa kesää, heinäkuulla, poikaset olivat jo niin isoja, että täyttivät koko pesän. Yleisimmin poikasia olikin pesissä vain yksi, toisinaan kaksi, eikä yhtään enempää olisi niihin pieniin pesiin asukkaita mahtunutkaan.

Missä lokit pesivät

Kuten tiedetään, linnut kakkaavat, ja kun lintuja on paljon samassa paikassa, sitä kakkaakin on paljon. Kaikki rakennukset, joissa lokinpesiä oli, olivat siten myös lokinkakassa. Valkoiset kakkajuovat "koristivat" rakennusten seiniä, ikkunoita ja ikkunalautoja.

Seuraavan päivän aamukävely Tromssassa paljasti meille myös lokkien kaupunkipesinnästä ja siitä aiheutuvasta kakkasotkusta kehitetyn  työn: lokinkakanpesijä. Ilmeisesti paikoin lokinkakkaa lätsähtelee kaduille asti niin paljon, että se on jo liian sotkuista ja epähygieenistä, jonka vuoksi sitä joudutaan käydä pesemässä pois.

Missä lokit pesivät

Missasitko aiemmat kertomukseni Norjan reissusta? Ei hätää, ne löytyvät kaikki linkitettyinä täältä.

8 kommenttia:

 1. Uskomatonta, miten kaupunkilaistuneita lokit ovat.
  Meillä lokkeja pesii tuossa Pielisen rannassa. Olen seurannut, miten ne ovat viisaita ja taitavia lentämään. Ne osaavat ennustaa korkeapaineet liitelemällä.
  Ruokaa ne ovat oppineet penkomaan naapurin kompostista. En ymmärrä miten ne saavat kannen auki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tämä nyt juuri sitä eläinten urbanisoitumista, kun luonnolliset asuinpaikat vähenevät ja huomaavat pärjäävänsä myös ihmisten rakentamassa ympäristössä. Mutta ihanaa, että teillä lokkeja näkyy pesimässä vielä niiden luonnollisessa elinympäristössä.

   Lokit ovat kyllä tosiaan taitavia lentäjiä, usein tulee ihailtua juuri sitä niissä. Muistuu mieleen kirja Lokki Joonatan, jonka olen joskus saanut äidiltäni. Kompostin kannen avaaminen on kyllä jo taitavaa. Pitäisi melkein mielenkiinnosta laittaa kameravalvonta, että pääsisi näkemään, miten se sujuu. :)

   Poista
 2. Sanoisin että en haluaisi asua sellaisessa talossa missä asuu myös lokkeja . Lokit on myös agressiivisiä kun on poikaset . Ehkä ainainen kakan pesu ikkunoista myös häiritsisi minä kun en muutenkaan ole kovin ahkera ikkunoiden pesijä , johtuu varmaan myös osittain meidän ikkunoiden paljoudesta .
  Norjassa ei ole tullut vuosiin käytyä pitää tehdä vähän erilainen matka sinne ja lukea sinun muutkin postaukset . Kiva kun poikkesit plogissani niin minäkin löysin tieni tänne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nuo tosiaan kyllä kovin houkuttelevilta näyttäneet asuinmielessä, että lokinkakkaa valuu ikkunoita pitkin. Ei siinä oikein voi pitää tuuletusikkunaakaan auki, jos sattuukin satsi osumaan juuri silloin kohdille.

   Poista
 3. Kun vielä asuttiin tuolla keskustaajamassa, niin lokit pesivät autotallimme katolla. Rasittava vaihe oli myös se, kun poikaset olivat lähteneet pesistään ja taapersivat kaikkialla: pihoilla, kaduilla ja kujilla. Parhaimmillaan sai vihaisia aikuisia lokkeja kakkapommeineen vastaan jo, kun astui ulko-ovesta ulos! City-lokkeja ei kyllä ole ikävä täällä maaseudun rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, teillä olikin omia kokemuksia aiheesta. Ei tosiaan kyllä kuulosta siltä, että jäisi yhtään ikävä lokkien pesinnän seuraamista. Tuolla Tromssassa oli joissain rakennuksissa lintupiikkejä ikkunalaudoilla, etteivät lokit pääse asettumaan aloilleen, mutta vapaata tilaa kyllä löytyi muualta niidenkin paikkojen edestä.

   Poista
 4. Meillä täällä lokit lentelevät taivaalla harvakseltaan, vaikka rantakin on aikas lähellä.
  Lokkien kirkunat sen sijaan kuuluvat sisälle aina kesä aamuisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lokkien kirkuna on ainakin itselläni sellainen jännä, mereen liittyvä ääni. Vaikka olisin kaukana merestä, jossain peltoaukealla, niin kun sulkee silmänsä ja kuuntelee pellon yllä lentelevien lokkien kirkunaa, voin ihan kuvitella itseni johonkin merenrantaan loikoilemaan.

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...