sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Joutsenperhe

Kesämökillämme pääsee seuraamaan erilaisia vesi-, metsä- ja pihaympäristöissä eleleviä eläimiä, pääasiassa lintuja ja hyönteisiä, mutta välillä muitakin näkyy.

Aiemmin olenkin jo kertonut merikotkista (<klik>), västäräkeistä ja minkeistä (<klik>), ötököistä (<klik>), ristihämähäkistä (<klik>) ja hassusta, jalkaansa pystyssä pitäneestä joutsenesta (<klik>).

Joutsenia mökkimaisemissamme eleleekin kahta lajia: laulujoutsenia, joka on Suomen kansallislintu, ja kyhmyjoutsenia, joita ilmeisesti nykyään on Suomessa jo enemmän kuin laulujoutsenia.

Viime kesänä mökkimme lähiympäristöön asettui asumaan kyhmyjoutsenpariskunta, joilla heinäkuun loppupuolella huomasin kolme poikasta. Jäin silloin miettimään, että aika myöhälle loppusyksyyn/alkutalveen menee poikasten kasvaminen lentokykyisiksi. Luontoportin sivuilla (<klik>) kun kerrotaan, että kyhmyjoutsenen poikaset ovat lentokykyisiä vasta noin 4,5 kuukauden iässä, mikä tarkoittaa näillä poikasilla oletettavasti marraskuun loppupuolta-joulukuun alkua.

Ennen poikasia joutsenet olivat useaan kertaan käyneet uiskentelemassa mökkimme liepeillä. Erään kerran ne tulivat myös poikasineen ihan mökkilaiturimme viereen uimaan kierroksen. Ihan kuin olisivat olleet esittelemässä, että tällaisia hienoja tyttösiä/poikasia meillä on, napsipas nyt niitä kuvia. Laiturikierroksen jälkeen joutsenet vielä siirtyivät mökin toiselle puolen poukamaan ruokailemaan, lepäämään ja peseytymään.

Menneenä kesänä mahdollisesti samat kyhmyjoutsenet pesivät jälleen jossain mökkimme ympäristössä, mutta enää ne eivät tulleet mökkimme lähettyville meidän ollessa siellä, vaan pysyttelivät selvästi kauempana kuin viime kesänä. Viime kesänä sain otettua joutsenista paljon kuvia, mutta nyt menneen kesän osalta se saldo onkin nollissa.

joutsenperhe

joutsenperhe

joutsenperhe

joutsenperheMikäli alla oleva video ei näy, linkki Youtubeen.

8 kommenttia:

 1. Oi oi miten kaunis kuvasarja upeista linnuista. Meillä Nurmeksessa oli vielä isot laumat joutsenia viime viikolla viljapelloilla lepäämässä ennen muuttoa, mutta nyt linnut olivat lähteneet. Meillä oli maa valkoisena tänä aamuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat kyllä myös hienoja näkyjä, kun joutsenia on kerääntynyt suurin määrin tiettyyn paikkaan keväällä tai syksyllä. Se on sinänsä vähän hassua, että kesäisin joutsenet eivät siedä edes lajitovereitaan lähellä, vaan pareilla on kohtuu isot reviirit, joista häätävät muut pois, mutta sitten muuttoaikaan niitä voi olla satoja yhdessä sulassa sovussa. :D

   Poista
 2. Lintujen elämää on mukava seurata. Keväällä tuntuu aina yhtä hienolta kun vesilinnut ovat saaneet poikasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mökin lisäksi kotipihassakin on kiva katsella minkälaista lintuporukkaa siellä käy ja mitä tekemässä. :)

   Poista
 3. Hienot kuvat :)
  Asun ruovikkoisen merenlahden lähellä ja siellä on ollut vuosia vakijoutsen pari. Joutsenparilla on myös läheisellä uimarannalla heidän kulmauksensa. Paikalliset tietävät, että sinne ei kannata mennä. Joku sinne joutsen kulmaukseen aina erehtyy levittämään alustansa ja eväänsä ja sitten tulee omistajat häätämään pois. Kyllä se joutsen sellaisessa hyökkäys/pelotteluasennossa on sen verran agressiivisen ja ison oloinen, että auringonottajat siirtyvät varsin vikkelään. En tiedä, että jos jakaisi eväitä joutsenille niin saisiko sitten jäädä heidän nurkkaukseen pötköttelemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai on siellä joutsenpari vallannut palan uimarannastakin, hauskaa, ja sitten taas toisaalta ei hauskaa, kun pelottelevat ihmisiä. Hmm, voisihan se olla, että jos joku joutsenkuiskaaja osuisi paikalle, niin saisi opetettua joutsenet sallimaan oleilun niidenkin nurkkauksessa. :D

   Poista
 4. Joutsenet ovat kauniita lintuja! Tänä syksynä nähtiin yksinhuoltaja joutsen pellolla poikasensa kanssa. Joku tragedia lienee kohdannut sitä joutsenperhettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat! Oi, surullista, toivottavasti jäljelle jäänyt emo löytää uuden kumppanin. <3

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...