tiistai 23. huhtikuuta 2024

Sandviksletta-ranta, Kvaløya, Pohjois-Norja

Tromssan kaupungin lähisaarista puhuttaessa yleensä suosituimmaksi nousee pieni Sommarøy, vaikka sitä edeltävä, suuri Kvaløya tarjoaa sekin paljon, ellei jopa enemmänkin, nähtävää.

Kvaløyan pääsee kiertämään autolla kahta reittiä kohti Sommarøyta, niin sanottua alatietä pitkin reilu 70km ja ylätietä vajaa 60km. Se kannattaakin mieluusti ajella kokonaan ympäri, jotta näkee mahdollisimman paljon eri paikkoja.

Meidän reissumme aikana ylätie oli remontin kohteena ja siitä pääsi ajamaan läpi vain muutaman kerran päivässä tiettyinä kellonaikoina, joten harmillisesti jouduimme valitsemaan alatien sekä mennessä että palatessa. Alatie oli sekin kovasti korjauksen tarpeessa, asvaltissa olevia koloja sai väistellä tämän tästä.

Maisemat ajella olivat hienot, kuinkas muutenkaan. Poro/hirvi-varoituskylttejä oli runsaasti, mutta ainuttakaan sorkkajalkaa emme me nähneet. Ehkä hellepäivä oli saanut ne vetäytymään levolle.

sandviksletta

sandviksletta

Vaikka nimenomaan Sommarøy on tunnettu rantalomapaikkana, kannattaa pysähtyä jo pari kilometriä aiemmin Kvaløyan puolella sijaitsevalle Sandviksletta-rannallekin. Ainakin meidän mielestämme se oli paljon mielenkiintoisempi ranta-alue ja myös huomattavasti vähäisempi ihmismäärältään.

Norjassa on selkeät lasku- ja nousuveden erot. Tämä kannattaa huomioida, jos sillä on itselleen merkitystä, haluaako käydä milläkin rannalla laskuveden aikaan (vedenpohjaa hyvin näkyvillä ja sieltä löytyy kaikenlaista kivaa katseltavaa) vai nousuveden aikaan (parempi ainakin aikuisten uimiselle, paikoin laskuveden aikaan vettä oli vain nilkkoihin asti jopa kymmeniä metriä pois rannasta).

Me olimme liikkeellä niin täällä kuin Nallevuopiollakin (klik) laskuveden aikaan, ja meille se oli mieluista, vaikka emme asiaa ennakkoon olleetkaan miettineet.

Merenpinnan korkeuksia paikan mukaan ja muuta tietoa vuorovedestä löytyy esimerkiksi täältä https://kartverket.no/til-sjos/se-havniva . Sivulla on valmiina valikko, josta sen saa myös englanninkieliseksi.

Norjan säätietoja löytyy esimerkiksi täältä https://www.yr.no/nb . Søk = etsi, siihen voi kirjoittaa haluamansa paikannimen. Meny = valikko, josta löytyy muun muassa sääkartta, varoituksia, veden lämpötiloja ja lumenkorkeuksia. Norjalaisia sivuja katsoessa kannattaa laittaa nettiselaimesta päälle asetus, joka kääntää tekstin suomeksi tai englanniksi.

kvaløya

kvaløya

sandviksletta

Vedenpinnan ollessa alhaalla, rannalta paljastuu monenlaista mielenkiintoista katseltavaa ja tutkittavaa. Meidän silmiimme osui ainakin rapujen vaihtokuoria, simpukankuoria, merisiilejä/niiden kuoria, leviä ja erikoisia kiviä.

Näitä löytöjä ei ole tarkoitus kerätä itselleen matkamuistoiksi, ei ainakaan useampaa kappaletta. Ne kuuluvat rantaluontoon ja osa rantalinnuista käyttää niiden sisältöjä ravinnokseen. Jättämällä "aarteet" paikoilleen, mahdollistaa samalla myös seuraavienkin rantakävelijöiden  saavan ihastella samoja löydöksiä.

Mikäli jokainen turisti kerää viisi matkamuistoa, kymmenen turistin matkamuistot tekevät 50 ja sadan kerääjän jäljiltä rantalöytöjä on muille nähtäväksi (ja linnuille ravinnonetsintään) jo peräti 500 vähemmän. 

sandviksletta

sandviksletta

Sandvikslettan ranta-alueen vieressä on kivannäköistä, pienipuustoista viheraluetta, joka sopii kävelyyn, evästelyyn ja vaikka myös telttailuunkin. Leiriytymisen (ja kävelyretkien) yhteydessä täytyy kuitenkin huomioida ja mieluusti etukäteen miettiä, missä ja miten sitä käy tarpeillaan.

Ihmisten ulosteet ovat jo iso ongelma osassa Norjan turistikohteita, aiheesta on uutisoinut muun muassa Yle. Meillä oli koirien remmeissäkin aina kakkapussit mukana, jotta myös koirankakat saadaan kerättyä pois vähänkin epäsopivilta paikoilta.

Sandvikslettan parkkialue oli vain tienlevennys, johon mahtuu muutamia autoja. Tien toiselta puolelta lähti luontopolkuja kallioille, joissa olisi varmasti ollut mukava käydä retkeilemässä. Meille sattui valitettavasti erittäin helteinen päivä, +27, joten teimme koirien kanssa vain ihan pieniä tutkimuskävelyjä.

Näitä merkattuja, houkuttelevan näköisiä kävelyreittejä kukkuloille oli tarjolla useampiakin tämän ajamamme Kvaløyan saaren alatien varrella. Mikäli aikaa ja kävelykuntoa vain riittää, ja keliolosuhteet ovat sopivat, niihin varmasti kannattaisi tutustua.

sandviksletta

kvaloya

Koko viime kesänä tekemämme Pohjois-Norjan reissun kohteet, kuvaukset ja lisätietolinkkejä löytyy jutusta Seikkailu Pohjois-Norjassa.

Muutamia Suomessa sijaitsevia kesäretkikohteita olen esitellyt jutussa Viisi kivaa kesäretkikohdetta.

6 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia! Norja on kyllä todella kaunis maa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän noissa vuorimaisemissa vaan on sitä jotakin. :)

      Poista
  2. Ihanat kuvat. On kyllä ikävä Pohjois-Suomea ja Norjan maisemia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän nuo maisemat on vähän sellaisia, että niihin jää kaipuu. Se varmaan saa ihmiset lähtemään reissuun aina uudestaan ja uudestaan.

      Poista
  3. Postauksesi saa jo hivenen ajatukset Pohjois-Norjan suuntaan... vaikka olen tässä vuosikymmenet sanonut, että se on niin nähty ja käyty...
    Yli kymmenen kertaa on tosiaan Sommarøyn maisemiin tieni lapsuudessa/nuoruudessa sukuloimaan käynyt.... milloin mitäkin reittiä, mutta lapsesta se tuntui aina aika samalta. Ei silti, kyllähän me sinne omatkin lapset veimme heti ensimmäisenä asuntoautokesänä, Nordkappiin saakka.
    Enemmän kuin upeasti kirjoittamasi postaus sai mietteisiin, että mehän emme ole koskaan pyöräilleet siellä.... se muoto matkailla näyttäisi vieläkin enemmän, pääsisi paikkoihin joihin autolla ei ja kävellen ei jaksaisi... el sittenkin sitä näkemätöntä... hih... vaarallisia olette te ihanat blogiystävät... kaikenlaisia ajatuksia saatte viriämään... hih.
    Ihania ajatuksia teidän Wappuunne....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt, kun mainitsit tuon pyöräilyn, niin tuolla saarireitillä muuten oli kyllä useampikin porukka nimenomaan pyöräillen matkassa. Pyöräillen ehtii tosiaan näkemään ohikuljettuja paikkoja tarkemmalla silmällä kuin autoillen, pystyy tekemään helposti äkkipysähdyksiä mielenkiintoiselta näyttäviin kohtiin ja poikkeamaan paikkoihin, joihin autolla ei houkuttele/pysty ajaa.

      Tromssan suunnilla näimme jopa polkupyörämatkalla olevan perheen. Molempien vanhempien pyörien edessä oli jokin etukärryn tyyppinen juttu, jossa istui lapsi matkatavarat ympärillään. Siinä on jo aikuisilla polkemista.

      Siitä vaan reissu suunnitteluun. :D

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...