keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Viherkasviviidakko

Hankin ensimmäisen viherkasvini arviolta vuonna 2002 ensimmäiseen omaan asuntooni. Tästä alkoi innostus, jonka myötä uusia kasveja sisätiloihin on tullut hankittua säännöllisen epäsäännöllisesti jo yli parinkymmenen vuoden ajan.

En ole kertakäyttökulttuurin harrastaja kasviasioissakaan, ja tavoitteeni onkin saada huolehdittua kasveistani siten, että ne pysyvät voimissaan vähintäänkin useiden vuosien ajan. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, ja näihin vuosiin onkin mahtunut monia menetyksiä, mutta niiden vastapainoksi myös erittäin pitkään kanssani matkanneita kasveja.

Alla olevien kuvien rahapuu kuuluu näihin menetyksiin. Pidän sen niin sanotusta normaalista rahapuusta poikkeavasta, hieman erikoisesta ulkonäöstä, mutta valitettavasti en saanut sitä hoidettua oikein, vaan se vähitellen yksi lehti kerrallaan kuoli pois.

Valkoiset pilkut kuuluvat kasviin ja toivat siihen hauskan lisänsä lehtien erikoisen muodon lisäksi.

Rahapuu

Rahapuu

Yhteen aikaan keräilin samoista kasveista erilaisia väri- ja kasvutapamuunnoksia. Värimuunnoksia kasveihin on saatu aikaan joko luonnollisen mutaation jatkojalostamisella tai kasvien keinotekoisella muuntelulla.

Kultaköynnöksistä yleisin on nimensäkin mukaisesti vihreälehtinen kultaköynnös, jossa on kullankeltaisia pilkkuja. Alla olevassa kuvassa on yksi kultaköynnöksen valkokirjavista muunnoksista, "marble queen", joka on tosi nätti, mutta harmillisesti tämäkin minulla jo edesmennyt.

Toisessa kuvassa on kultaköynnös "N´joy", joka on ilahduttanut minua jo ainakin kuuden vuoden ajan. Se on myös valkolaikkuinen, mutta eri tavalla kuin marble queen.

Valkokirjavuuden määrä riippuu ainakin oman kokemukseni mukaan kasvin saamasta valon määrästä. Tässä N´joy on ollut liian hämärässä, jonka vuoksi lehtiin on palautunut kasvin normaali väritys, kokovihreä. Päästyään takaisin riittävään valoon, se alkoi tehdä taas uudelleen valkolaikkuisia lehtiä.

N´joyn lisäksi minulla on kaksi useamman vuoden vanhaa tavallista kultaköynnöstä, mutta ne ovat taantuneet kokonaan kokovihreiksi - tai no, toisella on yhdessä lehdessään kuviointia, muuten kaikki on pelkkää vihreää.

Tiesitkö muuten, että luonnollisessa kasvuympäristössään viidakossa, kultaköynnös on jättilehtinen (jopa reikälehtinen/repaleinen) ja paksuvartinen liaani, joka kasvaa suurten puiden runkoja pitkin? Huonekasvina elelevä kultaköynnös on vain pikkuruinen vauvaversio aidosta itsestään.

Kultaköynnös marble queen

Kultaköynnös N´joy

Yksi vanhimmista kasveistani, ja siten huomattavaa tunnearvoa sisältävä, on tämä korallikaktus. Sain kyseistä kasvia muutaman pistokkaan äidinäitini veljen vaimolta 17-18 vuotta sitten, ja siitä lähtien se on vain kasvanut ja kasvanut, ja jaettu jo kolmeen eri ruukkuun.

Muuttaminen korallikaktuksien kanssa on muuten ollut mielenkiintoista. Niillähän on noita pitkiä ja ohuenohuita, helposti katkeavia "lonkeroita", joten pakkaaminen muuttomatkaa varten ei todellakaan ole ollut helppoa. Yhden lyhyemmän matkan kuljetin niitä autossa ruukkua kädessäni kohotettuna pidellen ja lonkeroita varjellen. Pidemmälle matkalle kiinnitin ruukun ison, tyhjän laatikon nurkkaan ja levittelin lonkerot pitkin laatikon pohjaa.

Useimmat huonekasveina pidettävät kasvilajit eivät koskaan kuki ihmisasunnoissa, siksi niistä käytetäänkin nimitystä viherkasvi. Korallikaktus kuuluu satunnaisiin "vankeudessa kukkijiin", se joko saattaa kukkia (sillä on pienet, valkoiset kukat) tai sitten ei. Minun koralleihini ei kukkia ole kertaakaan ilmestynyt.

Korallikaktusta ei pidä sekoittaa hatioraan, jolla on korallikaktuksen kanssa samantyyppinen kasvutapa, mutta hatioran kasvunivelet ovat erilaiset ja kukinto keltainen, jonka vuoksi sitä myös tulitikkukaktukseksi kutsutaan.

Korallikaktus ei ole kuivan paikan aavikkokasvi, vaan luonnossa se kasvaa epifyyttinä suurten puiden oksilla/oksanhaaroissa, ja tarvitsee niin sanottuihin tavallisiin kaktuksiin verrattuna runsaammin kastelua.

Korallikaktus

Korallikaktus

Kasveistani vanhin on tuoksutraakkipuu, joka myös vanhalla nimellään tuoksuva lohikäärmepuu tunnetaan. Traakkipuita kutsutaan toisinaan virheellisesti palmuiksi, koska ne kuivattavat alalehtiään ja niille muodostuu kuiva, kova puurunko, mutta palmu on aivan eri asia kuin traakkipuu.

Kaupoissa myydään myös vedessä olevia, keppimäisvartisia, toisinaan kierteelle kasvatettujakin "traakkipuunpalasia" onnenbambu-nimellä, mutta ne ovat tosiaan oikeasti traakkipuita, joille on vain keksitty myyvempi nimitys.

Hyvinvoiva tuoksutraakkipuu kasvaa korkeutta aika nopeastikin, ja luonnossa ne ovat suuria puita. Omani olen saanut jo parikymmentä vuotta sitten, kun jollain traakkipuunomistajalla oli puu kasvanut jo lähes kattoon asti ja hän sahasi sen kahtia - minä sain latvan, hän piti varren. Varteen kasvaa siis uudet lehdet aikanaan ja latva kasvattaa uudet juuret. 

Minulla ollessaankin traakki on jo kaksi kertaa katkaistu. Ensimmäisellä kerralla minä pidin varren ja latva meni veljelleni, kun tuolloiseen asuntooni ei mahtunut toista tuoksutraakkia sen pitkien, leveälle yltävien lehtien vuoksi. Toisella kertaa pidin molemmat palaset itse.

Näiden kahden vaaleanvihreäjuovalehtisen tuoksutraakkipuun lisäksi minulla on kaksi kokovihreää tuoksutraakkia, ja aiemmin ollut myös valkojuovainen ja limenvihreäjuovainen traakki, sekä reunus- ja supputraakkipuita.

Tuoksutraakkipuun nimessä on muuten sana "tuoksu", koska sen kukinto on voimakkaasti tuoksuva. Tuoksutraakkipuu voi kukkia myös huonekasvina, mutta se on harvinaista.
 


Anopinkielikasveja on monenlaisia: pitkä- ja leveälehtinen anopinkieli, lyhyt- ja leveälehtinen anopinhammas sekä kapea- ja paksulehtinen anopinkeihäs. Näistä kaikista löytyy myös vielä lisäversioita, jotka poikkeavat toisistaan muun muassa väriltään ja/kasvutavaltaan.

Anopinkieliä minulla on ollut normaalia vihreää, keltaraitaista sekä hopeavivahteista "moonshine" anopinkieltä. Tällä hetkellä minulla on vain yksi anopinkieli, se on ollut minulla ehkä seitsemisen vuotta, ja on keltaraitaversio, mutta sen raidat ovat aikaa myöden tulleet enemmänkin kellanvihreiksi.

Anopinhampaita olen myös vuosien aikana haalinut useampaa eri sorttia, mutta niistä viimeisetkin menehtyivät kuluneen talven aikana. Keihäitä minulla sen sijaan on edelleen runsaasti, niitä löytyy kahdeksan ruukullista ja pisimpien keihäiden pituus on jopa metrin.

Anopinkielet ovat mielestäni melko väärinymmärretty kasvisuku. Niitä näkee usein mainostettavan jopa pimeän paikan kasveina ja tarvitsevan vettä vain joskus ja jouluna. Kaikki minun anoppini ovat kasvaneet parhaiten ja värikkäimmin aurinkoisella eteläikkunalla, jolloin niitä on myös kasteltu jopa parikin kertaa viikossa. Vähänkin vähäisemmässä valossa minulla on niille kasvivalot viihdykkeenä ja vettä tarjoillaan noin kerran viikossa.

Ensimmäiset anopinkieleni, normaali vihreä versio, ovat kukkineet kahdesti. Anopinkieli kasvattaa kukkavarren ja sen kukinnossa on hyvin voimakas tuoksu.

Alla kuvassa etualalla anopinkieli moonshine, oikealla anopinkeihäitä ja takana erilaisia anopinhampaita. Alempi kuva otettu kameran auringonlasku-asetuksella, ja siinä näkyy myös yksi piikikäs kaktus.
Tähän viherkasviaiheeseen minut innosti Repolainen reissaa ja räpeltää-blogi, jossa haluttiin nähdä, miten vihreä väri näkyy kenenkin elämässä.

Kesäisin tykkään katsella ja kuvailla ulkosalla erilaisia kukkia, niitä löytyy täällä "Kesä ja kukkaset" klik, "Miten käy, jos jättää nurmikon leikkaamatta?" klik ja "Ken on heistä kaikkein kaunein?" klik.

Kuvassa on varjot kahdesta erilaisesta anopinkeihäästä sekä anopinkielestä ja korallikaktuksesta.

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana viidakko sinulla ja olet ottanut huippuihanat kuvat.
  Tuota korallikakstusta olen yrittänyt kauan metsästää, mutta en ole löytänyt vielä mistään. Olen ihastunut noihin hentoisiin lehtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osassa K-rautoja näkyy olevan nyt korallikaktuksia myynnissä, kannattaa käydä vilkaisemassa. :)

   Poista
 2. Hieno viherviidakko!
  Minä en vaan pysty huolehtimaan viherkasveista, joten siksi meillä ei niitä ole. Pihalla minulla on perennapenkki ja sen jaksan hoitaa kukkimisen loppuun, syystyöt teen keväällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on taas juuri toisinpäin - sisäkasveista pystyn huolehtimaan, mutta ulkokasvit ovat liian vaivalloisia, vaikka niistä kovasti tykkäisinkin ja sekä kukkapenkeistä että kasvimaasta haaveilen. :D

   Poista
 3. Upea viidakko! Joskus sain viherkasvini viihtymään, rapsuttelin niitä kai leuan alta, mutta ne ajat on menneet ja nykyään kasvit kuolee ennen kuin ehtivät kotiutua meille. Yksi kasvi sentään tekee poikkeuksen ja viihtyy sitkeästi. Se on juuri tuo mainitsemasi tulitikku kaktus, se taitaa olla jo melkein 50 vuotias. Hauskan näköinen tuo rahapuu, joka sinulla on joskus ollut. Viherkasveja on kyllä niin tosi monen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja vau, liki 50-vuotias kasvi on kyllä jo upea saavutus! Varmasti hieno se sinun tulitikkukaktuksesi! :)

   Poista
 4. Oooooh - rahapuun imukupit tuntuvat imaisevan kaiken....
  kolikoita ei siis uskaltaisi lähelle tuoda - heh heh...

  Minä olen sellainen surkimus kasvien kanssa... ainoa mitä osaan niiden kanssa on: on kuvata niitä luonnossa... malttamattomuuteni ei riitä tutkimaan niiden nimiä - mutta kaunista niitä on katsella ja siis kuvata!!

  Viherviidakkosi on kyllä todeella VIHREÄ! Ihanaa kun innostuit mukaan haasteeseen... värit - niitä on aina ihana katsella ja haaste on jo nyt paljastanut paljon sellaisia asioita - joita ei ole lainkaan miettinyt ko värissä!! Ihanan värikästä viikoloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ajatellut rahapuun nimen siten, että se toisi rahaa tullessaan (sitä ei kyllä ole näkynyt) tai viihtyisi rahakkaassa paikassa (siksi ehkä niistä ei pitkäaikaisiksi hoidokeiksi ole minulla ollut), mutta totta tosiaan tuokin vaihtoehto, että mitä jos se viekin rahat mennessään. :D

   Kasvien kuvaaminenhan on oikein mainio tapa nauttia niistä! Luonto hoitaa, ja itse saa nautiskella lopputuloksesta. :)

   Kiitos! Olen jo pitkään halunnut kirjoitella jotain kasveistani, mutta ei jotenkin ole ollut sopivaa väliä siihen, niin tämä tuli oikein sopivasti!

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...