maanantai 5. elokuuta 2024

Koirien ja vauvan ensimmäinen kuukausi

Minulla on ollut sellainen asenne koiranomistamiseen, että en mielelläni jätä koiria hoitoon, vaan lähes kaikki tekemiset, olemiset ja reissut suunnitellaan niin, että koirat voivat olla mukana. Tämänhetkisten koiriemme pisimmät ajat minusta erossa rajoittuvatkin yhteen yöhön, eikä niitäkään tässä vuosien mittaan ole tainnut olla kuin pari kolme kappaletta.

Koirille olikin todella outoa, kun sitten yhtäkkiä olinkin melkein kokonaisen viikon poissa kotoa - ja tätähän edelsi vielä pitkä, lähes sataprosenttisesti kotona olo ollessani ensin sairauslomalla ja sitten  raskausvapaalla. Varsinkin Mesta oli kuulemma ikävöinyt minua kovasti ja ollut jopa hieman masentuneen oloinen. Se oli vasta muutaman poissaolopäiväni jälkeen vähän tottunut tilanteeseen ja edes pikkasen alkanut kanniskella leluja, mitä se normaalisti siis tekee joka päivä monta kertaa päivässä.



Sitä sanotaan, että koirille on ihan sama, onko ihminen kotoa poissa tunnin, päivän vai viikon, vastaanotto kotiinpaluusta on aina yhtä iloinen. Nyt huomasin, että tämä ei pidä paikkaansa ainakaan meidän koirien kohdalla. Koirat olivat ihan superonnellisia, kun vihdoinkin tulin takaisin kotiin, ja Mesta nuoli kättäni pitkään, mitä se koskaan ennen ei ole tehnyt ollenkaan, ja jatkoi sitä vielä parina seuraavanakin päivänä.

Elämä ei kuitenkaan palannut normaaliksi heti kotiutumiseni jälkeen, vaan koirille outo tilanne jatkui, sillä kanssani kotiin saapui jokin outo pikkutyyppi, jonka kanssa linnoittauduin makuuhuoneeseen lähes pariksi viikoksi - olin nimittäin niin kipeä, etten oikeastaan muuta voinut tehdä kuin makoilla sängyssä. Koirat olivatkin selvästi hämillään tilanteesta ja niiden käyttäytyminen oli vähän vaisua.

Koirien mielentila normalisoitui siinä vaiheessa, kun minun vointini koheni sen verran, että pystyin itsekin olemaan vähän normaalimpi versio itsestäni. Hyvin vähällä huomiolla koirat tosin olivat koko ensimmäisen vauvakuukauden, kun olin sekä huonossa kunnossa, väsynyt että lähes koko ajan kiinni vauvanhoidossa, kuten kerroinkin Elämä on valintoja- tekstissäni (klik). Miehen kanssa koirat kyllä onneksi ulkoilemaan pääsivät, minun kävelynikin kun alkuun olivat täysin nollissa ja senkin jälkeen rajoittuivat ihan maksimissaan muutamaan sataan metriin. Koirista minulla onkin ollut todella huono omatunto, mutta olen yrittänyt lohduttaa itseäni ajatuksella, että tämä on vain väliaikainen tilanne ja helpottaa kyllä ajan kanssa, ja että koirat onneksi ovat tähänkin tilanteeseen nyt sopeutuneet.



Vauvasta kukaan koirista ei sen suuremmin ole ollut kiinnostunut. Mies toi jo sairaalasta pariin kertaan vauvantuoksuisia vaatteita koirille haisteltavaksi, mutta ne eivät kiinnostaneet koiria laisinkaan. Kotiintulon jälkeenkin koirien kontaktit vauvaan ovat rajoittuneet lyhyisiin haisteluihin, jonka jälkeen koirat itse poistuvat toisaalle. Pikkubolognese ja Mesta tulevat kyllä viereen hakemaan huomiota, kun vauvan kanssa ollaan ja saattavat vähäsen vauvaa vilkaista, mutta muuten ne eivät siitä piittaa - Pikkubolognese ihan surutta kävelisi vauvan ylitse ja Mesta antaisi tassua (jolla se toisinaan pyytää huomiota) vauvaa kolhiten tai ottaisi vauvan pehmeitä tavaroita suuhunsa. Ainoa poikkeus on Lumes, joka vauvan ollessa lattialla tulee joskus vähän viereen katselemaan vauvaa, mutta Lumes onkin koiristamme se, joka eniten lapsista tykkää.

Vauva ei vielä reagoi koiriin mitenkään, eikä onneksi edes niiden haukkumiseen. Kun itse olen ollut kipeä ja parantuminen kestää, on ollut helpotus, että vauva on tyytyväistä sorttia. Kunhan ruokahuolto ja vaippahuolto toimii ja läheisyyttä ja unta piisaa riittävästi, vauvalla on ollut kaikki hyvin. Ja se on muuten jännä, miten nopeasti uuteen elämään tottuu - jo lyhyessä ajassa tuntui siltä, kuin vauva olisi ollut meillä jo aina.


8 kommenttia:

  1. Syntymä ja synnytys on melkoisia koettelemuksia ja toipuminen ottaa aikansa. Jälkikäteen ajatellen kaikki tapahtuu kuitenkin tosi nopeasti, lapsikin kasvaa ja kehittyy ihan silmissä. Älä suotta pode huonoa omaatuntoa koirien vuoksi. Ei ne muistele pahalla näitäkään aikoja, ehkä ovat lähinnä hämillään ja ihmettelevät, miksi olet erilainen kuin ennen.

    VastaaPoista
  2. Ihana pikkuinen vauva siellä. Muista nyt itsekin levätä kunnolla.

    Kyllä koirat osaavat varoa pieniä.
    Minulla oli isokokoinen Masi koira, joka haukkui kaikkea erikoista ja hänellä oli iso atleetti ego. Kerran pieni lapsi juoksi vaipat jalassa mäkeä alas ja tarttui isoa Masiamme suoraan nyrkeillään poskista. Mitä teki Masi? No meni ihan ujoksi pikkupojaksi. Ymmärsi olla varovainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän on kyllä ihana. <3 Olen miettinyt, että ehkä koira hahmottavat vauvan vähän paremmin, kun hän vähän kasvaa ja alkaa liikkumaan. Nyt on niin pieni, paikoillaan oleva tyyppi, ettei ehkä merkkaa koirille niin paljon.

      Poista
  3. Ensinnäkin SUURET SUURET Vauvantuoksuiset Onnittelut! Tutustumisen aikaa teillä kaikilla toinen toisiinne... sille aikaa ja yhdessäolom kiireettömyyttä! Voih miten suloinen pienuus... ja utelias Lumes...
    Kaikkea hyvää eloonne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kovasti, täällä sitä nautitaan olostamme. <3

      Poista
  4. Vauva on tottunut haukkumiseen ja ääniin jo vatsassa. Ihan hyvä, että ei hätkähdä äänistä. Meidän eka lapsi pelästyi välillä hirveästi, kun useampi ihminen alkoi nauraa ääneen ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se varmaan tosiaan on, että oman kodin yleisimpiin ääniin on totuttu jo valmiiksi. Voi hassu tuota nauramiselle säikähtämistä, mutta onhan se toisaalta yhtäkkinen ja aika kovakin ääni. Meillä säikähdettiin aina alkuun vessanpöntön vetoääntä, kun joudun käydä välillä vauva sylissä. Nyt siihen on vähän totuttu jo.

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...