maanantai 12. elokuuta 2024

Hävityksen kauhistus

Pureskelu ja repiminen, hampaiden ja leukojen käyttö, sekä ruuanetsintä, ovat koiralle luontaista käytöstä, josta se nauttii. Niiden mahdollistaminen onkin osa koiran hyvinvoinnista huolehtimista, ja mitä useammin koira pääsee toteuttamaan näitä luontaisia käytösmallejaan, sitä parempi.

Helppo tapa tarjota koiralle kyseistä tekemistä on erilaisten, tyhjien kartonkirasioiden kerääminen ja sitten herkkujen tai ruuan piilotus niiden sisälle - koira saa etsiä rasioista ruokaa repimällä ne auki. Näin koiralle tulee tarjottua sen tarvitsemaa fyysistä (repiminen) ja henkistä (haistelu) tekemistä. Pennuille tämä toimii myös oivallisena väsytyksenä esimerkiksi ennen yksinoloja.

Yhdestä tai kahdesta rasiasta ei juurikaan ole iloa, ne on nopeasti tuhottu. Kannattaakin ottaa kartonkipakkauksia talteen hieman pidemmältä ajalta, ja mahdollisesti jopa pyytää sukulaisia tai tuttaviakin säästämään niitä koiraasi varten, jolloin saat kerättyä isomman kasan tarvikkeita lyhemmässä ajassa.

Koira, joka ei ole ennen saanut tämänkaltaista aktiviteettia, ei välttämättä heti ymmärrä, mitä tässä pitäisi tehdä, tai luovuttaa liian nopeasti. Kannattaakin alkuun tarjoilla ohuita, helpoiten revittäviä kartonkirasioita, ja jättää nekin ensiksi jopa ihan avonaisiksi, jotta koira saa helppoja onnistumisia.

Omistajalle tästä toki tulee siivoamista (pikkuroskat on helpoin lakaista putukihvelillä rikkalapioon, ja kipata siitä roskikseen), mutta se on pieni vaiva siihen nähden, kuinka tyytyväiseksi koira puuhastelusta tulee. Toki voi myös ottaa koiran mukaan saamaan lisäaktiviteettia ja keräämään roskia lattialta, ja palkita sitä lisäherkuilla jokaisesta tuodusta rasianpalasta.

Meillä lapinkoirat ovat saaneet toteuttaa itseään näin aina. Bologneselle se oli uusi juttu, johon törmäsi kanssani vasta aikuisiällä, ja sitä piti alkuun jopa hieman avustaa, jotta se oppii, kuinka homma toimii. Nykyään bolognesekin on innolla mukana, mutta pienellä suulla ei toki ole samanlaista purukapasiteettia kuin isommalla suulla, joten se etsii helpompia rasioita itselleen ja antaa lapinkoirien hoidella muut.



Lisää aktivointivinkkejä täältä (klik).

8 kommenttia:

  1. No kuvista päätellen on hyvin viihdytty 😀 . Katselin televisiosta Korkeasaari sarjaa ja siinä annettiin myös eläimille ruokaa vastaavalla tavalla ,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä koirat on näistä hommista aina onnessaan, ja niin muuten tosiaan taitaa monissa eläintarhoissakin olla ruokinta mietitty vähän tekemisen kautta. 👍 Kerran ollessani Ähtärin eläinpuistossa, kärppä (vai oliko se näätä, en enää muista) oli juuri ruokittu ja sille oli lihanpalasia piiloteltu ympäri ulkohäkkiä ja niitä touhukkaasti siellä etsi.

      Poista
  2. Hyvin on viihdytty.
    Meillä oli pieni koira, jonka isä oli perhoskoira ja äiti Amerikancokkeri (luit oikein).
    Jimi oli kerran hyvin viaton. Kun tulimme töistä, hän oli silpunnut sohvan istuinosan alapuolella olevan alueen sentin palasiksi. Kyseessä oli keinonahka, joten herkkua oli. Siis koko kahden metrin alueella ei ollut nahkaa eikä pehmusteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, Jimillä oli ollut omat huvit. Jälkikäteen ehkä jo naurattaa, mutta ei varmaan silloin aikanaan sen sattuessa.

      Poista
  3. Kannattaa tosiaan varata silputtavaksi vaikka pahvisia rasioita, niin huonekalut saa paremmin olla rauhassa. Meidän koira tykkää piiloleikeistä, laitetaan pieniä herkkupaloja piiloon pihassa tai sisällä ja koira saa etsiä, mistä herkkupala löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin sitä tosiaan siivoaa pahvisilppua. Lumeshan tarvi pentuna ja nuorena ruokapöydän alle pahvilaatikoita, joita pureskella, muuten pureskeli tuolinjalkoja.

      Tuo piilottelu on kiva leikki koirille kyllä myös, meilläkin tykkäävät namietsinnästä. :)

      Poista
  4. Hih - ihan kuin mun jäljiltä, kun innostun tekemään kierrätystaidetta...
    Mikä on muuten PUTUKIHVELI, ikinä kuullutkaan??!!
    Lyhytvartinen harjako, vai pitkävartinen, vai harjako lainkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä nämä koirien tuotokset muuten kelpaisivat johonkin nykytaiteen museoon näytille, kun ne vain markkinoisi tyylikkäästi - taide kun museoissa on joskus hyvinkin kummallista näin tavallisen ihmisen silmään, niin jollain modernilla asettelulla nämäkin voisi mennä ihan täydestä. :D

      Minun sanavarastossani putukihveli on rikkalapioon kuuluva pitkävartinen harja, joten ihan oikeilla jäljillä olit. :)

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...