keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Koiran pelastusliivit

Kohta se on taas kesä ja kärpäset ja vesileikkien aika. Nyt ehtiikin vielä hyvin tarkistaa karvaisenkin kaverin turvavarusteet kuntoon tulevia kesän vesiaktiviteetteja varten.

Koirille on tarjolla pelastusliivejä useammassa eri hintaluokassa. Näiden välillä on suuriakin laatueroja, joten kannattaa miettiä huolella, minkälaiseen käyttöön pelastusliivi on tulossa, ja millaisia ominaisuuksia pelastusliiviltä siinä käytössä vaaditaan.

Koiran pelastusliivit

Jotta pelastusliivit toimivat optimaalisesti ja ovat mukavat yllä, niiden tulee olla koiralle oikean kokoiset. Tämä vaikuttaa liivien kelluttavuuteen ja siihen, miltä liivit tuntuvat koiran päällä ja miten hyvin ne sallivat koiran erilaiset liikkeet.

Liivien tulee pituussuunnassa ylettää pitkälle koiran selän yli, mutta ei kuitenkaan ihan häntään asti. Kyljiltä liivien tulee laskeutua reilusti kohti vatsaa, mutta jäädä kuitenkin vatsaviivan yläpuolelle. Rinnan ympäri kiertävän osan tulee olla pituudeltaan riittävä, jotta se ei kiristä tai kisko liivejä liian eteen, mutta se ei saa olla liian pitkä, jolloin se jää löysälle, eikä tue napakasti.

Koiran pelastusliivit

Mikäli pelastusliivien hankinnan ajatuksena on, että koiran voi joutua mahdollisesti nostamaan pelastusliiveistä esimerkiksi takaisin veneeseen, tulee liivien olla riittävän tukevaa tekoa - tämä tietysti korostuu, mitä suuremmasta koirasta on kysymys.

Liivien ompeleiden ja kiinnikkeiden/lukkojen tulee olla kestävät. Vatsakappaleita on oltava kaksi ja niiden on oltava levät ja pehmustetut - nostettaessa koiran koko paino on vatsakappaleiden (ja nostokahvan) varassa.
Koiralle uimaharjoittelun avuksi tai pidemmän matkan/aallokkoisen kelin uinnin tueksi hankituilla pelastusliiveillä tulee olla hyvät kellutusominaisuudet - yleensä paksumpi materiaali kelluttaa paremmin kuin ohuempi materiaali. Hyvä kelluttavuus tuo myös enemmän turvaa vaikkapa vahingossa veneestä veteen pudotessakin.

Liivit eivät saa estää tai hankaloittaa koiran liikkeitä. Koiran pitää pystyä uimaan vapaasti ja tarvittaessa liikkumaan maallakin normaalein liikeradoin.Jos pelastusliivit päällä oleskellaan vähänkin pidempiä aikoja, korostuu niiden käyttömukavuus erilaisissa asennoissa - koiran on hyvä ja helppo istua, seisoa ja olla makuulla liivit yllään.

Jos pelastusliivin halutaan parantavan koiran näkyvyyttä vedessä, liivin värin tulee olla sellainen, joka erottuu selvästi vedestä vähän kauempaakin erilaisissa sääolosuhteissa.

Koiran pelastusliivit

Pikkubolognesen pelastusliiveissä ei ole mitään muuta hyvää kuin kirkas väri. Sille on jo pari kesää ollut ostoslistalla paremmat liivit, mutta aina se on jotenkin jäänyt, kun on nyt edes jotkin kuitenkin jo olemassa.

Näiden pelastusliivien ompelutyö on heikkolaatuista ja saumat repsottavatkin jo parista kohtaa. Yhtään isomman koiran käytössä ne olisivat jo menneet rikki. Liivien kellukemateriaali on olemattoman ohut, eikä siten oikein edes sovellu pelastusliivi-statukseen. Liivi kiinnittyy vatsan ympäri kahdella nauhalla, mutta niissä ei ole mitään levennyksiä tai pehmusteita.

Lisäksi tämä pelastusliivi on auttamattomasti selkäosastaan aivan liian pieni Pikkubologneselle.

Koiran pelastusliivit

Myös jutussa Veneily koiran kanssa, sivutaan hieman pelastusliiviasiaa ja muun muassa jutusta koirien kanssa suppailemassa löytyy lisäkuvia koirista pelastusliiveineen. 

8 kommenttia:

 1. Vauhdikkaan iloiset kuvat jo kertoo, että liivit ei menoa haittaa... eli istuvat hyvin!! Muistankin ihanat suppailukuvat... kohta se on taas kesä!
  Iloista Pääsiäisen aikaa! Blogissani on värihaaste (vasta pari väriä julkaistu) jos innostuisit mukaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka talvi on ihana silloin, kun se on kunnon talvi ja lunta riittää, niin kyllä sitä tosiaan aina näin keväisin alkaa jo odottamaan sitä kesän saapumista.
   Kiitos, mukavaa pääsiäistä teillekin! Täytyy käydä kurkkimassa värijuttu, millainen on. :)

   Poista
 2. Meilläkin on yhdet hyvät tarkoin valitut liivit ja toiset saadut hätävaraliivit. :D Koirat ovat olleet veneessä vain kerran, niin ei ole liiveille kauheasti ollut käyttöä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miten se on toisia tarvikkeita helppo hankkia uudet paremmat ja toisia ei vaan saa aikaiseksi, vaikka meillä tosiaan käyttöäkin on. :D

   Poista
 3. Teillä on näköjään koirien pelastusliiviasia kunnossa, sopivan kokoiset ja turvalliset liivit lappalaisilla. Me ollaan maakrapuja eikä ole koirien liiveille ollut tarvetta. Joskus harvoin käydään soutelemassa, mutta koira on silloin jäänyt kotimieheksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin tämän liivimallin, kun joskus vuosia sitten kävin Mestan kanssa muutaman kerran koirauimalassa, ja totesin nämä siellä hyviksi. Joo ne riippuu nämä kaikenlaiset varustehankinnat aina siitä, millaista eloa kukin viettää. :)

   Poista
 4. Ovat kyllä tyylikkäitä.
  Ihanaa Pääsiäisen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa pääsiäistä teidänkin suuntaan!

   Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...