maanantai 22. toukokuuta 2023

Tunnistaako koirasi kehusanan?

Yksi koirankoulutuksen tärkeimpiä asioita on se, että koira ymmärtää, kun se on tehnyt jotain siten, kuin ihminen siltä haluaa.

Jos koiralle ei kerrota, että nyt meni hyvin, just tätä minä sinulta halusin, koiran on vaikeaa tai jopa mahdotonta oppia, mitä ihminen siltä haluaa. Tämän vuoksi koiralle tulisi opettaa kehusana, palkkasana, joka tarkoittaa, että hyvin menee, palkkio on tulossa.

Meillä yksi kehusanoista on "hyvä", jossa rauhallinen hyyyvä tarkoittaa, että hyvin menee, jatka samaan malliin, niin kohta saat palkan, ja reipas hyvä tarkoittaa, että hyvin teit, saat palkan heti.

Koiran tunnistamien sanojen testaaminen on helppoa - sanotaan vain sana jossain epätavallisessa tilanteessa ja katsotaan, reagoiko koira sanaan. Mikäli koira ei reagoi esimerkiksi hyvä-sanaan ollenkaan, reagoi heikosti tai vain toisinaan, tarkoittaa se sitä, että koira ei tunnista sanaa tai tunnistaa sen heikosti.

Kehusana opetetaan koiralle ihan yksinkertaisesti vain sanomalla valittu kehusana ja antamalla heti perään palkkion. Tämä toistetaan vaikkapa kymmenen kertaa peräkkäin, pari kertaa päivässä, muutaman peräkkäisen päivän ajan.

Kun koira on oppinut kehusanan, se reagoi siihen katsomalla heti kehusanan sanojaa, koska tietää palkkion olevan mahdollinen.

Jos alla oleva video ei näy, kokeile päivittää sivu.

Ps. Team Vallattomat löytyy nyt Instagramin ja Youtuben lisäksi myös Facebookista. Käy kurkkaamassa. 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Blogitekstisuositus

DogVisit Vimpeli - kuntoportaat ja näkötorni järvimaisemalla

Etelä-Pohjanmaalla Vimpelissä sijaitsevan Lakis-laskettelumäen reunaan rakennettiin vuonna 2019 kyläseuran toimesta noin 400 metrin pituise...