maanantai 22. toukokuuta 2023

Tunnistaako koirasi kehusanan?

Yksi koirankoulutuksen tärkeimpiä asioita on se, että koira ymmärtää, kun se on tehnyt jotain siten, kuin ihminen siltä haluaa.

Jos koiralle ei kerrota, että nyt meni hyvin, just tätä minä sinulta halusin, koiran on vaikeaa tai jopa mahdotonta oppia, mitä ihminen siltä haluaa. Tämän vuoksi koiralle tulisi opettaa kehusana, palkkasana, joka tarkoittaa, että hyvin menee, palkkio on tulossa.

Meillä yksi kehusanoista on "hyvä", jossa rauhallinen hyyyvä tarkoittaa, että hyvin menee, jatka samaan malliin, niin kohta saat palkan, ja reipas hyvä tarkoittaa, että hyvin teit, saat palkan heti.

Koiran tunnistamien sanojen testaaminen on helppoa - sanotaan vain sana jossain epätavallisessa tilanteessa ja katsotaan, reagoiko koira sanaan. Mikäli koira ei reagoi esimerkiksi hyvä-sanaan ollenkaan, reagoi heikosti tai vain toisinaan, tarkoittaa se sitä, että koira ei tunnista sanaa tai tunnistaa sen heikosti.

Kehusana opetetaan koiralle ihan yksinkertaisesti vain sanomalla valittu kehusana ja antamalla heti perään palkkion. Tämä toistetaan vaikkapa kymmenen kertaa peräkkäin, pari kertaa päivässä, muutaman peräkkäisen päivän ajan.

Kun koira on oppinut kehusanan, se reagoi siihen katsomalla heti kehusanan sanojaa, koska tietää palkkion olevan mahdollinen.

Jos alla oleva video ei näy, kokeile päivittää sivu.

Ps. Team Vallattomat löytyy nyt Instagramin ja Youtuben lisäksi myös Facebookista. Käy kurkkaamassa. 😊

2 kommenttia:

  1. Ronille "vau" tarkoittaa herkkupalaa kädestä ja "jes" heitettävää lelua. Kun se kuulee saan "jes", se ottaa jo valmiiksi loikan eteenpäin. :D Yritin opettaa myös palkkasanat maassa odottavalle herkulle ja maassa odottavalle lelulle, mutta ne eivät ihan lähteneet toimimaan enkä ehkä itsekään osannut niitä käyttää palkkoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus olisi kyllä kätevää, jos meilläkin olisi omat palkkasanat eri palkkauksiin, esim. etäpalkka tarvisi hyvinkin omansa. 👍

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Mitä kesämökillä voi tehdä talvella?

Mitä kesämökillä tehdään talvella? Alla kuvakavalkadi meidän talvimökkeilyistä.  Kesämökillä syödään eväitä ja syötetään koirille niiden omi...