(Jostain syystä mobiilinäkymässä fonttikoko vaihtelee kappaleissa sekä niissä on ylimääräisiä välejä, vaikka selaimella kaikki näyttää normaalilta. )
Mitä koiratanssi on?
Koiratanssissa ei ole mitään ennaltamäärättyä tehtävää vaan tämä tekninen osuus on jätetty täysin koiranohjaajan omaan päätäntävaltaan. Jokainen saa - tai näkökulmasta riippuen joutuu - keksimään ja päättämään itse, minkälaisia asioita koiralleen haluaa kilpailuja varten opettaa ja missä järjestyksessä ne haluaa suorituksessaan esittää.
Se, missä koiratanssi poikkeaa eniten muista koiraharrastuslajeista, on teknisen osaamisen ja yhteistyön lisäksi arvostelukriteerinä oleva taiteellisuus. Koiratanssiohjelma suoritetaan ohjaajan valitseman musiikin aikana ja kaikki ne koiran tekemät tekniset tehtävät tulisi sulauttaa siihen musiikkiin tahdillisesti ja tempoon sopiviin kohtiin.
Eikä siinä vielä kaikki - suorituksen aikana ohjaaja ei voi keskittyä pelkästään koiran ohjaamiseen, sillä myös oman liikkumisen ja eleiden tulee olla suunniteltua ja musiikkiin sopivaa. Halutessaan koiratanssissa voi käyttää myös suoritukseen tarpeellista rekvisiittaa ja ohjaajan pukeutumisen olisi toivottavaa sopia yhteen musiikkiin/suorituksen teemaan.
Koiratanssi on siis musiikin tahdissa suoritettavaa, vapaamuotoista tottelevaisuutta, jossa koirankoulutustaidot yhdistyvät taiteellisuuteen, luovuuteen ja ohjaajan omaan esiintymiseen.
Mitkä ihmeen htm ja freestyle?
Koiratanssissa on kaksi yksilölajia: heelwork to music "HTM" eli seuraamista musiikin tahdissa ja freestyle eli vapaaohjelma.
HTM sisältää nimensä mukaisesti pääasiassa seuraamista, jota voidaan esittää kymmenessä eri seuraamispaikassa eli positiossa. Positioissa voidaan liikkua neljään eri suuntaan: eteen, taakse, oikealle tai vasemmalle. Temppujen lisääminen seuraamisten väleihin positiosta toiseen siirryttäessä ja ohjelman alkuun/loppuun elävöittää suoritusta, mutta koiran ja ohjaajan välinen etäisyys ei saa ylittää kahta metriä.
Freestyle sen sijaan koostuu täysin tai lähes täysin - seuraamistakin voi hieman olla mukana - erilaisista tempuista ja koira saa työskennellä myös etäällä ohjaajastaan. Freestyle antaakin lähes rajattoman mahdollisuuden koostaa esityksen sisältö, kunhan se pysyy koiralle turvallisena ja muutenkin tiettyjen sääntöjen raameissa.Kuvissa kuusi erilaista koiratanssin HTM positiota. |
Pitääkö koiratanssissa osata tanssia?
Koiratanssiesitys muodostuu seuraamisesta, tempuista ja musiikkiin sopivasta koreografiasta, joka määrittelee miten ja missä kohtaa musiikkia ja esityskehää koira ja ohjaaja mitäkin tekevät. Koreografia voidaan toteuttaa joko tanssillisena tai “teatterimaisena”, mutta lajia harrastaakseen ei todellakaan tarvitse osata tanssia tai näytellä - en itsekään osaa.
Yksinkertaistettuna ohjaajan esiintymiseltä haetaan, että ei liiku koko ajan samoin, vaan mukauttaa vaikkapa kävely-/juoksutyyliään musiikin ja koiran liikkeen mukaan (esim. hitaita, nopeita, lyhyitä, pitkiä, hypähteleviä vai korkeita askeleita) ja keksii käsilleen edes välillä jotain tekemistä (esim. koiran käsiohjaamisen mukauttaa näyttämään joltain koreografiaan kuuluvalta kädenliikkeeltä).
Kenelle koiratanssi sopii?
Koiratanssi on siitä mukava laji, että se ihan oikeasti sopii lähestulkoon kaikenlaisille koirille ja ihmisille. Koska ohjaaja suunnittelee esityksen sisällön itse, sen voi suunnitella koiransa ja itsensä vahvuuksiin perustuen ja heikkouksia tukien. Heikommin motivoituvalle koiralle voi vaikkapa sopivin välein olla sen lempitemppuja piristeenä tai ylienergiselle kaverille sijoitella pieniä rauhoittumisen hetkiä.
Toisin kuin muissa koiraharrastuslajeissa, joissa yleensä haetaan samantyyppisiä ihannesuorituksia erityyppisiltäkin koirilta, koiratanssissa ideana on nimenomaan huomioida ne oman koiransa erityisominaisuudet eikä yrittääkään tehdä kaikista samanlaisia. Esityksen aikana koiralle saa myös puhella niin paljon tai vähän kuin haluaa, ja vartaloapujakin voi hyödyntää piilottamalla ne koreografiaan.Kuinka koiratanssiharrastuksen voi aloittaa?
Mietitkö, voisiko koiratanssi olla juuri teidän juttu? Katseletko Youtubesta hienoja koiratanssivideoita? Ajatteletko, ettei teistä ikinä olisi samaan? Monessa suositussa koiratanssivideossa on kuvattuna voittajaluokan tai jopa isojen arvokisojen suorituksia, joten käsitystään lajin vaatimuksista ei kannata perustaa niihin. Sen sijaan muutamien freestyle ja htm alokasluokan suoritusten katsominen antaa paljon realistisemman näkökannan siitä, mitä koiratanssi on tavalliselle, aloittelevalle harrastajalle.
Kuten edellä on mainittu, koiran osalta koiratanssi koostuu seuraamisesta ja/tai tempuista, joten näiden opettelu on tietenkin lähtökohta koiratanssiharrastukselle. Koiratanssi onkin yleensä helppo aloittaa toko- ja rallytokoharrastuksen pohjilta, kun koira jo valmiiksi osaa seurata yhdessä tai kahdessa positiossa ja tehdä muutamia temppuja, mutta toki ilman aiempaa temppujen opettelua tai harrastuspohjaakin se onnistuu - tällöin vain tarvitsee aloittaa enemmän alusta. Teknisten asioiden lisäksi on kannattavaa panostaa koiran motivointiin, yhdessätekemisen hauskuuteen ja koiran itsevarmaan oloon.Koiratanssijuttuja harjoitellessa on hyvä muistaa, että suoritus ei ole irrallisia temppuja tempun perään vaan ehjä kokonaisuus ja ohjaajan tulee liikkua koira käskyttäessään. On siis opeteltava ketjuttamaan temppuja/positioita toisiinsa ja koiraa kuuntelemaan tarkasti suullisia ohjeita, jotta se pystyy suorittamaan tehtäviä riippumatta siitä, mihin suuntaan ohjaaja liikkuu tai mitä hän käsillään tekee.
Inspiraatiota opeteltaviin asioihin voi ja kannattaakin hakea koiratanssivideoita katsomalla, mutta liian suoraan ei kannata toisten suorituksia kopioida. Joillain paikkakunnilla pyörii myös koiratanssitreenejä harrastusseurojen tai yksityisten koirakoulujen pitäminä, nettikurssejakin ilmeisesti jo lajista löytyy ja koreografioitakin voi ostaa juuri teille suunniteltuna. Aina voi myös kysyä apuja tai koulutusta joltain lajia jo harrastavalta ja Facebookissa on ryhmä Koiratanssi, jossa monenlaista keskustelua aiheesta.
Musiikkikappaleen valintaa kannattaa miettiä siltä kantilta, että sopiiko sen tempo sinun ja koirasi liikkumiseen, sopivatko osaamanne temput musiikkiin, jaksatko kuunnella kappaletta yhä uudelleen ja uudelleen? Sopivia kappaleita voi etsiä esim. Youtubesta tai Spotifysta ja testailla niitä ensin itsellään (eli laittaa kappale soimaan ja liikkua sen tahdissa eri tavoin) ja sitten yhdessä koiran kanssa.
Kun sopiva kappale on löytynyt, sitä kuunnellaan läpi ja mietitään, mitä juttuja (koiran liike + oma liike + kehän käyttö + mahdollisen rekvisiitan käyttö) mihinkin kohtaan musiikkia sopisi. Mahdollisesti vielä opetellaan uusiakin temppuja, jotka tuntuisivat musiikkiin sopivan. Freestyle-ohjelmia harjoitellessa olen kokenut hyödylliseksi opettaa takaperinketjuttamalla koirille koko esityksen ulkoa. Koirani pitävät selkeydestä, ja kun ne tiivistahtisessa suorituksessa koko ajan tietävät, mitä seuraavaksi tapahtuu, se on niille selvästi mukavampi tilanne.
Osallistuako koiratanssikilpailuihin?
Koiratanssissa virallisia kilpailuluokkia on kolme: alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Luokat ovat tasoluokkia, joissa edetään mainitussa järjestyksessä. Alokasluokasta kerätään kunniamainintoja "KM", joita saa riittävät osa-aluepisteet ansaittuaan, ja kunniamaininnoilla pääsee siirtymään seuraavaan luokkaan. Koska koiratanssissa ei ole sääntöjen määräämiä tarkkoja suorituspisteytyksiä, on kisoissa kolme tuomaria ja tuomareiden antamien pisteiden keskiarvo on koirakon tulos.
Kilpailuohjelmassa tärkeintä ei ole eri temppujen määrä vaan niiden laatu. Hyvä, sujuva ja onnistunut kokonaisuus vähemmillä tempuilla/positioilla on parempi kuin takelteleva ja epätarkka suoritus enemmillä tempuilla/positioilla. Satunnaisia virheitä ei kuitenkaan kannata pelätä, niitä sattuu, ja itse virheen lisäksi arvostelussa otetaankin huomioon myös se, kuinka virheistä selvitään - jatkuuko suoritus sujuvasti virheen jälkeen vai jäädäänkö siihen jumiin. Ja mikä parasta, kukaan muu kuin sinä ei tiedä, miltä ohjelman oikeasti pitäisi näyttää!
Koiratanssia, kuten mitään muutakaan koiraharrastuslajia, ei tietenkään ole pakko treenata kisatähtäimellä. Mikäli kisoihin osallistuminen kuitenkin käy mielessä, ei kynnystä kannata nostaa liian korkealle vaan käydä kokeilemassa, kun siltä tuntuu. Kun samalla kisaohjelmalla saa esiintyä useamman kerran, sitä voi tarvittaessa tuomaripalautteen ja oman kokemuksen perusteella muokata tai uudistaa parempaan suuntaan. Innokkaille treenaajille ja useamman koiran kanssa kisaajille on myös kiva, että sama koira voi osallistua samoissa kisoissa molempiin lajeihin ja/tai sama ohjaaja eri koirien kanssa samaankin lajiin.
Jos kisaaminen kiinnostaa, kannattaa jo harjoitteluvaiheessa lukaista ajatuksen kanssa läpi Virkusta koiratanssin kilpailuohje.
Miten itse päädyin koiratanssin pariin?
Kiinnostuin koiratanssista vuonna 2013, se kuulosti ja näytti mielenkiintoiselta lajilta. Tuumin, että tuolloin nelivuotias Lumes voisi tykätä koiratanssista, ja että muiden harrastusten ja temppuharjoitusten ansiosta se jo valmiiksikin osaisi paljon koiratanssissa tarvittavia taitoja.
Ensimmäisten kisojen jäljiltä innostuin koiratanssista toden teolla ja kisasin Lumeksen kanssa heelwork to musicissa kymmenen kertaa vuosina 2015-2017 saavutuksina Suomenmestaruus (2016), Pohjoismaiden mestaruus joukkuepronssi (2017) ja Suomen koiratanssivalio (2017). Freestylen puolella kisoja kertyi kolme vuosina 2017-2019 ja kisaoikeus olisi voittajaluokkaan. Lisäksi Lumes on koiratanssin lappalaiskoirien rotumestari voittajaluokassa (2017).
Mestan kanssa aloitin koiratanssin pari vuotta Lumesta myöhemmin ja kisasimme freestylessä kuusi kertaa vuosina 2017-2019 ja Mestalla on yksi valionarvoon tarvittava sertifikaatti. Heelwork to musicissa Mestalla on kaksi kisakäyntiä, yksi vuonna 2017 ja toinen 2018, ja kisaoikeus olisi voittajaluokkaan. Lisäksi Mesta on sijoittunut koiratanssin lappalaiskoirien rotumestaruuksissa toiseksi (2017) ja ensimmäiseksi (2018) avoimessa luokassa.
Tällä hetkellä haaveilen koiratanssista Pikkubolognesen kanssa ja olemmekin hiljalleen aloittaneet muutamien temppujen treenaamisen sillä tähtäimellä.
Kiitos videoista! Upeita suorituksia! :')
VastaaPoista:)
PoistaVau, hienot tanssit!
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaEnpä ole koiratanssista juuri tiennyt mitään mutta tämän mielenkiintoisen kirjoituksesi jälkeen olen nyt asiasta viisaampi. Kiitos tästä ja toivottavasti "tanssiura" jatkuu Pikkubolognesen kanssa.
VastaaPoistaHipun ja Mytön emäntä
Kiitos, ja näin toivotaan. :)
Poista