perjantai 17. toukokuuta 2024

Ajatuksia koirista ja kasvattamisesta - hyvä vai huono koira?

 "Tittelit eivät periydy." Tällä fraasilla näkee toisinaan pentueilmoituksissa puolusteltavan pentueen vanhempien, usein varsinkin emän, harrastustuloksien puuttumista, jos rotu tai mainostettava pentue on sellainen, jolla harrastustuloksia olisi suotavaa olla.

Tällä lausahduksella yritetään vakuuttaa mahdollisia pennuista kiinnostuneita henkilöitä siitä, että kyllä näistä pennuista tulee hyviä harrastuskoiria, vaikka vanhemmilla, tai varsinkaan emällä, ei mitään tulosnäyttöä olekaan. Sillä yritetään myös puolustella sitä, että itse ei ole haluttu/jaksettu/osattu kouluttaa koiraansa kisatasolle asti, mutta silti halutaan teettää sillä "harrastuskoirapennut".

Joku toinen, jonka koirilla niitä kisatuloksia sitten taas on, on kehittänyt tähän vastafraasin "Tittelit eivät periydy, mutta ominaisuudet niiden takana kyllä."  Tietynlaisia kouluttamista helpottavia luonteenpiirteitähän kun yleisesti ottaen on koirilla, joille enemmässä määrin on kisatuloksia saatu.

Toisinaan pentueilmoituksissa, joissa pentueen vanhemmilla ei edelleenkään ole niitä harrastustuloksia, näkee tämän jatko-osallisenkin fraasin mitätöitynä sillä perusteella, että omistajan taidoista ja innokkuudesta niissä tuloksissa vain on kyse. Että taitava omistaja tekee kisatuloksia huonollakin koiralla ja vastaavasti vähemmän taitava ohjaaja saa pilattua hyvänkin koiran. Tällä yritetään mitätöidä toisten saavutuksia ja sen voimalla korostaa oman koiransa hyvyyttä.

Välillä on nähty kehuttavan jalostukseen käytettäviä koiria myös tyyliin: "Tämä tykkää juosta metsässä ja hyppiä puunrunkojen yli, olisi varmasti tosi hyvä agilitykoira, mutta minua ei vain harrastaminen kiinnosta." Tämän määritelmän perusteella lähes joka ikinen koira olisi mahtava agilitykoira, vaikka näillä asioilla ei oikeasti ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

On totta, että moni koira voisi olla vaikka minkälainen menestyjä kisoissa, jos vain omistajaansa kiinnostaisi harrastaa koiransa kanssa/omistaja olisi taitavampi. On silti vähän ristiriitaista ja epäkunnioittavaa määritellä, että koira, jolla on hyviä kisatuloksia, on oikeasti vain huono koira, jolla on taitava omistaja, ja koira, jolla on huonoja kisatuloksia/ei tuloksia ollenkaan, on hyvä koira, jolla on vain laiska/taitamaton omistaja. Sillä aivan yhtä totta, kuin se, että moni koira voisi olla hyvä, on totta myös se, että moni koira ei todellakaan olisi kisamenestyjä, vaikka omistajaansa kiinnostaisikin harrastaa koiransa kanssa/omistaja olisi taitavampi.

Kuvassa vas Mestan sisko, keskellä Mesta ja oik Mestan veli kesäkuulla 2013.

2 kommenttia:

  1. Koiria on monenlaisia, kuten meitä ihmisiäkin. Osa haluaa harrastaa koiran kanssa agilitya, osa käydä näyttelyissä, osa osallistua kadonneiden etsintään ja joku metsästää. Meillä koira on kaverina lenkillä ja touhuaa perheen mukana kaikenlaisissa pihatöissä ilman sen kummempaa tavoitetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, ei kaikilla tarvitse olla mitään erityisiä harrastuksia, tärkeintä saada olla mukana perheen arjessa ja puuhissa ja päästä lenkkeilemään, ja sitä toki harrastuskoiratkin ovat suurimman osan ajasta. :)

      Poista

Kiva, kun kävit, ja kiva, jos jätät vielä kommentin jälkeesi - vastailen niihin mielelläni sekä uudemmissa että vanhemmissa teksteissä. :)

Mikäli kommenttilaatikko ei näy, se aukeaa klikkaamalla Lähetä kommentti -tekstiä.

Mitä seuraavaksi luettaisiin?

Viisi kivaa kesäretkikohdetta

Mikäli kaikki kesäsuunnitelmanne eivät vielä ole lukkoonlyötyjä, tässä muutama vinkki kivoista kesäretkikohteista Pohjanmaalle, Etelä-Pohjan...